Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

ÚS SR odmietol podanie Jany Dubovcovej o pobyte cudzincov

Tlačová konferencia verejnej ochrankyne práv (VOP) Jany Dubovcovej na tému - Vplyv praxe testovania školskej spôsobilosti na základné práva dieťaťa z nepodnetného prostredia. Ilustračném foto Foto: TASR/Michal Svítok

Ústavný súd (ÚS) SR dnes na neverejnom zasadnutí pléna odmietol návrh verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej o nesúlade zákona o pobyte cudzincov s ústavou ako „neprípustný“.

Košice 17. decembra (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR dnes na neverejnom zasadnutí pléna odmietol návrh verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej o nesúlade zákona o pobyte cudzincov s ústavou ako „neprípustný“.

Ombudsmanka žiadala začatie konania o súlade ustanovení zákonov týkajúcich sa cudzincov s ústavou. Je totiž presvedčená, že niektoré ustanovenia zákona o pobyte a zákona o azyle sú v rozpore nielen s najvyšším zákonom štátu, ale aj s Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd a Medzinárodným paktom o občianskych a politických právach.

"Napadnuté ustanovenia umožňujú, aby policajné útvary a Migračný úrad Ministerstva vnútra (MV) SR odôvodňovali niektoré svoje rozhodnutia iba skutočnosťou, že ide o 'bezpečnostný záujem Slovenskej republiky'," namietala Dubovcová. Takéto odôvodnenie podľa jej slov neumožňuje dotknutým osobám účinne sa brániť a ani predkladať dôkazy vyvracajúce skutočnosti v rozhodnutí policajných útvarov alebo Migračného úradu MV SR.

"Toto legislatívne riešenie nie je v súlade s požiadavkou o rovnom postavení strán v konaní pred súdmi, inými štátnymi orgánmi alebo orgánmi verejnej správy. Odôvodnenie odkazujúce iba na bezpečnostný záujem SR nie je ani v súlade s garanciami, ktoré pre spravodlivé konanie poskytujú pre Slovensko záväzné medzinárodné dohovory," uviedla Dubovcová.

ÚS SR už v marci odmietol prvý návrh verejnej ochrankyne práv s odôvodnením, že ho podala zjavne neoprávnená osoba. Ombudsmanka preto podala návrh opätovne s tým, že ho doplnila o dve podania od občanov. Tí ju oslovili so žiadosťou, aby sa v predmetnej veci obrátila na ÚS SR.

K dnešnému rozhodnutiu pléna ÚS SR pripojili odlišné stanovisko sudkyňa Ľudmila Gajdošíková a sudca Lajos Mészáros.