Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Fortunaliga

Spartak Trnava odštartoval prípravu s Čanturišvilim i Pehlivanom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Krídelník Čanturašvili sa Spartaku upísal na dva roky. V minulosti obliekal dres Dinama Tbilisi, ktoré v tom čase trénoval bývalý kormidelník Trnavy Juraj Jarábek.

Trnava 16. júna (TASR) - Spartak Trnava odštartoval letnú prípravu na nový ročník futbalovej Fortuna ligy s tromi novými tvárami - Gruzíncom Vachtangom Čanturišvilim, Andrejom Lovásom a Yasinom Pehlivanom, ktorý má skúsenosti s rakúskou reprezentáciou.

Krídelník Čanturašvili sa Spartaku upísal na dva roky. V minulosti obliekal dres Dinama Tbilisi, ktoré v tom čase trénoval bývalý kormidelník Trnavy Juraj Jarábek. "Som šťastný, že môžem obliekať dres Spartaka. Budem sa snažiť odovzdať to najlepšie pre prospech tímu," uviedol Gruzínec pre oficiálny klubový web. O 23-ročnom hráčovi poskytol výborné referencie Vladimír Weiss, ktorý Čanturišviliho trénuje v gruzínskej reprezentácii.

Lovás, dvadsaťšesťročný útočník, sa sťahuje do Trnavy spod ružomberského Čebraťa. V drese Ružomberka strelil sedem gólov. Defenzívny stredopoliar Pehlivan v sezóne 2015/16 obliekal dres Red Bull Salzburg, Rakúsko reprezentoval v sedemnástich stretnutiach. S hlavným mužstvom Spartaka vstúpili do prípravy aj Iľja Čeredničenko a Filip Tomovič, ktorí ešte nedávno bojovali v baráži o zotrvanie v druhej lige. Vďaka kvalitným výkonom si ich nový tréner Nestor El Maestro vybral do kádra.

El Maestro komunikuje s hráčmi zatiaľ po anglicky, učí sa však už slovenčinu. "Všetko vnímam zatiaľ veľmi pozitívne, hlavný pocit je, že sme konečne začali prácu. Veľa sme plánovali, stretávali sa a diskutovali, som rád, že som konečne na ihrisku a môžeme s hráčmi robiť svoju prácu," citoval nového kouča Spartaka portál trnavskyhlas.sk. Na margo herného štýlu, aký chce vtláčať Spartaku, povedal: "Chceme hrať úspešný futbal, to je základ. Všetko ostatné bude sekundárne, chceme vyhrávať. A k štýlu vo všeobecnosti: rád by som hral dôrazný, agresívny futbal v defenzíve a rýchly, dynamický futbal v ofenzíve. Nechcem, aby sme pôsobili nudne, ale zaujali Trnavu." K svojím cieľom povedal: "Každý chce hrať dobrý futbal, ale ako tréner žijete alebo končíte cez výsledky. Myslím, že prvé alebo druhé miesto je utópia, veľmi nerealistické, ale dajte mi nejaký čas. Uvidíme, aké mužstvo dáme dokopy, budeme sa snažiť dobre pracovať a keď sa nám podarí dobrý štart do ligy, môžeme na tom stavať a uvidíme na konci. Skutočne nechcem dávať predikcie, kde skončíme."

Na skúšku majú prísť v nasledujúcich dňoch ďalší futbalisti. Momentálne Trnavčania testujú dvojicu Stefan Bogdanovič - Milivoje Lazič. "Stefan Bogdanovič je veľmi mladý talentovaný hráč z Macedónska. Samozrejme, nepočítam, že by nám pomohol hneď od úvodu sezóny. Avšak má dobrý potenciál, cez B-tím sa môže neskôr posunúť do áčka a stať sa dôležitou súčasťou prvého mužstva. Lazič je skúsenejší hráč z Bosny a Hercegoviny, dobre ho ešte nepoznám. Má na konte mnoho štartov v najvyššej bosnianskej súťaži. Hrával na pravej i ľavej strane zálohy, zvláda defenzívne úlohy, hľadáme hráča na tieto posty, môže byť teda alternatívou. Bude s nami najbližšie dni a potom sa rozhodneme," citoval El Maestra portál trnavskyhlas.sk.

Na úvodnom tréningu chýbali Lukáš Mihálik, Erik Jirka a Matej Oravec, ktorí majú po účinkovaní v juniorke predĺženú dovolenku. Brankár Adam Jakubech sa od 16. júna predstaví v drese slovenskej reprezentácie na ME do 21 rokov v Poľsku. Legionár Robert Tambe bude hrať za Kamerun na Pohári konfederácií v Rusku (17. júna - 2. júla).

Spartak nastúpi v príprave aj proti atraktívnemu izraelskému tímu Maccabi Tel Aviv. Stretnutie sa odohrá v rakúskej obci Laa an der Thaya 170 km od Trnavy. Generálkou na FL bude 15. júla domáci duel proti maďarskému tímu ETO Györ.

Program letnej prípravy Spartaka Trnava:

18.-24. júna sústredenie v Jaslovských Bohuniciach
21. júna FC Spartak Trnava - ViOn Zlaté Moravce (Jaslovské Bohunice, 17.00)
24. júna Maccabi Tel Aviv - FC Spartak Trnava (Laa an der Thaya, 17.00)
28. júna FC Spartak Trnava - Sigma Olomouc (Červeník, 17.00)
1. júla FC Spartak Trnava - FC Gyirmót (Jaslovské Bohunice, 11.00)
5. júla FC Zbrojovka Brno - FC Spartak Trnava (13.00)
8. júla Baník Ostrava - FC Spartak Trnava (11.00)
11. júla FC Nitra - FC Spartak Trnava (Pata, 17.00)
15. júla FC Spartak Trnava - ETO Györ (Štadión Antona Malatinského, 19.00)