Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Fortunaliga

Trnavčania ako prví odštartovali prípravu, zháňajú posilu do útoku

Na snímke nový hráč FC Spartak Trnava Reynaldo dos Santos Silva počas prvého tréningu v zimnej príprave 4. januára 2018 v Seredi. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Pohyby v hráčskej šatni oboma smermi sú v štádiu riešenia, vedenie klubu sa v týchto dňoch intenzívne zaoberá otázkou posilnenia ofenzívy.

Trnava 4. januára (TASR) - Futbalisti Spartaka Trnava vo štvrtok ako prví z tucta účastníkov Fortuna ligy 2017/18 odštartovali zimnú prípravu, pričom úvodný tréning absolvovali zverenci trénera Nestora El Maestra netradične na umelej tráve v Seredi. Pohyby v hráčskej šatni oboma smermi sú v štádiu riešenia, vedenie klubu sa v týchto dňoch intenzívne zaoberá otázkou posilnenia ofenzívy.

Pozvánku do A-tímu dostal útočník juniorky Tomáš Vantruba, dvojička tohtosezónnej brankárskej jednotky Spartaka Martina. Do prípravy prvého mužstva sa zapojil aj ďalší hráč trnavskej juniorky Július Gombala, novými tvárami v kabíne sú Reynaldo dos Santos Silva (Adanaspor) a Valmir Sulejmani (Hannover 96). "Valmir prišiel na desaťdňovú skúšku. Tohto hráča pozná tréner El Maestro z pôsobenia v Hannoveri. Je to mladý 21-ročný krídelník, ktorý môže hrať aj v obrane. Uvidíme, v akom svetle sa ukáže a či s trénerom tu v Trnave obnovia spoluprácu. Prišiel Brazílčan Reynaldo, ktorý počas kariéry pôsobil v belgických kluboch Anderlecht Brusel a Cercle Bruggy, v Karabachu Agdam a naposledy v Turecku. Je to kreatívny hráč do ofenzívy. Riešime s ním lekárske testy, ale podľa všetkého by mal u nás stráviť jarnú časť," povedal na brífingu generálny manažér Pavel Hoftych. Až v pondelok 8. januára sa k tímu pripoja Slavko Lukič, Yasin Pehlivan, Vachtang Čanturišvili, Iľja Čerednyčenko a Stefan Bogdanovski.

Spartak, ktorý zimuje na čele ligovej tabuľky s deväťbodovým náskokom pred Žilinou a Slovanom Bratislava, absolvuje počas zimnej prípravy dve zahraničné sústredenia - v Turecku a v maďarskom Lipóte. Sériu prípravných duelov odštartuje deň pred odletom na sústredenie do Turecka, keď na umelej tráve v Senci nastúpi v dvojzápase proti SF Opava (13. januára). V teple strávi výprava Spartaka desať dní. Počas nich odohrajú "bíli andeli" dva súboje. V prvom si zmerajú sily s ukrajinskou Poltavou a deň pred návratom nastúpia proti ruskému Rostovu. Vo februári má Spartak na programe súboj s Hradcom Králové. Do maďarského Lipótu odcestujú Trnavčania 5. februára. V priebehu štyroch dní vyzvú maďarský druholigový klub Zalaegerszeg. Zimnú prípravu ukončia desiateho februára, keď na Štadióne Antona Malatinského privítajú Karvinú. Úvodný duel jarnej časti Fortuna ligy odohrajú 17. februára na pôde Zlatých Moraviec.

Mimoriadne vydarená jesenná časť vrhá na Spartak veľké očakávania do rozhodujúcej časti sezóny. Titul naposledy v "malom Ríme" oslavovali v roku 1973, súčasná generácia hráčov by éry suchôt rada ukončila, no čaká ich dlhá a tŕnistá cesta. "Motivácia získať titul je veľká, ale do konca sezóny zostáva veľa kôl. Ťažko k tomu teraz niečo viac povedať, ukáže až priebeh jarnej časti," zaznel hlas z kabíny v podaní Lukáša Greššáka, ktorý sa po dovolenke tešil na spoluhráčov. "Náladička je dobrá, v šatni sme vôbec neriešili náš náskok v tabuľke. Porozprávali sme sa medzi sebou, ako každý z nás dovolenkoval a strávil Vianoce. Náskok je síce pekný, ale bude potrebné ho udržať, prípadne aj zväčšiť. Príprava bude kratšia ako po minulé roky, preto sme aj dostali tréningové plány na december. Ešte sme sa nevážili, ale nejaké kilečká navyše nebudú žiadny problém, v príprave sa ľahko zhodia," uviedol Greššák.

Vedenie Spartaka pripravuje novinku - v priebehu jari otvorí klubovú Sieň slávy, ktorej súčasťou budú aj predmety od fanúšikov.

Program zimnej prípravy FC Spartak Trnava:

13. januára: dvojzápas s SFC Opava (12.00/14.00 v Senci)
14.-24. januára: sústredenie v Turecku
17. januára: FC Spartak Trnava - FC Vorskla Poltava
23. januára: FC Spartak Trnava - FK Rostov
2. februára: FC Spartak Trnava - FC Hradec Králové
5.-8. februára: sústredenie v Lipóte
7. februára: FC Spartak Trnava - Zalaegerszegi TE FC
10. februára: FC Spartak Trnava - MFK Karviná

* časy a miesta stretnutí sa môžu zmeniť