Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

SÚDNA RADA: Neuzavrela otázku členstva v poradnom výbore prezidenta SR

Jana Bajánková Foto: TASR/Martin Baumann

Poradcovia prezidenta SR Andreja Kisku - sudcovia Ján Babjak a Zuzana Ďurišová, ostanú i naďalej v neistote, či za svoju činnosť v prospech hlavy štátu nebudú disciplinárne stíhaní.

Bratislava 30. marca (TASR) – Poradcovia prezidenta SR Andreja Kisku - sudcovia Ján Babjak a Zuzana Ďurišová, ostanú i naďalej v neistote, či za svoju činnosť v prospech hlavy štátu nebudú disciplinárne stíhaní. Súdna rada ani dnes neukončila posudzovanie, či ich členstvo v poradnom výbore prezidenta bolo zlučiteľné s výkonom funkcie sudcu.

Rada dnes rozhodovanie v tejto otázke prerušila. Bude čakať na to, kým Ústavný súd SR neukončí posudzovanie všetkých sťažností neúspešných kandidátov na post ústavných sudcov, ktorých Kiska nevymenoval do funkcie. Práve poradný výbor, v ktorom sedeli aj Ďurišová a Babjak, Kiskovi v tejto otázke vlani radil.

„Potrebujeme sa oboznámiť s dôvodmi rozhodnutia Ústavného súdu, a to z toho dôvodu, že samotní sťažovatelia namietajú ústavnosť tohto poradného výboru,“
vysvetlila dôvod prerušenia rozhodovania predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková.

Potrestanie kolegov sudcov žiada jeden z Kiskom odmietnutých kandidátov Ján Bernát, ktorý sa s takouto požiadavkou obrátil vlani v septembri na ministra spravodlivosti Tomáša Boreca. Ten doposiaľ nerozhodol, či Babjaka a Ďurišovú navrhne stíhať.

„Ministerstvo spravodlivosti sa týmto podnetom zaoberá, máme však informácie, že sa otázkou zlučiteľnosti zaoberá aj súdna rada a chceli by sme si počkať na ich rozhodnutie,“ vysvetlila hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová.

Súdna rada konanie Babjaka a Ďurišovej posudzovala už aj na februárovom zasadnutí. Na to dnešné zasadnutie si oboch sudcov predvolala, dostavil sa iba Babjak. Členom rady vysvetlil, že podľa jeho názoru prijatím ponuky prezidenta neporušil nielen zákon, ale ani ústavu. „Nejde o činnosť, ktorá je nezlučiteľná s výkonom funkcie sudcu,“ objasnil novinárom po jeho vystúpení v rade.

Minister Borec požiadal vlani na konci septembra Súdnu radu o zaujatie stanoviska v tejto veci. Rada v tejto veci následne ustanovila špeciálnu komisiu. Bajánkovej vysvetlila, že komisia sa k otázke nevyjadrila, nakoľko sa domnievala, že členstvo Babjaka a Ďurišovej v poradnom výbore prezidenta už zaniklo.

Babjak dnes vysvetlil, že jeho členstvo v poradnom výbore Kisku je na dobu neurčitú s tým, že ho bude vykonávať ad hoc, keď sa vyskytne problém, s ktorým prezident potrebuje poradiť. „Naša komisia konflikt nezistila a ja ho nevidím tiež,“ konštatoval člen Súdnej rady Dušan Čimo. Prezident podľa neho odporúčaniami poradného výboru nie je viazaný. „Uniká mi zmysel toho celého. Skôr tam vidím ten podtext, že tento problém iniciovali prezidentom odmietnutí kandidáti na Ústavný súd,“ doplnil Čimo.