Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Tretia zbraňová amnestia by mohla začať platiť od 1. decembra

Podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák Foto: TASR/Vladimír Benko/MVSR

Dnes to avizoval minister vnútra Robert Kaliňák na tlačovej konferencii v Bratislave.

Bratislava 31. júla (TASR) - Podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) dnes avizoval na tlačovej konferencii v Bratislave vyhlásenie tretej zbraňovej amnestie. Tá by mohla začať platiť od 1. decembra, ak sa stihne celý legislatívny proces. Návrh je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

"Teraz si myslíme, že je priestor na to, že by sme mohli počet odovzdaných zbraní v rámci ďalšej amnestie zaokrúhliť na približne 10.000. Podstatná je dobrá osveta," povedal minister vnútra. "V roku 2004 sme prišli s myšlienkou ešte v rámci parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť, že počet páchaných trestných činov so zbraňami na Slovensku nepatrí medzi tie úplne najnižšie a chceli sme ísť nielen represívnou, ale aj preventívnou časťou, kde by sme dokázali znižovať počet nelegálnych zbraní na trhu tak, aby sa nedostávali do obehu a následne s nimi nemohli byť potenciálne spáchané trestné činy so zbraňou. Preto vlastne bola vyhlásená prvá zbraňová amnestia ešte v roku 2005, ktorá sa skončila podľa nášho vtedajšieho pocitu s relatívne veľkým úspechom, pretože sme očakávali počet zbraní niekde na úrovni okolo 2000 a bolo odovzdaných 3500 zbraní. Následne bolo niekoľkokrát z viacerých odborov aj Policajného zboru požadované, aby sme túto zbraňovú amnestiu obnovili, pretože mnohí ľudia nemali úplnú dôveru, že naozaj ide o systém, v rámci ktorého môžu bez akéhokoľvek trestu alebo nejakého problematického záznamu občania Slovenskej republiky odovzdať zbrane. Či už také, ktoré zdedili, ktoré našli po starých rodičoch alebo ktoré našli pri svojich prechádzkach prírodou takmer ešte z druhej svetovej vojny," vysvetlil ďalej Kaliňák.



Prvá zbraňová amnestia

Ilustračné snímky z oddelenia balistiky Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru SR.
Foto: TASR/Vladimír Benko/MV SR
Od prvej zbraňovej amnestie došlo k približne 50-percentnému zníženiu trestných činov spáchaných so zbraňami. Napríklad v roku 2004 bolo spáchaných 440 trestných činov so zbraňou a vlani 214. Obmedzenie nelegálneho trhu so zbraňami je jednou z priorít ministerstva vnútra, zdôraznil Kaliňák. Systém automatizovaného skúmania zbraní by sa mal rozšíriť. Po treťom kole sa ministerstvo vnútra bude zaoberať balistickým registrom, zjednodušene ide o streleckú DNA, to by napomohlo dokazovaniu a objasňovaniu trestnej činnosti. Tretie kolo bude podkladom na zriadenie takéhoto registra, keď každá legálne registrovaná zbraň by mala mať "svoj odtlačok, respektíve záznam".

Prvá zbraňová amnestia sa uskutočnila v rokoch 2005 a 2006 a trvala 12 mesiacov. Občania vtedy odovzdali 3463 zbraní. Počas druhého kola zbraňovej amnestie, ktorá sa skončila v júni 2010, občania odovzdali 4367 zbraní a 45.684 kusov streliva.

Pracovníci Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru v rámci druhého kola amnestie preskúmali dovedna 4367 odovzdaných zbraní. Skúmanie sa ukončilo v októbri 2012. Ani jednou zbraňou, odovzdanou v rámci druhej zbraňovej amnestie, nebola spáchaná trestná činnosť. Uviedol to vtedy pre TASR vedúci oddelenia balistiky Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru Ján Zemeník.

Ako priblížil vtedy ďalej Zemeník, z odovzdaných zbraní bolo približne 50 percent krátkych - pištole, revolvery a perkusné krátke zbrane a rovnako asi 50 percent bolo odovzdaných dlhých guľových, brokových, malorážkových zbraní či ich kombinácií a flóbertky. Ľudia priniesli aj 150 samopalov a guľometov. Medzi odovzdanými zbraňami bolo viacero muzeálnych a zberateľských unikátov, okrem iného išlo napríklad aj o poľovné pušky - kozlice vyrábané na objednávku.

Druhá amnestia

Druhá amnestia sa skončila v júni 2010. Zbraňová amnestia priniesla aj množstvo raritných kúskov a vzácností, v Košiciach jeden občan odovzdal ruskú protitankovú pušku z obdobia druhej svetovej vojny. V Trenčíne jedna osoba doniesla zakázanú zbraň, ktorá mala vzhľad vychádzkovej palice. V obehu je pravdepodobne ešte mnoho nelegálne držaných zbraní.

Rekordér v počte odovzdaných zbraní bol v rámci amnestií občan z okresu Lučenec, ktorý ich priniesol vyše 50. Išlo o zbrane z nálezov a nie úplne funkčné. Jednou z najstarších odovzdaných zbraní bola pruská ihlovka Dreyse, približne z roku 1861. V rámci druhého kola amnestie, ako aj predchádzajúcej amnestie v rokoch 2005/2006, Slováci priniesli a odovzdali aj uvedené samopaly a guľomety z vojnového obdobia, a to niekedy vo veľmi dobrom stave.

Záujem o preskúmané zbrane

O väčšinu preskúmaných zbraní mali záujem pôvodní majitelia, ktorí si ich nechávali zaevidovať, ale v niektorých prípadoch (ak nie sú držiteľmi zbrojného preukazu a ani nemajú záujem o jeho vydanie) si ich nechávali znehodnotiť alebo upraviť na zbrane expanzné (týkalo sa to najmä členov klubov vojenskej histórie), prípadne ich previedli na iné oprávnené osoby. Len malá časť zbraní pripadá v prospech štátu, a to až vtedy, keď ich pôvodní majitelia ani po dvoch mesiacoch od vyrozumenia nevykonajú nič z uvedeného. O odovzdané strelivo bol záujem oveľa menší, navyše toto strelivo je často v nefunkčnom stave. Takéto strelivo sa potom pyrotechnicky likvidovalo.

Najraritnejším odovzdaným samopalom v rámci dvoch ukončených amnestií bol nemecký Bergmann MP 18, čo je v podstate jeden z prvých samopalov na svete. Slováci v značnej miere prinášali aj známe nemecké samopaly ako MP-38 a MP-40, ale aj pravzor útočnej pušky MP-43 (Sturmgewehr 44), čo je raritná zbraň, pokiaľ ide o jej výskyt na Slovensku. Občania odovzdali aj niekoľko desiatok krátkych zbraní vyrobených počas prvej svetovej vojny i pred ňou. Vo veľkom množstve odovzdávali pištole z medzivojnového obdobia.