Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

V zdravotníctve treba definovať nárok poistenca, tvrdí opozícia

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Podľa poslanca SDKÚ-DS Viliama Novotného vláda v zdravotníctve nerobí so systémom nič podstatné, iba malé kozmetické úpravy novelami zákonov.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Definovanie základného nároku poistenca na zdravotnú starostlivosť či zdravotný plán sú podľa zástupcov opozičných strán liekom pre slovenské zdravotníctvo. "Vláda nerobí so systémom nič podstatné, iba malé kozmetické úpravy novelami zákonov, mnohokrát majú marketingový ideologický podtón. Ale v skutočnosti, zásadné zmeny, aby systém fungoval lepšie, vláda nerobí, miesto toho nás zabáva rôznymi snami ako nová nemocnica v Bratislave či jedna zdravotná poisťovňa," skonštatoval pre TASR Viliam Novotný z SDKÚ-DS.

Expert KDH na zdravotníctvo a bývalý šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marian Faktor upozorňuje, že Slovensko starne a ohrozujú ho tak chronické ochorenia. "V súčasnosti ide na liečbu chronických ochorení až 70 percent všetkých zdrojov v zdravotníctve. Výdavky dramaticky rastú a zlá demografia, v kombinácii s epidémiou chronických ochorení, otvárajú do budúcnosti nožnice príjmov a výdavkov zdravotných poisťovní." Súčasný model financovania tieto výzvy podľa jeho slov zvládnuť nevie, riešenie vidí v zdravotnom pláne.

"Bez aktívneho pacienta to nepôjde. Ale ani bez koordinácie lekárov, ktorí sa o neho starajú. A to všetko pri rešpektovaní potrieb každého človeka a bez jeho zbytočného naháňania po lekároch, čakania a duplicít," skonštatoval Faktor. Tvrdí, že všetko prináša zdravotný plán. Myslí si, že by ho mal mať každý jeden pacient podľa svojho veku, zdravotného stavu, rizík, sociálnej a ekonomickej situácie.

Novotný vníma ako tri najpálčivejšie problémy zdravotníctva večné zadlžovanie systému, zhoršovanie služieb a rast doplatkov. Za riešenie preto považuje definovanie nároku poistenca na zdravotnú starostlivosť, poistenci by si následne vyberali svoje poistné plány. "Filozofia, z ktorej by sme mali vychládzať, že sa nebude platiť viac ako dnes," skonštatoval s tým, že sa nemožno tváriť, že je možné každému všetko zaplatiť.

Bývalý šéf rezortu Rudolf Zajac, ktorý sa pred desiatimi rokmi podpísal pod reformu zdravotníctva, vidí základ riešenia v spomínanom definovaní nároku poistenca. Priblížil, že poistenci by tak vedeli, na čo majú a nemajú nárok, za akých podmienok, čo majú hradené úplne alebo čiastočne, či vôbec. "Od toho sa potom odvinie aj súťaž zdravotných poisťovní o poistenca... Keď nemáte definovaný nárok, nemáte súťaž, nemáte nič," podotkol pre TASR. Zajac by tiež zlepšil postavenie pacientov, ako aj Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a zaviedol pravidlá pre poplatky.

Predseda parlamentného zdravotníckeho výboru a exminister zdravotníctva Richard Raši (Smer-SD) je presvedčený, že zdravotníctvo v prvom rade potrebuje prestať byť nástrojom politického boja. "Keď si všimnite opozičných poslancov či opozičníkov z HPI, kedykoľvek kritizujú akýkoľvek krok, čo sa ide urobiť, vytĺkajú politický kapitál... Celé smerovanie opozície vedie k doprivatizácii zdravotníctva. Aby sprivatizovali aj to, čo sprivatizované nebolo. Začal to R. Zajac, ktorý sprivatizoval všetky činnosti, ktoré boli ziskové v nemocniciach, na základe toho sú teraz nemocnice stratové," uviedol pre TASR.

Raši si vie predstaviť zadefinovanie základného nároku poistenca, upozorňuje však, že súčasný rozsah bezplatnej zdravotnej starostlivosti musí ostať zachovaný. "Môže sa uvažovať o tom, že za nadštandard by sa mohlo doplácať," skonštatoval s tým, že sa nemôže stať, že by pacient bez finančných prostriedkov nedostal adekvátnu starostlivosť.