Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia

V minulom roku vo väzeniach zorganizovali 276 športových aktivít

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Obvinení sa v minulom roku realizovali v šiestich záujmových krúžkoch: fitnes či počítačový krúžok, krúžok šikovných rúk, výtvarný a umelecko-tvorivý krúžok a krúžok cudzojazyčnej konverzácie.

Bratislava 1. mája (TASR) - V minulom roku bolo v slovenských väzeniach pre obvinených zorganizovaných dovedna 929 rôznych vzdelávacích, respektíve osvetových aktivít, na ktorých sa zúčastnilo až 14.798 obvinených.

Okrem kvízov a iných kultúrno-zábavných podujatí boli pre nich zorganizované prednášky a besedy na rôzne spoločensko-vedné témy, napríklad alkoholizmus, drogy, patologické hráčstvo, rasová neznášanlivosť, intolerancia, násilie páchané na ženách, rodina, zvládanie stresu, riešenie konfliktov, oboznámenie sa s predpismi upravujúcimi výkon väzby a výkon trestu a iné. TASR o tom informoval riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

V minulom roku obvinení aktívne využívali možnosť zúčastňovať sa na športových aktivitách vo vonkajších alebo vnútorných priestoroch ústavov. V roku 2014 ich bolo pre obvinených zorganizovaných 276 a zúčastnilo sa na nich 401 obvinených v štandardnom režime, 1679 obvinených v zmiernenom režime a 966 obvinených v spoločných aktivitách pre štandardný a zmiernený režim.

Obvinení sa v minulom roku realizovali v šiestich záujmových krúžkoch: fitnes či počítačový krúžok, krúžok šikovných rúk, výtvarný a umelecko-tvorivý krúžok a krúžok cudzojazyčnej konverzácie. Do krúžkovej činnosti bolo spolu vo všetkých ústavoch priemerne zapojených 69 obvinených.

Na druhej strane, pre odsúdených bolo v ústavoch v rámci kultúrno-osvetovej činnosti zorganizovaných 366 aktivít, na ktorých sa zúčastnilo 6432 odsúdených. Napríklad k problematike legislatívnych noriem bolo vykonaných 934 prednášok a besied s priemernou účasťou 27 odsúdených, k problematike zdravia a hygieny odznelo 388 prednášok a besied s priemerným počtom 25 zúčastnených odsúdených, k problematike AIDS a problematike závislostí (alkohol, drogy) bolo 728 prednášok a besied a zúčastnilo sa na nich v priemere 25 odsúdených.