Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Vojaci sa budú presúvať domov po železnici a zároveň aj cvičiť

Časť techniky, ktorú slovenskí vojaci používali na medzinárodnom cvičení Ground Pepper vo vojenskom výcvikovom priestore Lešť sa do útvarov vráti späť po železnici. Foto: TASR/MO SR

Vojaci sťahujú do kasárni techniku z cvičenia Ground Pepper.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Časť techniky, ktorú slovenskí vojaci používali na medzinárodnom cvičení Ground Pepper vo vojenskom výcvikovom priestore Lešť sa do útvarov vráti späť po železnici. Výhodou takejto prepravy je rýchlosť a kompaktnosť presunu celých jednotiek a zároveň ide o súčasť výcviku.

"Prepravu ťažkej techniky po železničnej trati v takomto rozsahu, necvičili vojaci už veľmi dlhú dobu. Treba si však uvedomiť, že práve presun po železnici je v plánoch nasadenia vojsk jedným z hlavných druhov prepravy. Bojové cvičenie Ground Pepper, kde vojaci cvičili s tankami, bojovými vozidlami pechoty, húfnicami Zuzana a inými špeciálnymi vozidlami je teda vynikajúcou príležitosťou na precvičenie si takéhoto presunu," uviedol minister obrany SR Martin Glváč.

Galéria z nakladania vojenskej techniky:





Vojenská technika sa presúva späť do útvarov zo železničnej stanice Pliešovce – Sása. Vojaci si týmto spôsobom precvičujú správny násun, vagónovanie vojenskej techniky, ako aj zabezpečenie vojenského transportu. Všetky presuny techniky a personálu z cvičenia, budú ukončené do večera 24. októbra 2014.

"Presuny techniky sú vždy súčasťou cvičenia a to končí až vtedy keď je technika ošetrená a zaparkovaná. Zároveň si pri tom precvičíme jeden z hlavných spôsobov prepravy jednotiek do a z miesta nasadenia," povedal 2. zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genmjr. Pavel Macko.

Zahraničné jednotky opustia Výcvikový priestor Vojenského obvodu Lešť cestným presunom za sprievodu vozidiel vojenskej polície.