Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Eurobarometer: Väčšina obyvateľov EÚ je presvedčená o jej prínosoch

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa výsledkov 68 percent občanov z 27 členských krajín uviedlo, že členstvo v EÚ je pre ich krajinu prínosom.

Bratislava/Brusel 18. mája (TASR) - Väčšina obyvateľov členských krajín Európskej únie je presvedčená, že členstvo v EÚ je pre ich krajiny prínosom, uvádza sa vo výsledkoch prieskumu Eurobarometer, ktorý sa uskutočnil vo februári a v marci 2019. Prieskum však takisto zistil, že až 50 percent obyvateľov si myslí, že situácia v EÚ a ani v ich krajine sa nevyvíja správnym smerom.

Prieskum Eurobarometer sa zaoberá verejnou mienkou. Údaje zaznamenáva prostredníctvom krátkych rozhovorov na vzorke približne 26-27 tisíc občanov členských krajín EÚ.

"V posledných 18 mesiacoch sme sa viac zameriavali na voľby do Európskeho parlamentu s cieľom zistiť, čo občanov EÚ najviac zaujíma," povedal Philipp Schulmeister z riaditeľstva EP pre komunikáciu, ktorý v apríli účastníkov seminára Európskeho parlamentu v Bruseli oboznámil s výsledkami prieskumu.

Podľa výsledkov 68 percent občanov z 27 členských krajín uviedlo, že členstvo v EÚ je pre ich krajinu prínosom. Tento názor podľa prieskumu zdieľa aj väčšina občanov v jednotlivých členských krajinách okrem Talianska.

"Výsledky sú rovnaké ako v septembri a októbri 2018," povedal Schulmeister a dodal, že to naznačuje stabilnú podporu EÚ.

"Šesťdesiatosem percent je najlepší výsledok v tomto ukazovateli od roku 1983," pripomenul a dodal, že od obdobia finančnej krízy hodnoty týchto ukazovateľov stúpajú.

"Na základe týchto ukazovateľov by sme mohli povedať, že podpora EÚ v zásade existuje," konštatoval.

Viac ako dve tretiny (68%) občanov by podporili zotrvanie svojej krajiny v EÚ v prípade referenda o odchode; 14 percent by hlasovalo za odchod a 18 percent občanov si nebolo istých výberom.

Občania žiadnej z 28 členských krajín neprejavili chuť odísť z EÚ, dokonca ani v Británii, čo je podľa Schulmeistera takisto relatívne stabilný ukazovateľ.

Najsilnejšiu podporu malo zotrvanie v EÚ v Holandsku (86%) a najslabšiu v Spojenom kráľovstve (45%) a v Českej republike (47%). Na Slovensku by zotrvanie v únii podporilo 69% občanov a 11 percent by hlasovalo za odchod.

Schulmeister však upozornil, že aj napriek relatívne stabilnej podpore EÚ až 50 percent občanov nie je presvedčených o správnosti jej smerovania.

"Okrem smerovania EÚ si väčšina občanov dokonca myslí, že ani situácia v ich krajine sa nevyvíja správnym smerom," povedal.

Prieskum sa takisto snažil zistiť, ktorým témam by sa podľa občanov EÚ malo venovať počas kampane pred voľbami do EP najviac priestoru s cieľom presvedčiť ich, aby išli voliť.

Najviac ľudí (55%) by k volebným urnám pritiahla ekonomika a hospodársky rast (50%) a boj proti nezamestnanosti mladých ľudí (48%). Záujem o boj proti klimatickým zmenám a ochranu životného prostredia narastá, zatiaľ čo migrácia a boj proti terorizmu podporu strácajú.

"Terorizmus bol na jar roku 2018 podľa občanov najdôležitejšou témou kampane; teraz však poklesol na piatu priečku," povedal Schulmeister.

Záujem občanov o jednotlivé témy sa podľa Schulmeistera mení aj v rámci jednotlivých členských krajín.

Za hlavný dôvod volebnej účasti 44 percent respondentov uviedlo, že "je to ich občianska povinnosť". Jedna tretina oprávnených voličov z radov občanov podľa výsledkov prieskumu zvažuje, že sa na voľbách nezúčastní. Hlavným dôvodom je presvedčenie, že ich hlas nič nezmení.