Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

SR má platnú zmluvu s Vatikánom, musí teda finančne podporovať cirkvi

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Z nej Slovensku vyplýva povinnosť uzavrieť ďalšie štyri čiastkové zmluvy.

Bratislava 7. mája (TASR) - Ministerstvo kultúry (MK) dostalo od petičného výboru list, v ktorom ho okrem iného vyzývajú na zorganizovanie okrúhleho diskusného stola k finančnej odluke cirkví od štátu. Takýto list poslali aj prezidentovi SR Ivanovi Gašparovičovi, jeho nástupcovi Andrejovi Kiskovi, ako aj zástupcom všetkých 18 cirkví registrovaných v SR.

Rezort kultúry však v tejto súvislosti poukazuje na platnú základnú zmluvu medzi SR a Svätou stolicou. Tú v roku 2000 uzavrela vtedajšia vláda Mikuláša Dzurindu. Z nej Slovensku vyplýva povinnosť uzavrieť ďalšie štyri čiastkové zmluvy. Z nich dosiaľ chýbajú dve – o výhrade vo svedomí a o finančnom zabezpečení katolíckej cirkvi. "Pokiaľ je základná zmluva platná, tak štát musí nejakým spôsobom finančne podporovať registrované cirkvi na Slovensku," upozornil hovorca ministerstva Jozef Bednár.

Ako pripomenul, v Programovom vyhlásení vlády SR nie je záväzok zrealizovať finančnú odluku cirkví od štátu, ale viesť odbornú celospoločenskú diskusiu, ktorá má nájsť nový vyhovujúci a spravodlivý model ich financovania. Ministerstvo však upozorňuje, že na to je potrebná dohoda s predstaviteľmi cirkví.

Odborná diskusia momentálne prebieha predovšetkým na úrovni expertnej komisie na riešenie problematiky financovania cirkví a náboženských spoločností, ktorá je poradným orgánom MK.

V utorok (6. 5.) odštartovala celoslovenská petícia za referendum o finančnej odluke cirkví od štátu. Jej iniciátori sa rozhodli ústavnou cestou prinútiť parlamentných politikov doriešiť túto otázku. Veria, že 350.000 platných podpisov, potrebných na vyhlásenie referenda prezidentom, sa im podarí vyzbierať do konca roka.