Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Prívrženci EÚ demonštrovali pred eurovoľbami v mnohých mestách Únie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Protestné pochody sa konali v mnohých nemeckých mestách vrátane Berlína, Kolína nad Rýnom, Lipska, Frankfurtu nad Mohanom, Mníchova či Hamburgu.

Frankfurt nad Mohanom 20. mája (TASR) - Desaťtisíce demonštrantov vyšli v nedeľu do ulíc mnohých miest Európskej únie, aby tak pred nadchádzajúcimi voľbami do Európskeho parlamentu (EP) protestovali proti pravicovému populizmu a nacionalizmu. Informovala o tom agentúra AP.

Protestné pochody sa konali v mnohých nemeckých mestách vrátane Berlína, Kolína nad Rýnom, Lipska, Frankfurtu nad Mohanom, Mníchova či Hamburgu. Ľudia tam vyšli do ulíc pod heslom "Jedna Európa pre všetkých: Váš hlas proti nacionalizmu".

Nemecké pochody zorganizovali aktivisti z vyše 70 skupín, podporujúcich EÚ, avšak vyzývajúcich ju na zmenu v oblasti migračnej politiky, a to napríklad v podpore záchranných misii pre utečencov v Stredozemnom mori. V Berlíne sa podľa organizátorov zišlo 20.000 ľudí, v Mníchove polícia odhadla účasť na 10.000 osôb, vo Frankfurte nad Mohanom 14.000 a v Hamburgu 10.000, píše agentúra DPA.

Obdobné zhromaždenia sa pod heslom "Nie nenávisti, áno zmene" konali aj v Budapešti, Janove, Utrechte, Varšave, Bukurešti a ďalších európskych mestách, píše AP.

Niekoľko tisíc ľudí demonštrovalo aj v rakúskom hlavnom meste Viedeň, kde po korupčnom škandále odstúpil Heinz-Christian Strache v sobotu z funkcie vicekancelára i postu predsedu koaličnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), informuje agentúra AFP. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz po jeho demisii oznámil rozpad vládnej koalície a prezident Alexandr Van der Bellen v nedeľu informoval, že si želá, aby sa predčasné parlamentné voľby v krajine konali v septembri.

V rumunskom hlavnom meste Bukurešť sa v nedeľu tisíce ľudí zišli na Námestí víťazstva. "Chceme im povedať, že na ich hlase záleží a že je veľmi dôležité, aby išli voliť, aby vyjadrili svoju voľbu a ukázali, že Rumunsko miluje Európu," povedala organizátorka zhromaždenia Catalina Hoparteanuová.

Nedeľné demonštrácie sa konali len niekoľko dní pred začiatkom eurovolieb, ktoré sa v členských krajinách uskutočnia v 23.-26. mája.

Voľby do EP sú podľa agentúry AP vnímané ako akási skúška podpory pravicových, populistických a nacionalistických strán, ktoré chcú obmedziť migráciu a získať v rámci EÚ väčšie právomoci pre vlády jednotlivých členských krajín, ale tiež skúška podpory tradičných a stredoľavých strán, pre ktoré EÚ predstavuje hodnoty ako právny štát, demokracia a spolupráca medzi jej členmi.