Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Fortunaliga

Fortuna liga: Senica prvýkrát vyhrala, zdolala majstra

Archívna snímka. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Pozrite si najnovšie výsledky Fortuna ligy.

Senica 5. novembra (TASR) - Futbalisti FK Senica získali prvú výhru vo Fortuna lige v sezóne 2017/2018. V nedeľu v súboji 15. kola doma zdolali majstrovskú Žilinu 4:1.

FK Senica - MŠK Žilina 4:1 (2:1)

Góly: 24. Vaščák, 30. Šefčík, 47. Medvedev, 90.+ Kováč - 39. Káčer (z 11 m). Rozhodovali: Ziemba – Bednár, Galo, ŽK: Medvedev, Ranko (obaja Senica), 495 divákov

Zostavy a striedania:


Senica: Plach – Medvedev, Otrísal, Lupták, Podhorin – Ranko, Krč (90. Sarpei) - Šefčík (79. Richtárech), M. Rigo, Duga (82. Kováč) – Vaščák

Žilina: Volešák – Chvátal (46. Otubanjo), Hancko, Králik, Mazáň – Diaz - Špalek, Káčer (73. Lačný), Škvarka, Jánošík (60. Cociuc) – Mráz


Na Záhorí nastúpili favorizovaní Žilinčania s jasným úmyslom vyhrať. V Senici však fúkal silný vietor, čo trocha sťažovalo kombinačnú hru. Žilinčania mali loptu na svojich kopačkách, Seničania vyrážali do rýchlych protiútokov. Prvý strelecký pokus mal hosťujúci Mráz v 9. minúte, Plach končekmi prstov loptu vyrazil. Vôbec prvýkrát v tejto sezóne sa Seničania dostali do vedenia v 24. minúte, keď Vaščák využil hrubú chybu Králika pri zlej malej domov a strelou zo 16-ky obstrelil brankára Volešáka. Seničania sa osmelili a o dve minúty nepríjemne tvrdo strieľal Krč, Hancko vykopával z bránkovej čiary. V 30. minúte išli Záhoráci do dvojgólového vedenia. Obranca Medvedev preniesol loptu z vlastnej polovice až pred 16-ku, jeho tvrdú strelu brankár Volešák len vyrazil a dobiehajúci Šefčík ju poslal do siete. V 39. minúte dostal hostí do zápasu rozhodca Ziemba, ktorý odpískal prísnu penaltu, z ktorej Káčer znížil na 1:2.

V druhom polčase sa hral výborný a dramatický zápas. Najmä zásluhou nadšene bojujúcich Záhorákov. Hneď v 47. minúte vnikol do pokutového územia hostí Krč, po jeho prudkom centri pred bránku odkopával loptu jeden zo žilinských obrancov, trafil Medvedeva a lopta skončila v sieti. O tri minúty Krč delovkou spoza 16-ky vyľakal brankára Volešáka, ten loptu vyrazil. Žilinčania sa snažili dostať do zápasu, v dobrej pozícii nedosiahol v 57. minúte na loptu pred bránou Mráz, ten istý hráč o 10 minút neskôr zakončoval hlavou, brankár Plach loptu vyrazil na roh. Seničania boli aj naďalej nebezpeční v útoku, v 76. minúte po rýchlom protiútoku a Krčovom vysunutí zakončoval spoza pokutového územia Duga, Volešák jeho strelu vyrazil a obrana si poradila aj s následnou dorážkou Riga. V 80. minúte nebezpečne pálil zo 16-ky Rigo, lopta letela tesne vedľa. Seničania mali šťastie v 82. minúte, keď po dlhom nákope Cociuca od polovice ihriska lopta spadla až pred brankára Placha, ten na bránkovej čiare loptu vyrazil a z následnej trmy-vrmy Žilinčania nič nevyťažili. Záhoráci, ktorí podali v tomto stretnutí azda najlepší výkon v tejto sezóne strelil aj štvrtý gól, keď opäť využili obrovskú chybu žilinskej obrany. Tentoraz zlú malú domov poslal Mazáň a striedajúci Kováč sa lopty zmocnil obišiel aj brankára Volešáka a lopti poslal do odkrytej siete. Seničania sa až v 15. kole radovali z víťazstva, podľa priebehu hry zaslúžene.


Ladislav Hudec, tréner Senice: "V prvom rade musím zagratulovať chlapcom za fantastický výkon, čo sa týka emócií, čo sa týka nasadenia. My sme vedeli, akým hrá Žilina štýlom, niečo sme už ukázali s Ružomberkom, kde sme síce prehrali 0:3, ale výsledok nezodpovedal priebehu. Konečne sme dali my prvý gól. Stále to bolo o súboji jeden na jedného. To sme zvládli a ostatné už potom bolo ľahšie."

Adrián Guľa, tréner Žiliny: "Prehrali sme po veľkých chybách. Húževnatí domáci hráči ich dokázali využiť k jasnému víťazstvu. Bola to zaslúžená prehra po zlom výkone celého mužstva."

ViOn Zlaté Moravce-Vráble - FC Nitra 2:2 (2:2)



ViOn Zlaté Moravce-Vráble - FC Nitra 2:2 (2:2)

Góly: 1. Sládek, 43. Záhumenský - 25. Balaj (z 11 m), 28. Kóňa. Rozhodovali: Kružliak – Somoláni, Bobko, ŽK: Dobrotka - Kuník, Kotrík, Vencl, 2246 divákov.

zostavy a striedania:


ViOn Zlaté Moravce-Vráble: P. Kováč – Záhumenský, Horník (46. Bariš), Dobrotka, Chren – Ewerton, Mateus, Karlík, Gešnábel (90. Szymonowicz) - Sládek (74. Cleber), Urgela

FC Nitra:
Hroššo – Kuník, Križan, Vencl, Chovanec - Kotrík (60. Fábry), Kóňa, Machovec - Ivančík (77. Charizopulos), Balaj, Steinhübel (60. Ngeyitala)


Regionálne derby začali lepšie domáci. Po rozohrávke zo stredového kruhu prišla učebnicová akcia po osi Ewerton-Chren-Sládek a ViOn už po 17 sekundách išiel do vedenia. V 17. minúte Urgela spätnou prihrávkou vyzval Karlíka, s jeho strelou si však Hroššo poradil. V 25. minúte Dobrotka v pokutovom území sotil Balaja a ten z nariadenej jedenástky bezpečne vyrovnal. Skóre sa opäť menilo už o 3 minúty, keď Balaj vysunul Kóňu a ten s prehľadom zoči-voči Kováčovi poslal hostí do vedenia. V 34. minúte mal vyrovnanie na kopačke Urgela, ale sám pred Hroššom namieril iba do neho. V 39. minúte sa v super šanci ocitol Balaj, z dvoch krokov však loptu napálil len do brvna. Prekrásny futbalový moment priniesla 43. minúta. To Záhumenský nechytateľnou bombou z 25 m vymietol pavučiny v šibenici Hroššovej brány.

Po zmene strán diváci v silnom vetre veľa futbalovej krásy nevideli. Na hracej ploche sa rozpútal neľútostný boj o víťazný gól. V 72. minúte Karlíkovu strelu z priameho voľného kopu Hroššo kryl, na opačnej strane z dobrej pozície Fábry pálil nad. V 82. minúte pred zakončujúcim Charizopulosom zachraňoval Kováč. V 83. minúte po ruke v pokutovom území hostí zostala píšťalka rozhodcu nemá. V 85. minúte sa domáci dočkali, ale gól Záhumenského pre tesný ofsajd neplatil. V hektickom závere sa na skóre už nič nezmenilo, a tak sa regionálne derby skončilo zmierlivou remízou.


Juraj Jarábek, tréner ViOnu:
"Stretnutie sme mali od úvodu pod kontrolou, potom prišla hluchá chvíľa a Nitra výsledok otočila. V závere polčasu Záhumenský nádherne vyrovnal. Obidve mužstvá chceli vyhrať, zápas sa musel divákom páčiť. Myslím si, že hráči si zaslúžia väčšiu podporu fanúšikov. Sporné veci z tohto stretnutia necháme na kompetentných."

Ivan Galád, tréner Nitry: "Dnes sme veľmi chceli vyhrať, ale vedeli sme, že proti nám stojí silný súper. Úvod nám nevyšiel, hneď v prvej minúte sme dostali gól. Potom sme to otočili a mohli sme do polčasu viesť aj o dva góly. V druhom polčase sme chceli vyhrať, nakoniec sa stretnutie skončilo nerozhodne."


Spartak Trnava - MFK Ružomberok 1:1



Spartak Trnava - MFK Ružomberok 1:1 (1:1)

Góly: 18. Vlasko - 4. Haskič. Rozhodovali: Glova – Vorel, Hrmo, ŽK: Sloboda - Kostadinov, Macík, 4251 divákov.

zostavy a striedania:


Trnava: Vantruba - Kadlec, Tóth, Godál, Čonka - Sloboda (73. Greššák), Pehlivan - Jirka (78. Brigant), Vlasko (59. Yilmaz), Čanturišvili - Egho

Ružomberok: Macík - Pikk (90.+ Menich), Jonec, J. Maslo, P. Maslo – Qose, Kružliak - Daniel, Kostadinov (86. Sapara), Gál-Andrezly (82. Kupec) – Haskič




Lepšie začali hostia z Ružomberka, keď už v 4. minúte po úniku Daniela opečiatkoval brvno Kostadinov a odrazenú loptu poslal Haskič do trnavskej brány. Domáci mali príležitosť v 10. minúte, ale center Slobodu nenašiel v šestnástke adresáta. V 18. minúte bolo vyrovnané, keď po centri Kadleca poslal loptu hlavou k pravej žrdi Vlasko. O tri minúty mohla Trnava už vyhrávať, keď po ľavej strane unikol Čanturišvili a zakončujúci Egho spálil tutovku, keď loptu poslal priamo do brankára Macíka. Krátko pred uplynutím polhodiny Vlasko krížnou strelou netrafil bránu. V 36. minúte po centri Čonku hlavičkoval nad bránu Čanturišvili a ten istý hráč v poslednej minúte prvého polčasu poslal loptu z priameho kopu vysoko nad ružomberskú bránu.

Nestor El Maestro, tréner Trnavy: "Gratulujem súperovi k zisku bodu. Hostia bránili dobre a hoci my sme mali iniciatívu, nemôžeme vždy čakať na výhru, tak ako tomu bolo proti Nitre. Ďalej budeme pokračovať v našej práci a pripravovať sa na nasledujúce dva ťažké zápasy na Slovane a so Žilinou."



Norbert Hrnčár, tréner Ružomberka: "Napriek tomu, že sme vedeli, že ideme na pôdu lídra, chceli sme natiahnuť našu sériu bez prehry, čo sa nám podarilo. Dali sme hneď v úvode gól, ktorý nám na zisk bodu stačil, odchádzame z Trnavy spokojní."



Súhrn



Futbalisti FK Senica získali prvú výhru vo Fortuna lige v sezóne 2017/2018. V nedeľu v súboji 15. kola doma zdolali majstrovskú Žilinu 4:1. Zverenci trénera Ladislava Hudeca sú stále na poslednom mieste so 6 bodmi, ukazujú ale progres, keď v 14. kole remizovali na pôde Slovana Bratislava 2:2.

Futbalisti Trnavy doma remizovali s Ružomberkom 1:1. Zverenci trénera Nestora El Maestra tak prerušili víťaznú šnúru ôsmich ligových zápasov. Už v piatok vyhrala Dunajská Streda doma nad Slovanom 2:1 pred návštevou 10.226 divákov. Na zápase chýbali na základe verdiktu DK SFZ fanúšikovia "belasých". Trnava má na čele tabuľky 9-bodový náskok pred DAC.

piatok:

Železiarne Podbrezová - AS Trenčín 1:8 (0:5)

Góly: 80. Bernardina - 6. Janga, 22. Kostelný vlastný, 33. Ubbink, 43. El Mahdioui, 44. Janga, 48. Ubbink, 62. Azango, 68. Šulek. Rozhodca Kráľovič, ŽK: Leško - Lawrence, 812 divákov

Zostavy a striedania:

Podbrezová: Kuciak – Válek, Kostelný (31. Lepieš), Kuc, Djordjevič – Kopičár (46. Sedláček) - Viazanko, Baéz (54. Gerát), Leško – Bernadina, Jedinák

Trenčín: Šemrinec – Šulek, Čögley, Lawrence, Skovajsa – El Mahdioui – van Haaren (77. Paur), Ubbink, Gong (70. Kvocera), Azango (86. Abdul) – Janga


1. FC Tatran Prešov - MFK Zemplín Michalovce 1:0 (0:0)

Góly 50. Luberda. Rozhodoval: Očenáš, ŽK: Kačala - Kolesár, Koscelník, Grič, 210 divákov

Zostavy a striedania:

Prešov: Slančík - Petko, Jacko, Luberda, Miliutin - Streňo (55. Micherda), Keresteš, Sedlák, Černák (85. Múdry) - Katona (60. Kačala), Wiezik

Michalovce: Bieszczad - Šimčík, Carrillo, Kavka, Kolesár - Grič - Regáli (81. Antonov), Turík, Žofčák (46. Danko), Koscelník - Sulley (72. Bragin)


FC DAC 1904 Dunajská Streda – ŠK Slovan Bratislava 2:1 (0:1)

Góly: 65. Pačinda, 83. Kalmár - 31. Hološko. Rozhodovali: Chmura – Balko, Ádám, ŽK: Kalmár - Sekulič, 10.226 divákov

Zostavy a striedania:


FC DAC: Macej – Živkovič, Huk, Šatka, Davis – Kalmár, Ljubičič, Simon – Divivković (58. Mervó), Pačinda (89. Koštrna), Čmelík (71. Vida)

Slovan:
Greif – Sekulić, Božikov, Rundić, Chouchoumis (87. Vittek) – Droppa – Hološko (79. Schet), Holman, Rabiu, Čavrič – Mareš (72. Oršula)




nedeľa:

ViOn Zlaté Moravce-Vráble - FC Nitra 2:2 (2:2)


Góly: 1. Sládek, 43. Záhumenský - 25. Balaj (z 11 m), 28. Kóňa. Rozhodovali: Kružliak – Somoláni, Bobko, ŽK: Dobrotka - Kuník, Kotrík, Vencl, 2246 divákov

Zostavy a striedania:

ViOn Zlaté Moravce-Vráble: P. Kováč – Záhumenský, Horník (46. Bariš), Dobrotka, Chren – Ewerton, Mateus, Karlík, Gešnábel (90. Szymonowicz) - Sládek (74. Cleber), Urgela

FC Nitra: Hroššo – Kuník, Križan, Vencl, Chovanec - Kotrík (60. Fábry), Kóňa, Machovec - Ivančík (77. Charizopulos), Balaj, Steinhübel (60. Ngeyitala)



Spartak Trnava - MFK Ružomberok 1:1 (1:1)

Góly: 18. Vlasko - 4. Haskič. Rozhodovali: Glova – Vorel, Hrmo, ŽK: Sloboda - Kostadinov, Macík, 4251 divákov

Zostavy a striedania:

Trnava: Vantruba - Kadlec, Tóth, Godál, Čonka - Sloboda (73. Greššák), Pehlivan - Jirka (78. Brigant), Vlasko (59. Yilmaz), Čanturišvili - Egho

Ružomberok: Macík - Pikk (90.+ Menich), Jonec, J. Maslo, P. Maslo – Qose, Kružliak - Daniel, Kostadinov (86. Sapara), Gál-Andrezly (82. Kupec) – Haskič

FK Senica - MŠK Žilina 4:1 (2:1)

Góly: 24. Vaščák, 30. Šefčík, 47. Medvedev, 90.+ Kováč - 39. Káčer (z 11 m). Rozhodovali: Ziemba – Bednár, Galo, ŽK: Medvedev, Ranko (obaja Senica), 495 divákov

Zostavy a striedania:

Senica:
Plach – Medvedev, Otrísal, Lupták, Podhorin – Ranko, Krč (90. Sarpei) - Šefčík (79. Richtárech), M. Rigo, Duga (82. Kováč) – Vaščák

Žilina: Volešák – Chvátal (46. Otubanjo), Hancko, Králik, Mazáň – Diaz - Špalek, Káčer (73. Lačný), Škvarka, Jánošík (60. Cociuc) – Mráz



tabuľka FL 2017/2018 po 15. kole:


1. Trnava 15 12 1 2 27:11 37
2. Dunajská Streda 15 8 4 3 22:17 28
3. Žilina 15 9 0 6 34:23 27
4. Slovan 15 7 5 3 33:23 26
5. Nitra 15 7 5 3 18:10 26
6. Trenčín 15 7 3 5 39:24 24
7. Ružomberok 15 6 6 3 25:16 24
8. Z. Moravce 15 6 2 7 19:21 20
9. Michalovce 15 4 2 9 12:19 14
10. Prešov 15 3 2 10 12:37 11
11. Podbrezová 15 3 1 11 12:31 10
12. Senica 15 1 3 11 14:35 6


Poradie strelcov



Poradie strelcov po stretnutiach 15. kola futbalovej Fortuna ligy 2017/2018:

12 gólov: Rangelo Janga (Trenčín)

12 gólov: Rangelo Janga (Trenčín)
11 gólov: Jakub Mareš (Slovan Bratislava)
8 gólov: Samuel Mráz (Žilina)
7 gólov: Erik Pačinda (Dunajská Streda), Filip Hološko (Slovan Bratislava)
6 gólov: Roland Černák (Prešov), Róbert Gešnábel (Zlaté Moravce-Vráble), Filip Balaj (Nitra)
5 gólov: Erik Jirka, Marvin Egho (obaja Trnava), Oliver Podhorin (Senica), Nermin Haskič (Ružomberok), Miroslav Káčer (Žilina), Tomáš Kóňa (Nitra)

4 góly: Michal Škvarka, Lukáš Jánošík, Nikolas Špalek (všetci Žilina), Antonio Mance, Georgi Beridze (obaja Trenčín), Erik Daniel, Dominik Kružliak (obaja Ružomerok), Alexandar Čavrič (Slovan Bratislava), Martin Koscelník (Michalovce), Zsolt Kalmár (Dunajská Streda)

3 góly: Peter Gál-Andrezly (Ružomberok), Sadam Sulley, Igor Žofčák (obaja Michalovce), Eric Davis Grajalez (Dunajská Streda), Hilary Gong Chuhwak, Rick van Haaren, Desley Ubbing (všetci Trenčín), Boris Godál, Vakhtang Čanturišvili (obaja Trnava), Ľubomír Urgela (Zlaté Moravce-Vráble), Andrej Ivančík (Nitra)

2 góly: Kristopher András Vida, Marko Divkovič, Marin Ljubičič (všetci Dunajská Streda), Štefan Gerec (Ružomberok), Peter Orávik, Ewerton Paixao da Silva, Karol Karlík (všetci Zlaté Moravce-Vráble), Jakub Paur, Aschraf El Mahdioui, Martin Šulek (všetci Trenčín), Vukan Savičevič, Filip Oršula, Dávid Holman, Boris Sekulič (všetci Slovan Bratislava), Matúš Mikuš, Andrej Rendla, Lazar Djordjevič, Endy Opoku Bernadina (všetci Podbrezová), Filip Kaša (Žilina), Andrej Kadlec, Ján Vlasko obaja Trnava), Erik Streňo (Prešov), Blažej Vaščák, Jurij Medveděv, Alan Kováč (všetci Senica)

1 gól: Róbert Valenta, Ján Chovanec, Miloš Šimončič, Márius Charizopulos (všetci Nitra), Štefan Pekár, Martin Tóth, Kubilay Yilmaz, Tomáš Brigant, Ivan Hladík, Matúš Čonka (všetci Trnava), Peter Katona, Ján Dzúrík, Issa Adekunde, Jakub Grzerorz Wiezik, Martin Luberda (všetci Prešov), Damián Bariš, Peter Sládek, Timotej Záhumenský (všetci Zlaté Moravce-Vráble), Lukáš Skovajsa, Peter Kleščík, Phil Elayo Azango (všetci Trenčín), Miloš Lačný, Dalibor Takáč, Kristi Qose, Ján Maslo, Thomir Kostadinov (všetci Ružomberok), Filip Ďuriš, Michal Ranko, Denis Duga, Samuel Šefčík (všetci Senica), Kornel Saláta, Mitchel Schett, Róbert Vittek (všetci Slovan Bratislava), Dávid Leško, Martin Válovčan, Viktor Jedinák (všetci Podbrezová), Róbert Polievka, Denis Vavro, David Hancko, Yusuf Otubanjo, Martin Králik (všetci Žilina), Peter Kavka, Milan Šimčák (obaja Michalovce), Tomáš Huk, Marko Živkovič (obaja Dunajská Streda)

vlastné góly:

2 góly: Jaroslav Kostelný (Podbrezová)

1 gól: Ľubomír Šatka (Dunajská Streda), Michal Ranko (Senica), Dominik Kružliak (Ružomberok), Milan Rundič (Slovan Bratislava), Martin Králik (Žilina)