Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Fortunaliga

Zlaté Moravce zdolali Senicu a odsunuli ju na poslednú priečku tabuľky

Brankár Pavol Penksa (Sereď) v zápase 1. kola nadstavbovej časti Fortuna Ligy o titul vo futbale medzi FŠKF iClinic Sereď a ŠK Slovan Bratislava 16. marca 2019 v Nitre. Foto: FOTO TASR - Henrich Mišovič

Keď sa zdalo, že body sa budú deliť, už v nadstavenom čase sa k odrazenej lopte dostal Tkáč a nekompromisnou strelou k pravej žrdi skóroval na 3:2.

Nitra 16. marca (TASR) - Futbalisti Slovana Bratislava zvíťazili v úvodnom kole Fortuna ligy v skupine o titul na ihrisku Nitry vysoko 4:1. Nezaváhala ani druhá Žilina, ktorá má po domácom triumfe nad Michalovcami 4:0 trojbodový náskok pred treťou Dunajskou Stredou. Tá má k dobru nedeľňajší zápas s Ružomberkom.

V skupine o udržanie vyhrala Trnava v Trenčíne 1:0, Podbrezová remizovala s Nitrou 1:1, Zlaté Moravce zdolali Senicu 3:2 a odsunuli ju na poslednú priečku tabuľky.


1. kolo skupiny o titul:



ŠKF iClinic Sereď - ŠK Slovan Bratislava 1:4 (0:2)

Góly: 59. Lačný – 2. Strelec, 42. Ljubicić, 70. Adekuoroye (vlastný), 80. Šporar. Rozhodovali: Prešinský – Žákech, Poláček, ŽK: Menich, Morong, Michalík – Suchockij, Rabiu, 795 divákov

Sereď: Penksa – Hučko, Menich, Michalík, Sus – Baéz (86. Lukáčik), Adekuoroye – Morong (75. Špehar) – Iván, Kuzma (61. Pankaričan), Lačný

Slovan: Greif – Suchockij, Božikov, Bajrić, Medveděv – de Kamps (65. Rabiu), Ljubicić – Moha (86. Cmiljanić), Strelec (76. Ratao), Dražić – Šporar



Slovan potvrdil úlohu favorita už v úvode zápasu. V 2. minúte sa dostal k odrazenej lopte Strelec a otvoril skóre duelu. Seredčania mohli odpovedať už o sedem minút, ale Morong hlavou netrafil bránku. Strelec mohol vzápätí pridať aj druhý zásah, no minul a medzi tri žrde nenamieril ani Šporar. Slovan sa predsa do prestávky dočkal poistky, keď v 42. min skóroval Ljubičič.

V úvode druhého polčasu sa dvakrát vyznamenal brankár Slovana Greif, ale v 59. min už kapituloval, keď sa presadil Lačný. Bratislavčania mohli odpovedať vďaka Šporarovi a následne Strelcovi, ale obaja zlyhali v koncovke. Zastúpil ich paradoxne domáci Adekuoroye, ktorý kurióznym spôsobom prekonal vlastného brankára. V závere zápasu sa napokon dočkal aj Šporar a dvadsiatym gólom v sezóne upravil na konečných 4:1.

Martin Ševela, tréner Slovana: "V prvom rade chcem pogratulovať Seredi, že sa dostala do nadstavby, za prácu, ktorú klub odvádza, si účasť v hornej šestke zaslúži. Čo sa týka zápasu, tak od úvodu sme dominovali, mali sme dobrý pohyb a výbornú ponukovú činnosť, čo sme podporili aj gólmi. Už v prvom polčase sme mali šance na to, aby sme ešte zvýšili náš náskok. Cez prestávku sme hráčom povedali, aby išli aj za ďalšími gólmi, opäť sme tam mali viacero dobrých príležitostí. Súper sa chytil po štandardnej situácii, ktorú sme neustrážili, na čo sme reagovali ďalšími vyloženými šancami, ktoré sme mali premeniť. Zápas paradoxne upokojil až vlastný gól súpera. Záver sme si už doslova užívali, prestriedali sme viacerých hráčov a priestor dostali aj tí chalani, ktorí ho mali doteraz menej. Zaslúžene sme získali ďalšie víťazstvo, opäť sme uspeli na ihrisku súpera, čo je výborné. Aj naďalej pôjdeme za víťazstvami, verím, že po reprezentačnej pauze opäť vypredáme Tehelné pole a zdoláme aj ďalšieho súpera. Chcem sa poďakovať fanúšikom, bolo ich počuť a práve takúto podporu z tribún potrebujeme. David Strelec nastúpil na pozícii ofenzívneho stredového hráča, kde mal dopĺňať Andraža Šporara. Hneď z prvého dotyku s loptou skóroval, opäť ukázal výborný výber miesta v šestnástke a svoj magnet na loptu. Je pozitívne, že David sa aj v takom mladom veku kvalitatívne 'stratil' v našom tíme. Je potrebné, aby hral takéto ťažké zápasy, v ktorých sa môže naďalej zlepšovať a herne rásť."

Karel Stromšík, tréner Serede: "Gratulujem Martinovi Ševelovi k víťazstvu a titulu, ktorý Slovan zaslúžene už prakticky získal. Pri hodnotení zápasu môžem len potvrdiť slová kolegu. Slovan bol dnes lepší, ukázal veľmi rýchly prechod do útoku a výbornú ofenzívu. Majú v kádri Šporara, to je hráč, ktorý dokáže otočiť celý zápas a dáva góly, čo je obrovská devíza. My sme boli pomalší, nemali sme taký výber miesta, Slovan nás zatlačil a vysoko nás napádal. V druhom polčase sme si vytvorili jednu-dve šance, jednu chytil perfektne Greif za stavu 0:2 z nášho pohľadu. Výsledok mohol byť iný, keďže Slovan mal v závere niekoľko stopercentných príležitostí, pri ktorých nás Penksa perfektne podržal."


Radosť hráčov Slovana po góle v zápase 1. kola nadstavbovej časti Fortuna Ligy o titul vo futbale medzi FŠKF iClinic Sereď a ŠK Slovan Bratislava 16. marca 2019 v Nitre.
Foto: FOTO TASR - Henrich Mišovič


MŠK Žilina – MFK Zemplín Michalovce 4:0 (1:0)

Góly: 14. Králik, 65. Balaj, 70. Mihalík, 73. Káčer (z 11 m). ŽK: Balaj – Grič, Beskorovajnij, Špiriak. Rozhodovali: Somoláni – Ádám, Roszbeck, 1694 divákov

Žilina: Volešák – Kaša, Králik, Minárik – Diaz – Majdan, Káčer, Sluka – Tomič (66. Bernát), Balaj (75. Boženík), Mihalík (76. Škvarka)

Michalovce: Kira – Žofčák, Špiriak, Beskorovajnij, Vojtko – P. Kolesár (70. Trusa) – Diarra, Danko, Grič, Kountouriotis – Tounkara (55. Sulley)


Jaroslav Kentoš, tréner Žiliny: "Mali sme dobrý vstup do zápasu, dali sme gól a mali sme ďalšie šance. V druhom polčase súper v úvode prevzal iniciatívu, ale prišiel druhý, zlomový gól, zápas sa preklopil na našu stranu a záver sme si už postrážili. Bol to na jar asi náš najlepší výkon. Mali sme veľa šancí, dali sme štyri góly a chlapcom môžem iba pochváliť za prístup a výkon. Ideme ďalej, máme teraz reprezentačnú prestávku, počas ktorej sa nachystáme na ďalšie náročné jarné zápasy."

Anton Šoltis, tréner Michaloviec: "V prvom polčase sa hral futbal hore – dolu, súper si vypracovali viac čistých šancí, ale aj my sme mali nejaké. Súper šiel zaslúžene do vedenia. Chceli sme prvých pätnásť minút s výsledkom niečo urobiť, mali sme nejaké možnosti a strely, ale prišiel rozhodujúci druhý gól Žiliny a zápas sa zlomil v jej prospech. Domáci si už zápas postrážili. Výsledok je možno krutý, ale súper vyhral zaslúžene. Jediné, čo zápasu chýbalo, bolo o desaťtisíc ľudí viac, pretože to bol otvorený futbal s množstvom šancí a diváci by oba tímy ešte vyburcovali k lepšej hre a výkonom. Gratulujem súperovi k výhre, ešte sa s ním stretneme na jar párkrát a verím, že nejaké body mu zoberieme."


1. kolo skupiny o záchranu:



FC ViOn Zlaté Moravce - FK Senica 3:2 (2:1)

Góly: 30. Asanovič, 37. Kwin, 90.+ Tkáč – 25. Dangubič, 75. Kay. Rozhodovali: Kružliak – Benko, Štrbo, ŽK: Richtárech, Ľupták – Dias, Klapan, Otrísal, 1027 divákov.

Zlaté Moravce: Chovan - Čögley, Asanovič, Kwin, Chren - Richtárech (63. Duga) - Válovčan, Chomutov (35. Tkáč), Lupták, Švec (75. Kelez) - Dočekal

Senica: Taborda – Otrísal, Dias, Kay, Krč - El Moudane - Dangubič (58. Deretti), Klapan (67. Petshi), Tesija, Castaňeda (75. Segbé) - Ramírez



Stretnutie mužstiev z chvosta fortunaligového pelotónu začali lepšie hostia. Už v 3. minúte sa Castaňeda šikovne uvoľnil a z hranice šestnástky prudkou strelou natiahol Chovana. V 8. minúte sa dostal do zakončenia Ramírez, ale s jeho hlavičkou si Chovan poradil. Prebiehala 25. minúta, Ramírez ukážkovo nabil Dangubičovi a ten presnou strelou k pravej žrdi poslal hostí do vedenia. Už o 5 minút sa skóre menilo opäť. Švecov center našiel na hranici malého vápna Asanoviča a ten strelou z prvej vyrovnal. Do vedenia išli domáci v 37. minúte, keď Kwin z hranice šestnástky trafil ukážkovo pravý vinkel Tabordovej brány.

Po zmene strán sa rozpútal neľútostný boj o každý meter hracej plochy. Hral sa typický medzišestnástkový futbal s málom streleckých príležitostí. Ako blesk z čistého neba prišla situácia v 75. minúte, keď nepochopiteľný kiks Chovana potrestal Kay a do prázdnej brány vyrovnal na 2:2. V 77. minúte sa Válovčan predral do pokutového územia, spätnou prihrávkou našiel Dočekala, ale s jeho strelou si brankár hostí poradil. V 88. minúte skúšal šťastie Petshi, ale jeho polovysokú strelu Chovan kryl. Keď sa zdalo, že body sa budú deliť, už v nadstavenom čase sa k odrazenej lopte dostal Tkáč a nekompromisnou strelou k pravej žrdi skóroval na 3:2. Z najtesnejšieho víťazstva sa tak napokon radovali domáci a dostali sa pred svojho soka v tabuľke.

Karol Praženica, tréner Zlatých Moraviec: "Vstup do stretnutia nebol z našej strany dobrý, bolo cítiť rešpekt zo súpera, ktorý v pohári dal päť gólov Nitre. Mali sme problémy so zostavou, lebo nám chýbali vykartovaní Ďubek a Brašeň. Po nešťastnom góle na 2:2 sme išli za víťazstvom až do konca, čo sa nám aj oplatilo v nadstavenom čase. Dnes sme hrali proti veľmi dobrému súperovi a sme veľmi radi za toto víťazstvo."

Ricardo Chéu, tréner Senice: "Prvú polhodinu sme kontrolovali vývoj stretnutia a dostali sme sa aj do vedenia. Potom sme však dostali dva góly. Druhý polčas sme začali opäť dobre a podarilo sa nám vyrovnať. V závere sme urobili chybu, po ktorej sme dostali tretí gól. Myslím si, že dnes sme si zaslúžili aspoň remízu. Gratulujem domácim k víťazstvu."


AS Trenčín - FC Spartak Trnava 0:1 (0:1)

Gól: 41. Sloboda. Rozhodovali: Ziemba – Hancko, Tomčík, ŽK: Slávik, Paur, Umeh – Pekár, Abena, 611 divákov

Trenčín: Chudý – Yem, Laczkó, Mašović, Slávik – Lamine – Paur (70. van Arnhem), Čataković – Kvocera (40.+ Roguljić), Umeh, Corryn (81. Šulek)

Spartak: Bolek – Turňa, Abena, Janečka, Čonka – Miesenböck, Pekár, Sloboda, Markoski (85. Dudl) – Ku. Yilmaz, Tavares (70. Lovás)



Domáci sa mohli dostať do vedenia už v prvej minúte, keď Kvocerov center našiel Corryna, no ten mieril v dobrej pozícii nad. Trenčín pokračoval v úvodnom nápore, ale viac gólových šancí si nevypracoval. Tempo pomaly upadalo a hralo sa najmä medzi šestnástkami. Až 35. minúta priniesla vzruch na tribúny, Slávik prešiel s loptou po ľavej strane až do šestnástky, naservíroval ju Corrynovi, no jeho tvrdú strelu výborným zákrokom vyrazil brankár Trnavy Bolek. Skóre sa menilo necelých päť minút pred prestávkou na druhej strane. Abena vyhral hlavičkový súboj v šestnástke, lopta sa dostala ku Slobodovi, ktorý prízemnou strelou prekonal Chudého - 0:1.

Krátko po zmene strán sa oprel do lopty Čatakovič a jeho ďalekonosnú strelu musel vyraziť Bolek. V 57. minúte sa súboj zopakoval a opäť s úspešným koncom pred trnavského brankára. Domáci márne dobíjali bránku súpera a príliš im nepomohli ani striedania. Trnava si strážila tesný náskok a párkrát zahrozila z protiútokov. Gólové šance však na oboch stranách chýbali a keď v druhej nadstavenej minúte Bolek opäť vytesnil strelu aktívneho Čatakoviča z priameho kopu mimo tri žrde, hostia mohli oslavovať najtesnejšie víťazstvo.


FK Železiarne Podbrezová - FC Nitra 1:1 (1:0)

Gól: 43. Hlohovský - 74. Vestenický (z 11 m). Rozhodovali: Glova - Ferenc, P. Kováč, ŽK: Mojžiš - Charizopulos, Niba, Šimončič, Kóňa, Šurnovský, Pindroch, 668 divákov

Podbrezová: Vantruba – Kiwior, Oravec, Viazanko, Pavúk (66. Olatunji) – Hlohovský, Štefánik (83. Leško), Obročník, Paraj – Mojžiš, Špyrka

Nitra: Pindroch – Charizopulos, Niba, Farkaš, Chovanec – Kóňa, Šimončič – Bilovský (73. Šurnovský) – Gatarić (88. Fabiš), Vestenický, Štefanec (46. Sokovič)


Vladimír Veselý, tréner Podbrezovej: "Mrzí ma, že sme nevyhrali, za stavu 1:0 sme mohli pridať ďalší gól. Sériu zápasov doma, čo sme nevyhrali, sme natiahli, trápime sa v koncovke, musíme na nej neustále pracovať."

Michal Kuruc, asistent trénera Nitry: "My sme mali náročný týždeň, nevyšiel nám pohárový zápas a chceli sme v tomto naštartovať trochu psychiku a dostať sa z pohárového sklamania. Snažili sme sa hrať poctivú defenzívu, hráči to odbojovali a robili sme všetko preto, aby sme sa naštartovali do ďalších zápasov. Som šťastný za bod, aj keď sme mohli napokon pri troche šťastia vyhrať. Na lavičke som zápas prežíval, bojujem za klub, v ktorom som už deväť rokov."



Tabuľky:

skupina o titul:

1. Slovan Bratislava 23 19 4 0 57:19 61

2. Žilina 23 14 5 4 43:23 47

3. Dunajská Streda 22 13 5 4 42:27 44

4. Ružomberok 22 9 9 4 34:20 36

5. Michalovce 23 9 5 9 29:37 32

6. Sereď 23 9 4 10 28:33 31



o udržanie:

7. Trnava 23 8 4 11 29:28 28

8. Nitra 23 7 6 10 28:31 27

9. Trenčín 23 6 4 13 30:41 22

10. Podbrezová 23 6 4 13 23:36 22

11. Zlaté Moravce 23 5 2 16 22:46 17

12. Senica 23 3 6 14 22:46 15