Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Fortunaliga

FUTBAL FL: Slovan utrpel prvú prehru v sezóne

Na snímke vpravo Dejan Dražič (Slovan) a Souleymane Kone (Dunajská Streda) v zápase 6. kola nadstavbovej časti Fortuna ligy v skupine o titul medzi DAC 1904 Dunajská Streda - ŠK Slovan Bratislava 27. apríla 2019 v Dunajskej Strede. Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Prvá šanca prišla na strane Slovana, keď v 7. minúte Šporar v pokutovom území obišiel dvoch brániacich hráčov a pravačkou nastrelil ľavú žrď.

Dunajská Streda 27. apríla (TASR) - Futbalisti Slovana Bratislava utrpeli prvú prehru v tejto sezóne Fortuna ligy. Už istý majster v sobotu podľahol v šlágri 6. kola skupiny o titul domácej Dunajskej Strede 0:1. O víťazstve druhého tímu tabuľky rozhodol gól Kristophera Vidu z 54. minúty. "Belasí" prišli o sériu bez prehry, ktorá počítajúc aj minulý ročník trvala dlhých 29 zápasov. Zároveň sa skončila ich víťazná šnúra na ihriskách súperov, Slovan doposiaľ vyhral vonku všetkých 11 ligových duelov v sezóne.

DAC ukoristil skalp šampióna, hoci od 59. minúty dohrával zápas bez vylúčeného Souleymanea Koného. Vzápätí útočník hostí a najlepší ligový strelec Andraž Šporar nepremenil pokutový kop. Slovan predtým naposledy prehral v lige 5. mája 2018 - na pôde Ružomberka takisto 0:1.

6. kolo skupiny o titul

FC DAC 1904 Dunajská Streda – ŠK Slovan Bratislava 1:0 (0:0)

Gól: 55. K. Vida. Rozhodovali: Ziemba – Štrbo, Kováč, ŽK: Kalmár, Jedlička, Divković – Rabiu, Bajrić, Villar, ČK: 59. Kone (DAC), 11.820 divákov.

FC DAC: Jedlička – Koštrna, Huk, Kone, Davis (46. Šatka) – Ronan, M. Vida, Kalmár (46. Herc) – Čmelík (82. Bednár), Divković, K. Vida

Slovan: Greif – Apau, Bajrič, Guzmics, Suchockij (80. Villar) – Ljubičič, Rabiu (67. Rafael) – Čavrič, Dražič, Moha – Šporar


Prvá šanca prišla na strane Slovana, keď v 7. minúte Šporar v pokutovom území obišiel dvoch brániacich hráčov a pravačkou nastrelil ľavú žrď. V 11. minúte to skúšal z priameho kopu Davis, ale Greif bol na mieste. V 14. min. dostal Šporar výbornú loptu za obranu, postupoval z ľavej strany sám na bránu, prihrávku na Mohu však odkopol Koštrna. V 17. minúte sa Kone pošmykol na pravej strane, loptu mu zobral Čavrič, jeho prihrávku pred bránu poslal Moha v sklze tesne vedľa. Hra potom plynula zväčša medzi dvomi šestnástkami, bez vážnejších šancí. V 35. minúte vystrelil zo sľubnej pozície Čmelík, ale jeho pokus bol príliš slabý.

V 45. minúte Kone stratil loptu v stredovom kruhu, Slovan tak mohol postupovať dopredu, Moha išiel sám na bránu, prehodil vybiehajúceho Jedličku, ale lopta skončila tesne vedľa brány. Potom v útoku pohrozil DAC, po prihrávke Herca zakončil Divkovič, Greif bol na pozore. V 49. minúte po centri K. Vidu poslal Čmelík loptu vedľa. V 55. minúte prihrávku M. Vidu Divkovič prenechal K. Vidovi, ktorý z päťky poslal loptu do siete – 1:0. V 59. minúte domáci Kone fauloval v pokutovom území Dražiča, za čo dostal červenú kartu. K pokutovému kopu sa postavil Šporar, Jedlička však jeho strelu vyrazil. Na druhej strane Bajrič fauloval Vidu, následnú strelu z priameho kopu poslal Ronan tesne vedľa. V 72. minúte to skúsil z diaľky Divkovič, ale Greif jeho pokus chytil. V 81. min. sa neujala ani strela Mohu z priameho kopu z hranice pokutového územia a tak si Slovan pripísal prvú prehru v sezóne.

Na snímke hore Kenan Bajrič (Slovan) a Kristopher András Vida (Dunajská Streda) v zápase 6. kola nadstavbovej časti Fortuna ligy v skupine o titul medzi DAC 1904 Dunajská Streda - ŠK Slovan Bratislava 27. apríla 2019 v Dunajskej Strede.
Foto: FOTO TASR - Michal Svítok


Hlasy:
Peter Hyballa, tréner DAC-u: "V prvom polčase bol Slovan lepší, vytvoril si dve-tri veľké šance, my sme mali problém udržať loptu na kopačkách. Cez polčas som spravil dvojité striedanie, stiahol som Kalmára, obával som sa červenej karty. Videli sme výborný druhý polčas. Boli sme silní, podarilo sa nám streliť gól. Prišla červená karta, následne Jedlička chytil penaltu. Bol to bojovný zápas. Dosiahli sme veľké víťazstvo."

Martin Ševela, tréner Slovana: "Boli sme svedkami dobrého, otvoreného stretnutia. Výborný zápas, výborná kulisa a dve dobré mužstvá. Jeden gól je málo na takýto zápas, šance boli na obidvoch stranách. Mali sme výborný vstup, do 17. minúty sme si vytvorili až tri šance, nastrelili sme aj konštrukciu brány. Gól súpera prišiel po chybe brániaceho hráča. Následne sme nedali jedenástku a domáci potom hrali s emóciou a srdcom. Nás mrzí prehra aj efektivita. Bola to dobrá príprava na Európu, potrebujeme viac takýchto zápasov. Gratulujem Dunajskej Strede k výhre."


Na snímke vľavo Mitch Apau (Slovan) a Zsolt Kalmár (Dunajská Streda) v zápase 6. kola nadstavbovej časti Fortuna ligy v skupine o titul medzi DAC 1904 Dunajská Streda - ŠK Slovan Bratislava 27. apríla 2019 v Dunajskej Strede.
Foto: FOTO TASR - Michal Svítok


MFK Zemplín Michalovce - MŠK Žilina 2:1 (2:0)

Góly: 27. Tounkara, 34. Žofčák - 76. Tomič. Rozhodoval: Hrčka, ŽK: Žofčák, Petro - Kaša, Diaz, ČK: 59. Tounkara (Mich.) po 2. ŽK, 918 divákov.

MFK Zemplín Michalovce: Kira - Rota, Carrillo, Beskorovajnij, Petro - Casado - Kountouriotis (77. Špiriak), Danko (69. Grič), Žofčák (83. Sulley), Kolesár - Tounkara

MŠK Žilina: Holec - Anang (75. Škvarka), Kaša, Minárik, Sluka (46. Vallo) - Káčer, Diaz (Balaj), Bernát - Tomič, Boženík, Holúbek


Prvý polčas priniesol zaujímavé dianie, ktoré okorenili aj góly. Hostia si viackrát vytvorili tlak, ich gól v 25. minúte však neplatil pre ofsajd. V 27. minúte sa po Kountouriotisovej prihrávke dostal do šestnástky Tounkara, ktorý poľahky vyhral súboj s Kašom a otvoril skóre - 1:0. Domácich strelený gól naštartoval, ožili aj diváci a viac sa hralo na polovici Žilinčanov. V 34. minúte Žofčák získal loptu pri napádaní súpera, narazil si s Tounkarom a pozičnú chybu hostí v defenzíve potrestal strelou medzi nohy brankára Holeca - 2:0.

Domáci sa v druhom dejstve sústredili na pozornú hru a udržiavanie si dvojgólového náskoku. Snahy Žilinčanov o kontaktný gól sa im dlho darilo mariť už v zárodku. Od 59. minúty hrali hostia presilovku po tom, čo Tounkara videl druhú žltú kartu. V 73. minúte diváci tlieskali ďalekonosnej strele Ananga a pohotovému zákroku brankára Kiru. Ten však v 76. minúte inkasoval po tom, čo sa Tomič v pokutovom území presadil cez obrancu Rotu a namieril presne - 2:1. V nadstavenom čase si najskôr na center Holúbeka márne nabehli dvaja spoluhráči. Na opačnej strane zachránil Žilinčanov pred istým gólom Káčer, ktorý zmaril strelu Kolesára. Domáci si tak po troch ligových prehrách v rade pripísali víťazstvo, pre Žilinu je to štvrtá prehra po sebe.

Hlasy:
Anton Šoltis, tréner MFK Zemplín Michalovce: "Súper bol v úvode lepší, silnejší na lopte. Chceli sme zatvárať nebezpečné priestory, to sme však zvládali až neskôr. Po našom góle sme prevzali iniciatívu a zvýšili sme na 2:0. Môžeme byť spokojní s efektivitou, z minima sme vyťažili maximum. Po vylúčení sme to dobre uhrali z taktického hľadiska. Zavreli sme šestnástku, hoci mal súper okrem gólu aj nejaké 2-3 šance."

Jaroslav Kentoš, tréner MŠK Žilina: "Mali sme veľmi dobrý vstup do zápasu. Boli sme aktívnejší, viac sme hrali s loptou a dostávali sme sa aj do šancí. Gól sme strelili, ale iba z ofsajdu. Mali sme viacero veľmi dobrých situácií, no potom prišiel zlý úsek zápasu. Ku koncu prvého polčasu boli lepší Michalovčania. Priebeh druhého dejstva ovplyvnilo vylúčenie hráča domácich. Išli sme za vyrovnávajúcim gólom, ale Michalovčania kúskovali hru a postrážili si to."

6. kolo skupiny o záchranu

FC ViOn Zlaté Moravce - FC Spartak Trnava 1:1 (0:0)

Góly: 87. Ďubek (z 11 m) - 78. Yilmaz. Rozhodoval: Sedlák, ŽK: Duga, Čögley, Kwin, Ľupták - Sloboda, Janečka, Lovat. ČK: 86. Košút (Trnava) za úmyselnú ruku, 1727 divákov.

FC ViOn Zlaté Moravce: Chovan - Čögley, Asanovič, Kwin, Brašeň - Válovčan, Ľupták, Duga (81. Orávik), Švec (64. Kelez) - Ďubek - Dočekal (73. Tkáč)

FC Spartak Trnava: Bolek - Turňa, Abena, Košút, Lovat - Sloboda, Janečka - Tavares (73. Yilmaz), Rada, Čonka - Markoski (90.+ Hing-Glover)


Ofenzívnejšie naladení vstúpili do zápasu domáci. V 10. min Švec posunul loptu Dugovi, ktorého strela skončila na ľavej žrdi Bolekovej brány. V 21. min sa vo výbornej šanci ocitol Válovčan, ale sám zoči-voči Bolekovi mieril len do trnavského brankára. Na opačnej strane v 24. min skúšal šťastie Janečka, jeho pokus z 18 metrov Chovan vyrazil na roh. Po polhodine hry Válovčanov volej z hranice šestnástky len tesne minul trnavskú bránu. Už o minútu neskôr Brašeň prihral Ďubekovi, ale jeho prudkej strele chýbali centimetre.

Druhé dejstvo veľa futbalovej krásy neprinieslo. Častejšie mali loptu na svojich kopačkách Trnavčania, ale k ohrozeniu domácej brány sa prakticky nedostali. Po hodine hry vyslal prudkú strelu z asi 30 metrov Válovčan, ale pozorný Bolek sa nedal prekvapiť. Do vedenia išli hostia v 78. min, keď po rýchlom protiútoku Abenu sa k lopte dostal striedajúci Yilmaz a prudkou strelou k pravej žrdi prekonal Chovana. Vyrovnanie priniesla 87. minúta. Válovčanovu hlavičku na bránkovej čiare rukami odvrátil Košút, za čo videl červenú kartu a nasledoval pokutový kop. Loptu si na biely bod postavil Ďubek a s istotou prekonal Boleka. V hektickom závere už gól nepadol a zápas sa tak skončil remízou.

Hlasy:
Karol Praženica, tréner Zlatých Moraviec: "Zápas sme si skomplikovali sami. V prvom polčase sme mali dve dobré šance na gól. Bola tam snaha, ale gól sme napokon inkasovali po našej štandardke. V závere sa nám podarilo aspoň vyrovnať. Keď nevyužijeme také šance, aké sme mali v prvom polčase, nemôžeme vyhrať."

Michal Ščasný, tréner Trnavy: "Do zápasu sme nevstúpili dobre. Domáci mali dobré príležitosti na skórovanie. Druhý polčas sme začali lepšie, dali sme pekný gól, ale opäť sme to nedotiahli do víťazného konca."



FK Senica - AS Trenčín 4:0 (1:0)

Góly: 12. Castaňeda, 67. Tešija, 90.+ Ramirez, 90.+ Petshi. Rozhodovali: I. Kružliak – Somoláni, Bednár, ŽK: Ramírez, Da Graca – Zubairu, van Arnhem, 742 divákov.

Senica: Taborda – Da Graca, Dias, Krč - Klapan (89. Otrísal), El Moudane, Petshi, Tešija (70. Dangubič), Asmah - Castaňeda (83. Zezinho), Ramírez

Trenčín: Šemrinec – Yem, Kleščík, Skovajsa, Keston (68. Kvocera) – Rogulič (46. Corryn), van Arnhem, Zubairu - Bukari, Čatakovič, Sleegers (46. Paur)


Stretnutie malo dobré tempo, obe mužstvá hrali s nasadením, útočne a diváci sa tak mali na čo pozerať. V 4. minúte zakončil Castaňeda po kombinácii vedľa. Úvodný gól padol v 12. minúte. Tešija poslal dobrú loptu za obranu Castaňedovi a kolumbijský útočník otvoril skóre. V 33. minúte skúšal šťastie Ramirez, jeho strelu brankár zneškodnil. Potom sa dostali do dvoch šancí Trenčania. V 36. minúte sa presadil v 16-ke Čatakovič, jeho strelu brankár Taborda vyrazil. Ešte väčšiu šancu na vyrovnanie mali Trenčania v 38. minúte. Sleegers dostal loptu za obranu, ale zoči-voči Tabordovi nepochodil, keď senický brankár loptu vyrazil a rovnako tak si poradil aj s dorážkou Čatakoviča.

Aj v druhom polčase sa hral útočný futbal a hlavne Senici vyšlo stretnutie. V 55. minúte dostal Ramirez prihrávku za obranu, no Tešijovu veľkú "gólovku" zmaril Šemrinec. V 67. minúte sa Záhoráci druhýkrát strelecky presadili. Loptu vybojoval Castaňeda, prihral ju do 16-ky Remirezovi a ten ju posunul ešte lepšie stojacemu Tešijovi, ktorý si v 16-ke obišiel obrancu a poslal ju do siete. Trenčania sa nevzdávali a neustále hrozili útokmi. Dôležitým momentom bola šanca Corryna v 70. minúte, keď výborne zakročil Taborda. Hralo sa hore-dole, na druhej strane Asmah delovkou takmer zlomil ľavú žrď Šemrincovej brány. Ďalšiu gólovú možnosť mal Corryn v 85. minúte, tentoraz zakončil z päťky, no výborným zákrokom na bránkovej čiare sa prezentoval Krč, keď loptu vykopol. V nastavenem čase sa Senici podarili ešte dva rýchle protiútoky. Najskôr sa po Petshiho prihrávke presadil Ramirez, ktorý svoj výborný výkon okorenil gólom, a po ďalšom protiútoku uzavrel skóre na 4:0 výstavnou strelou pod brvno Petshi, ktorému prihral Dangubič.

Hlasy:
Ricardo Chéu, tréner FK Senica: "Jediné slová, ktoré mi momentálne napadajú, sú tie, že práca je náš najlepší priateľ. Pracovali sme tvrdo, máme rovnaký tím, aký bol aj pred piatimi zápasmi. Boli sme na poslednom mieste a všetci nás už videli v druhej lige. Iba moji hráči verili, že to dokážeme. Teraz nám veria všetci. Nikdy sa nevzdávam. Vytvárame si rovnaký počet šancí, ako aj na začiatku jarnej časti, teraz sa nám však darí väčšinu premieňať. Je to ale stále rovnaký tím, ktorý hrá dobrý futbal a verí, že každý jeden zápas sa dá vyhrať. Trenčín v zápase držal loptu viac na svojich kopačkách. Rátali sme s tým, poznáme ich kvalitu, zároveň je to veľmi mladé mužstvo. Majú dobrých hráčov. Vedeli sme, že ak na ihrisku uzatvoríme určité priestory, zápas vyhráme. Trenčín si za výkon zaslúžil skórovať, taký je ale futbal."

Matthias Kohler, tréner AS Trenčín: "Gratulujem Senici k zisku troch bodov. Z našej strany to bol veľmi zlý zápas z rôznych aspektov. Musíme byť k sebe kritický. Za taktické rozhodnutia, ktoré som v zápase spravil, nesiem plnú zodpovednosť. Každý jeden hráč si musí byť istý, aké povinnosti má voči nášmu klubu. Ostávajú nám štyri zápasy do konca. Musíme ukázať väčší charakter a vášeň v zápasoch. V nasledujúcich týždňoch musíme žiť futbalom. Musíme zo seba vydať všetko a udržať tento klub v lige."