Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Za Detský čin roka ocenili aj Paťku, pomohla pochovať utýranú Lucku

Na snímke ocenená Patrícia Kupková (vpravo), v kategórii Mimoriadne ocenenie, Základná škola Arpáda Felcáka, Hlohovec za iniciovanie pomníka pre týrané deti. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Bratislava 9. decembra (TASR) – Za to, že sa starali o postihnutú tetu, kamaráta na vozíku, zavolali pomoc mame, či pomohli uhasiť horiace auto – aj takéto dobré skutky tento rok urobili deti z rôznych kútov Slovenska. V bratislavskom Zičiho paláci tak dnes siedmim z nich udelili ocenenie Detský čin roka. Mimoriadne ocenili aj školáčku Paťku z Hlohovca, ktorá sa rozhodla postaviť pomník pre týrané deti. Z televízie sa totiž dozvedela, že malú Lucku z Bratislavy, ktorú utýrali jej mama a náhradný otec, nemá kto pochovať.

"Detský čin roka už po štvrnástykrát vyzýva deti, aby robili dobré skutky a deti ich robia. My sa vždy nanovo tešíme, že dostávame veľa príbehov, ktoré do veľkej miery odzrkadľujú aj spôsob života detí," vraví koordinátorka projektu Saša Broadhurst-Petrovická. "Vnútro a charakter príbehov sa mení podľa toho, čo žijeme, to je zvláštne a krásne vidieť."

Fotogaléria z odovzdávania cien:





Občianske združenie Detský čin roka dostalo tento rok príbehy o 6191 dobrých skutkoch, ktoré urobili deti po celom Slovensku. Z nich potom vybrali 35 nominácií. Na jeseň deti a učitelia čítali nominované skutky v škole. Tým, ktoré považovali za najcennejšie, mohli dať svoj hlas. Víťazov v siedmich kategóriách tak vybralo 127.733 hlasov detí z 819 slovenských škôl.

"Do redakcie som dostal telefonát od úplne neznámeho pána. Povedal mi, že spolu so svojou malou dcérkou Paťkou videli reportáž o tom, že Lucku nechce nikto z rodiny pochovať a jeho dcérka sa na neho pozrela a opýtala sa - Ocko, to naozaj? Veď to je hrozne smutné. A tak som jej povedal, že ju pochováme my," napísal občianskemu združeniu redaktor Rastislav Striško. Vďaka druháčke zo Základnej školy Arpáda Felcána v Hlohovci Patrícii Kupkovej mala Lucka vystrojený dôstojný pohreb, ktorý jej pripravili dobrí ľudia z celého Slovenska. Na hrobe dieťaťa vyrástlo medené srdce ako pomník pre všetky týrané deti.



Len šesťročná Tamara Glovaťáková z Oravskej Polhory dostala cenu v kategórii Záchrana života. Malá Tamarka sa totiž raz v noci zobudila na nepríjemné chrčanie svojej mamy, ktorá mala chrípku a prekonávala teploty. Keď mamu nevedela zobudiť, vzala svoju dvojročnú sestru z postieľky a šla hľadať pomoc k susedom. Tí zavolali sanitku a mamu previezli do nemocnice. Tamarka tak dostala cenu za to, že prekonala svoj strach a mame zavolala pomoc.

V kategórii Pomoc v rodine dostala zase ocenenie 11-ročná Annamária Mihálová z Tlmačov, ktorá sa dlhodobo stará o tetu s mozgovou obrnou. Doma totiž žije len so starými rodičmi a dvoma mladšími súrodencami. Raz, keď mala teta jeden zo svojich záchvatov a nevedela sa nadýchnuť, zavolala jej Annamária sanitku, ktorá ju zobrala do nemocnice. "Gabika ma potrebuje. Občas sa aj pohádame, ale bez nej si neviem život predstaviť," vraví o tete Annamária, ktorá má sama zdravotné problémy s chrbticou a reumou.



Žiak z ôsmeho ročníka Martin Pollák z Humenného sa stal víťazom v kategórii Pomoc rovesníkom. Ocenenie dostal za obetavú pomoc kamarátovi Miškovi, ktorý je už od narodenia odkázaný na invalidný vozík. Martin stojí pri Miškovi ako jeho verný kamarát a neustále mu pomáha, hoci len vybrať zošiť z tašky či zdvihnúť ceruzku.

Filip Bálint je šiestak v Šuranoch. V jedno ráno uvidel auto, ktoré začalo horieť. Keď zbadal susedov, ako nesú k autu vedrá s vodou, Filip neváhal a vytiahol na ulicu hadicu, čím značne urýchlil uhasenie požiaru. Filip tak dostal ocenenie v kategórii Pomoc ľuďom za duchaprítomný zásah pri hasení horiaceho auta.



V kategórii Pomoc prírode dostala ocenenie Jessica Prečuchová z Brezna. Odmenili ju za to, že inšpirovala iných k ochrane prírody. Jessica bez toho, aby niekto o tom vedel, s partiou svojich kamarátov pomáha prírode. Pomáha bez nároku na odmenu a bez nároku na pochvalu. Svoj voľný čas venuje napríklad čisteniu prírody či zbieraniu odpadkov z okolia chodníkov a ciest. S kamarátmi vypaľujú do dreva aj tabuľky s myšlienkami o prírode a umiestňuje ich v lese. V Brezne školáčka pomáha aj občianskemu združeniu Tuláčik, ktoré rieši problematiku túlavých psov.

Kolektív žiakov zo Základnej školy v Ľuboticiach zorganizoval charitatívnu zbierku trvanlivých potravín pre ľudí v núdzi, dokopy vyzbierali 502 kusov potravín. Pomohli nimi rodine bývalého bezdomovca, ďalšiu časť darovali Farnosti Krista Kráľa v Prešove, ktorá pomáha sociálne slabším rodinám, a pudingy či múka putovali aj rodinám v núdzi z obce. Žiakov dnes za to ocenili v kategórii Dobrý nápad.

Cenu Sašky Fischerovej Malý veľký čin zase dnes získal kolektív žiakov zo Základnej školy v Dolnom Kubíne. Ocenenie dostali za pomoc spolužiakovi a spoločné uvedomenie si hodnoty priateľstva. Ich spolužiak totiž na jednom výlete stratil peniaze a spoločne sa mu vyzbierali, aby si mohol tiež niečo kúpiť.

V Zičiho paláci dnes udelili aj Cenu ĽudiaĽuďom. Získala ho deviatačka Antónia Barnová z Prešova, ktorá sa dlhodobo stará o opustených psíkov v útulku. Donesie ich aj domov, kúpe ich a behá s nimi po záhrade či roznáša letáky, aby si ľudia mohli psíkov adoptovať. Antónia vyhrala v online ankete. Spolu 31.385 hlasov rozhodlo, ktorý skutok za všetky kategórie získa toto ocenenie.