Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Nadácia Intenda právoplatne prehrala spor o štvormiliónovu budovu YMCA

Na archívnej snímke je pohľad na budovu YMCA v Bratislave Foto: TASR/Peter Hudec

Verdikt sa stane právoplatným po doručení rozsudku.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Nadácia Intenda dnes právoplatne na Krajskom súde v Bratislave (KS) prehrala spor so Združením YMCA na Slovensku o štvormiliónovú bratislavskú budovu YMCA, ktorý sa pojednával na súdoch už takmer deväť rokov.

Spor prejednával v minulosti viackrát Okresný súd v Bratislave 1, KS v Bratislave, ale aj Ústavný súd SR. Predmetom sporu, kde navrhovateľom bolo Združenie YMCA, bolo určenie vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam. "KS BA dnes rozhodol tak, že rozsudok Okresného súdu Bratislava 1 zo dňa 8. októbra 2012 potvrdil. Odvolací súd bol pri rozhodovaní viazaný nálezom Ústavného súdu SR zo dňa 4. mája 2010 v predmetnej veci v otázke aktívnej legitimácie navrhovateľa. Odvolací súd skonštatoval, že vyhovením návrhu navrhovateľovi o určení vlastníckeho práva rozhodol Okresný súd vecne správne s dôvodmi, s ktorými sa odvolací KS stotožnil. Odvolanie nie je prípustné," povedal dnes pre TASR hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak. Verdikt sa stane právoplatným po doručení rozsudku.

Právny zástupca Intenda Tomáš Kamenec z advokátskej kancelárie DEDÁK & Partners po pojednávaní pre TASR uviedol: "S rozsudkom rozhodne spokojní nie sme, vecne sa s tým nevieme stotožniť. Pre posúdenie možných ďalších krokov je však potrebné preštudovať písomné vyhotovenie rozsudku. Na základe tohto zváži klient ďalší postup, avšak predpokladám, že využijeme všetky dostupné právne prostriedky nápravy."

Spor sa začal už vo roku 2005, kedy žalobu YMCA na Slovensku Okresný súd, ako aj Krajský súd právoplatne zamietli. Podľa vtedajších rozhodnutí nebola dnešná YMCA na Slovensku rovnakou organizáciou ako pôvodný spolok YMCA založený v roku 1946 – pôvodný vlastník budovy. YMCA na Slovensku však uspela na Ústavnom súde, ktorý konštatoval procesné pochybenia a prílišný formalizmu na Okresnom i Krajskom súde. Po opätovnom prejednaní dal Okresný súd za pravdu YMCA na Slovensku. Súd mal za to, že YMCA na Slovensku je ten istý spolok, ako bol registrovaný už vo roku 1946. Intenda s týmto názorom nesúhlasila a podala odvolanie. Namietala, že budovu ako svoju užívala dlho a malo prísť k vydržaniu vlastníctva. Okrem toho podľa Intenda nie je dnešná YMCA rovnakým združením ako YMCA registrovaná v roku 1946.

Dnešná YMCA je podľa Intenda novým občianskym združením založeným a registrovaným v roku 1990. Na pôvodný spolok síce ideovo nadväzuje, ale ide o inú právnickú osobu. Rovnako bolo poukazované na právoplatné rozsudky Okresného súdu v Banskej Bystrici a Krajského súdu v Banskej Bystrici, ktoré ešte v roku 2008 potvrdili, že dnešná YMCA na Slovensku nie je totožná so spolkom YMCA registrovaným v roku 1946. Krajský súd dnes tieto argumenty Intenda odmietol a rozhodnutie Okresného súdu potvrdil. Predseda senátu zdôraznil, že sú viazaní rozhodnutím Ústavného súdu a toto v spojení s vykonaným dokazovaním potvrdilo, že YMCA na Slovensku je spolok registrovaný v roku 1946, a teda pôvodný vlastník, povedal ďalej pre TASR právny zástupca Kamenec.