Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Fortunaliga

Víkendové kolo v znamení projektu Veľkonočná futbalová nádielka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Spoločenský rozmer futbalu je pre nás mimoriadne dôležitý. Práve preto vznikla v minulom roku Nadácia Únie ligových klubov – Naša liga, ktorá zastrešuje všetky charitatívne projekty Fortuna ligy.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Futbalová Fortuna liga má počas víkendu na programe "veľkonočné" 27. kolo. Bude sa hrať päť zápasov, okrem športových zápolení pripravila riadiaca Únia ligových klubov (ÚLK) aj podujatie pod názvom Veľkonočná futbalová nádielka.

"Spoločenský rozmer futbalu je pre nás mimoriadne dôležitý. Práve preto vznikla v minulom roku Nadácia Únie ligových klubov – Naša liga, ktorá zastrešuje všetky charitatívne projekty Fortuna ligy. Sme veľmi radi, že myšlienka pomoci spája kluby i fanúšikov vo všetkých regiónoch Slovenska, kde sa hrá naša liga a tieto aktivity k nej čoraz neodmysliteľnejšie patria. Veľká noc je obdobie stíšenia, pokory, ale aj následnej radosti. My sa tú radosť pokúsime priniesť aj do detských domovov či do sociálne slabších rodín," vysvetlil hlavnú myšlienku projektu prezident ÚLK Ivan Kozák.

V skriniach mnohých domácností sa určite nájdu "staré" nepotrebné a obnosené futbalové kopačky, oblečenie, lopty či iné pomôcky, s ktorými sa už deti nehrajú alebo z nich vyrástli. Tento futbalový výstroj zbytočne zapadá prachom, a pritom ešte môže poslúžiť iným deťom. "Náš cieľ je pomôcť sociálne slabším chlapcom i dievčatám. Skrátka všetkým, ktorí by radi hrali futbal, no chýba im to základné – kopačky a športový výstroj. Mnohí z nás majú doma uskladnených veľa takýchto vecí a my chceme, aby ešte našli využitie u detí, ktorým môžu pomôcť v ich športovom raste. Veríme, že ich takéto darčeky potešia," ozrejmil význam akcie výkonný riaditeľ ÚLK Michal Mertinyák.

Na piatich štadiónoch v Trenčíne, Zlatých Moravciach, Podbrezovej, Ružomberku a Trnave budú počas 27. kola Fortuna ligy umiestnené prútené koše s veľkonočnou symbolikou a veľkými korbáčmi. Každý fanúšik môže priniesť na zápas staré, nepotrené futbalové vybavenie ako tričká, dresy, kopačky, lopty a vhodiť ich do koša. Vyzbierané veci kluby následne venujú vybraným deťom, detskému domovu, prípadne inej neziskovej organizácii.

Dve Adventné kolá a Veľkonočná futbalová nádielka nie sú jediné špeciálne kolá aktuálneho ročníka najvyššej slovenskej súťaže. Májové 31. kolo bude patriť všetkým mamám a nová sezóna prinesie opäť aj nové projekty v oblasti spoločenskej zodpovednosti. "Je to pre nás jedna z kľúčových tém v blízkej budúcnosti. Naša liga je dôležitá súčasť života desiatok tisícov ľudí predovšetkým, no nielen, na Slovensku. Všetci máme možnosť ovplyvniť, aká je dnes i aká bude o pár rokov. My sme presvedčení, že má veľký zmysel snažiť sa v rámci našich možností pomáhať tým, ktorí to potrebujú," dodal Mertinyák.

Program 27. kola Fortuna ligy:

sobota 15. apríla

14.30 h: AS Trenčín – FC DAC 1904 Dunajská Streda (rozhodujú: Marhefka - Slyško, Bobko)
15.00 h: FC ViOn Zlaté Moravce – FK Senica (Ziemba - Ferenc, Lieskovský)
15.00 h: FO ŽP Šport Podbrezová – MFK Zemplín Michalovce (Šuniar - Somoláni, Roszbeck)

nedeľa 16. apríla

15.20 h: MFK Ružomberok – ŠK Slovan Bratislava (Vlk - Balko, Kováč)
17.30 h: FC Spartak Trnava – 1. FC Tatran Prešov (Ihring - Weiss, Súkeníková)