Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Obvinili sudcu, ktorý pochybil v kauze bankomatová mafia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Bankomatová mafia sa preslávila svojou metódou krádeží.

Bratislava 30. októbra (TASR) - Generálna prokuratúra (GP) SR vzniesla obvinenie proti sudcovi Jurajovi M. pre nečinnosť. TASR o tom informovala hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová. Pre jeho chyby sa dostali v novembri 2013 a máji 2014 na slobodu členovia tzv. bankomatovej mafie vrátane údajného šéfa skupiny Jána G. Informoval o tom web televízie Markíza.

Sudca pochybil prvýkrát v novembri minulého roka. Na slobodu sa vtedy dostali dvaja obvinení členovia bankomatovej mafie. Sudca totiž nestihol včas poslať dokumenty potrebné na predĺženie väzby. Juraj M. ich síce za mreže posadil, no obvinení si podali sťažnosť. Tú mal sudca poslať kolegom na Krajský súd. No aj keď všetci sídlia v tej istej budove, nestihol to urobiť včas. O pol roka neskôr sa na slobodu dostali ďalší muži.

"Odvolací súd konštatoval, že predseda senátu okresného súdu v prejednávanej veci konal nesústredene. Zistil prieťahy najmä v nedostatočnom organizovaní hlavného pojednávania," vysvetlil v máji hovorca Krajského súdu Pavol Adamčiak.

Web pripomína, že z väzby sa dostal aj údajný šéf skupiny Ján G. Pritom práve po jeho zatknutí pred troma rokmi polícia vyhlásila koniec bankomatovej mafie. A chybu pripísali opäť Jurajovi M.

Bankomatová mafia sa preslávila svojou metódou krádeží. Pomocou luxusného auta vytrhávali bankomaty zo stien.

Obvinenému sudcovi hrozia ďalšie disciplinárne konania

Sudcovi Okresného súdu Bratislava I Jurajovi M., ktorého obvinila Generálna prokuratúra SR z nečinnosti, hrozia ďalšie disciplinárne konania.

"Predsedníčka Okresného súdu Bratislava I už podaním návrhov na disciplinárne konania v decembri 2013 a v marci tohto roku deklarovala zistené vážne pochybenia tohto sudcu v trestných konaniach. V októbri tohto roka bola vykonaná kontrola súdneho oddelenia tohto sudcu a boli zistené ďalšie vážne pochybenia v reštančných veciach. Po právoplatnom skončení prebiehajúceho disciplinárneho konania predsedníčka Okresného súdu Bratislava I podá ďalší návrh na disciplinárne konania," povedal pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

"Na sudcu Juraja M. boli podané viaceré návrhy na začatie disciplinárneho konania, a to ako ministrom Tomášom Borecom, tak aj predsedníčkou Okresného súdu Bratislava I. Ide aj o prípady, na základe ktorých začala prokuratúra konať a vzniesla obvinenie za prečin marenia úlohy verejným činiteľom z nedbanlivosti. Dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu je možné, ak je sudca trestne stíhaný za úmyselný trestný čin alebo je možné to žiadať v rámci disciplinárneho konania. Ministerstvo v tomto čase finalizuje materiály na ďalšie kroky, o ktorých budeme informovať," zareagovala dnes pre TASR hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová.

Sudca Juraj M. pojednával viacero známych mediálnych káuz (bankomatovú mafiu - hlavného obžalovaného Jána G., kauzu podnikateľa Ivana B., ktorý mal vydierať v mene Vladimíra Mečiara, ďalej napríklad kauzu brutálnej vraždy v bratislavskej Petržalke, kde figuruje obžalovaný Martin J., či kauzu autičkárskeho gangu Martina R. - poznámka TASR). Naposledy pojednával kauzu bankomatovej mafie v utorok 28. októbra a najbližšie by mal pojednávať kauzu spomínaného Ivana B. v pondelok 3. novembra.