Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Fortunaliga

FL: Hráči DAC chceli víťazstvo viac, Slovan ešte cítil zápas EL

Tréner Dunajskej Stredy Peter Hyballa počas zápasu 7. kola Fortuna Ligy FC DAC 1904 Dunajská Streda - ŠK Slovan Bratislava v Dunajskej Strede 1. septembra 2019. Foto: TASR Milan Drozd

Podľa trénera DAC Petra Hyballu boli kľúčovými prvkami triumfu 5:2 disciplína a zodpovedný prístup k pokynom.

Dunajská Streda 2. septembra (TASR) - Úradujúci slovenský futbalový majster Slovan Bratislava utrpel prvú ligovú prehru v tejto sezóne. Po štvrtkovom postupe do skupinovej fázy Európskej ligy sa v nedeľnom 7. kole Fortuna ligy musel skloniť pred domácou Dunajskou Stredou.

Podľa trénera DAC Petra Hyballu boli kľúčovými prvkami triumfu 5:2 disciplína a zodpovedný prístup k pokynom: "Najdôležitejšími faktormi bola intenzita a taktika. Slovan je lepší, má lepších hráčov, väčšiu kvalitu kádra. Veľmi dôležitý bol gegenpressing, čiže napádanie. Slovan dokáže loptu vyniesť, takže treba proti nim bojovať. Veľmi dobré bolo, že v posledných týždňoch sme mohli veľa trénovať, aj 8-9 tréningov za týždeň a vidno výsledok. Fábry vyzerá inak, ako pred dvoma týždňami, ale takisto aj Beskorovajnyj či Ramirez."

Dunajskostredčanom sa podarilo zvíťaziť druhýkrát za sebou a napravili si chuť po nepresvedčivom úvode sezóny. "Robíme profesionálny futbal, výsledky sú dôležité. Chlapci v posledných týždňoch tvrdo pracovali, ale výsledky neprichádzali. Každý veril hráčom, vrátane vedenia. Vedeli sme, že to raz príde. Mali sme aj šťastie. Získali sme dôležité tri body, ale je to dlhodobý proces," povedal Hyballa.

Ťažšie hľadal slová po zápase brankár Slovana Dominik Greif. Hrdnia "belasých" v európskom ťažení inkasoval päťkrát. Pred nedeľným stretnutím sa pritom Slovan hrdil suverénne najlepšou obranou v domácej súťaži, keď dostal iba dva góly. "Ťažko hodnotiť. Začiatok nebol zlý, ale po červenej karte sa hrá ťažko. Pred penaltou tam bol nákop, prehrali sme hlavičkový súboj. Z odrazenej lopty mali domáci šancu, De Kamps trošku sotil hráča. Neviem, či to bola jasná gólová príležitosť na červenú kartu, ale asi bola. Program je ťažký, dva mesiace stále ideme. Dovolenka pre niektorých bola krátka. Väčšie tímy niekedy nedokážu zvládať také náročné programy. To sa stáva. Zápas nebol zle rozbehnutý, ale keď musíte hrať desiati, je to už ťažké," zhodnotil Greif.

Sklamanie neskrýval ani slovinský útočník Andraž Šporar. Autor úvodného gólu zápasu priznal, že hráči ešte cítili odvetu play off EL v Solúne, no na únavu sa nechcel sťažovať: "Sme veľmi sklamaní, ale tento zápas nepokazí našu sezónu. Mali sme ťažký duel v Grécku, ale to nie je výhovorka. Hrali sme desiati proti jedenástim. Nevadí, ideme pozitívne dopredu."

Kým v tábore Slovana panovalo sklamanie a rozčarovanie, domáci mali dôvod na oslavu, veď majstra nezdolávajú každý deň. Dokázali sa však zomknúť a vybojovať cenné tri body. "Je to výborné víťazstvo, ceníme si to, keďže je to proti Slovanu. Som veľmi hrdý na celé mužstvo. Myslím si, že každý odviedol maximum na ihrisku. Čo sa týka penált, obidve situácie boli približne rovnaké, na ich, aj na našej strane. Opäť sme išli do nevýhody 0:1, museli sme otáčať, ale ukázali sme obrovský charakter. Klobúk dole pred všetkými," uviedol kapitán DAC Kristián Koštrna a dodal. "Pripravovali sme sa veľmi dobre. Slovan samozrejme hral ťažký zápas u PAOK Solún, keď postúpili do skupiny. Gratulujem im. Mali asi toho veľa v nohách, ale majú široký káder, niektorých hráčov mali čerstvých. Nie je čo riešiť, celý zápas sme boli lepší. Tentokrát na ihrisku rozhodla bojovnosť, chalani bojovali jeden za jedného a nechali na ihrisku srdce."

Bojovnosť svojich spoluhráčov vyzdvihol aj strelec vyrovnávajúceho gólu Andrej Fábry, pre ktorého to bol druhý zásah v tejto sezóne. "Zaslúžene sme vyhrali, chalani dali do toho maximum, hrali sme fantasticky. Ovplyvnilo to aj vylúčenie hráča, ale zaslúžene sme vyhrali. Boli sme v osobných súbojoch dôraznejší, to rozhodlo. Slovan má výborné mužstvo, ale zaslúžene sme vyhrali. Atmosféra bola fantastická, fanúšikovia povzbudzovali od začiatku, hnali nás dopredu."

Tréner Slovana Ján Kozák ml. na pozápasovej tlačovej konferencii naznačil, že pod nepriaznivý výsledok sa podpísal výkon rozhodcu. Nepáčilo sa mu vylúčenie Joeriho de Kampsa. Faulovaný útočník domácich Kristopher Vida mal v situácii jasno. "Bola to jasná penalta. Išiel som na loptu, obranca ma chytil za rameno a stiahol. Nemohol som ďalej pokračovať, rozhodca to musel zapískať."