Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Fortunaliga

ROZHODNUTÉ: Nitra sa po 3 rokoch vracia do najvyššej slovenskej súťaže

Ilustračná snímka.. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Rozhodlo o tom stredajšie zasadnutie Prezídia Únie ligových klubov (ÚLK).

Bratislava 21. júna (TASR) - Potvrdené, postupujúcim klubom z II. ligy do slovenskej futbalovej Fortuna ligy 2017/2018 sa stal FC Nitra. Rozhodlo o tom stredajšie zasadnutie Prezídia Únie ligových klubov (ÚLK).

"Prezídium Únie ligových klubov na svojom stredajšom rokovaní v zmysle súťažného poriadku jednomyseľným hlasovaním odsúhlasilo zaradenie FC Nitra do Fortuna ligy. Vychádzali sme zo správy Licenčnej komisie Slovenského futbalového zväzu, ktorá odporučila zaradiť do Fortuna ligy FC Nitra ako druhé mužstvo konečnej tabuľky II. ligy, keďže víťaz tejto súťaže FC VSS Košice podmienky skráteného licenčného konania nesplnil," citoval oficiálny portál ÚLK prezidenta ÚLK Ivana Kozáka.

Nitriansky klub sa medzi slovenskú futbalovú elitu vracia po troch rokoch, naposledy v slovenskej najvyššej súťaži účinkoval v sezóne 2013/14. V úvodnom kole nového súťažného ročníka sa stretne s úradujúcim majstrom MŠK Žilina. Dovtedy však ešte bude musieť nováčik zrealizovať úpravy, aby mohol hrať domáce zápasy Fortuna ligy na svojom štadióne.

"Štadión v Nitre skontrolovala Komisia pre štadióny a ihriská SFZ, ktorej zistenia boli prezentované na dnešnom Prezídiu ÚLK. FC Nitra má termín na odstránenie nedostatkov do 13. júla. Predseda predstavenstva klubu Marián Valenta nás zároveň informoval, že Nitra požiada o výnimku z licenčnej smernice na vyhrievaný trávnik s tým, že jeho rekonštrukcia by sa mohla začať už v priebehu jesennej časti sezóny. V takom prípade by Nitra odohrala niekoľko domácich stretnutí v náhradnom dejisku v Zlatých Moravciach, ale na jar by už mala k dispozícii štadión spĺňajúci všetky základné kritériá pre Fortuna ligu," povedal výkonný riaditeľ ÚLK Michal Mertinyák.

V Nitre prijali stredajší verdikt s radosťou. "My sme samozrejme veľmi radi, že Prezídium ÚLK rozhodlo, že budeme nováčik práve my. Znamená to pre nás splnenie cieľa. Chvíľu to trvalo, no boli sme trpezliví," povedal pre TASR v bezprostrednej reakcii na verdikt generálny manažér Nitry Jozef Petráni.

V klube nováčika nespĺňa požadované podmienky na účasť medzi slovenskou elitou vyhrievaný trávnik. Podľa Petrániho už v klube majú plán, ako tento nedostatok vyriešiť. "Čo sa týka rekonštrukcie trávnika, situácia je nasledovná. Prebieha výberové konanie na dodávateľa a po ukončení tohto procesu v najbližších dňoch budeme rokovať o všetkých potrebných náležitostiach s ním ako je termín prác a podobne. Požiadali sme zatiaľ o výnimku zo smernice. Či práce budú prebiehať už na začiatku leta alebo po konci jesennej časti, to ešte doriešime a uvidíme ako to celé nastavíme. Isté je, že na jar už chceme hrať bez výnimky," vysvetlil funkcionár FC.

Po športovej stránke má Nitra v pláne hrať vo FL dôstojnú úlohu, preto v klube uvažujú o vystužení kádra. Nepôjde ale o žiadny masívny zásah do mužstva trénera Ivana Galáda. "Aj tu platí, že sme nič nechceli uponáhľať. Už zajtra sa stretneme aj s trénerom a budeme sa baviť o posilách. Nebude to ale určite nič masívne. Určite prídu nejakí noví hráči, záležať bude od predstáv trénera. Ak usúdime, že niektorí nebudú napĺňať fortunaligové nároky, zameriame sa na doplnenie práve v tých formáciách. Určite v lige hodláme hrať dôstojnú úlohu nováčika. Sú to také frázy, ale my naozaj veríme, že môžeme najvyššiu súťaž obohatiť," dodal Petráni.