Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Fortunaliga

VIDEO: Prešov podľahol Senici, Slovan zvíťazil nad Dunajskou Stredou

Na snímke futbalista Slovana Seydouba Soumah (uprostred) a hráči DAC Dunajskej Stredy vľavo Darko Tofiloski a vpravo Marko Živkovič bojujú o loptu počas zápasu 4. kola Fortuna ligy Slovan Bratislava - DAC 1904 Dunajská Streda v Bratislave 6. augusta 2016. Foto: TASR/Martin Baumann

Prinášame vám výsledky Fortuna ligy.

Prešov 6. augusta (TASR) - Na domácich futbalistoch bola od úvodných minút viditeľná snaha o prvý gól v sezóne. Prešovčania boli v úvodnej štvrťhodine ofenzívne aktívnejší, ale obranu Seničanov neprekvapili. V 18. minúte sa v nádejnej pozícii ocitol domáci Katona, zvnútra šestnástky však trafil len protihráča. Prvý gól Tatrana v sezóne nestrelil ani kapitán Jacko v 19. minúte, keď loptu po odvážnej hlavičke nasmeroval mimo bránky. O dve minúty pohrozil domácemu brankárovi Pirulo, ale Talian svoj tím podržal výborným zákrokom. Seničan Pirulo nasmeroval rohový kop po polhodine hry pred Talianovu bránku, kde Pillár využil nedôraz prešovskej obrany a zblízka otvoril skóre - 0:1. Už o dve minúty mohol vyrovnať Tubonemi, sľubnú situáciu sám pred Šullom však nevyriešil ideálne. Krátko na to hlavičkoval Katona, ale ani on senického brankára neprekonal. Hostia si s dvomi gólovými hrozbami poradili a po strelenom góle hrali uvoľnenejšie.

Seničanom pridal na psychickej pohode aj úvod druhého dejstva. Boli aktívnejší než Tatran a v 51. minúte prišla gólová odmena v podobe gólu Kratochvíla, ktorý v "päťke" prestrelil Taliana - 0:2. Nováčik nevedel nájsť recept na rozbehnutých Seničanov a tí sa bavili futbalom. V 59. minúte našla dlhá lopta z polovice ihriska Andrésa Lopéza, ktorý premenil krátky únik na tretí gól hostí - 0:3. V 61. minúte sa v pokutovom území hostí uvoľnil striedajúci Rolinc, ale ani on Šullu neprekonal. Seničania ťažili z pohodlného náskoku, ale na domácich bola viditeľná snaha o čestný úspech. Seničania však ukazovali veľkú streleckú efektivitu, ktorú demonštrovala aj situácia v 83. minúte. Po úspešne ubránenom priamom kope sa Seničania dostali do protiútoku a prečíslenie zakončil Pirulo, čím upravil na konečných 0:4.

Stanislav Varga: "V prvom polčase sme mali prevahu i viacero šancí. Súper nás vytrestal prakticky za všetky naše individuálne chyby. Bol to zápas o dvoch rozdielnych polčasoch. Po druhom góle sme sa už z toho nevedeli dostať. Chyby, ktoré sme dnes urobili, sa nesmú stávať. Musíme ďalej poctivo pracovať a veriť, že to zlomíme."

Miroslav Mentel: "Zápas sa lámal približne v 25. minúte. Dovtedy mali domáci navrch a my sme sa s nich hrou nevedeli vyrovnať. Pokiaľ by dovtedy domáci skórovali, mal by zápas asi iný priebeh. Výrazne nám však pomohol brankár Šulla. Potom sa to už valilo. Domáci otvorili hru a naši hráči to vedeli využiť. V prvých zápasoch sezóny sme sa veľmi narobili na góly. Veľmi nám však pomohol domáci zápas s Michalovcami. Ak sa podobne nakopne aj Tatran, budú jeho zápasy iné."


1. FC Tatran Prešov - FK Senica 0:4 (0:1)
Góly:
31. Pillár, 51. Kratochvíl, 59. Andrés Lopéz, 83. Pirulo. Rozhodoval: Vlk, ŽK: Jacko - Gonchar, Turyna, Astray, Šulla, 1715 divákov.

Zostavy a striedania:
1. FC Tatran Prešov: Talian – Kačala (65. Kubus), Bartek, Luberda, Dzurík - Jacko – Streňo (88. Petko), Keresteš (46. Rolinc), Leško – Tubonemi, Katona
FK Senica: Šulla – Gonchar, Březina, Hušek (75. Astray), Pillár, Delgado - Kratochvíl, Andrés Lopéz (74. Turyna), Pirulo - Mráz, Quaye


Slovan zvíťazil nad Dunajskou Stredou 3:2

Na snímke futbalista Slovana Ruben Ligeon (uprostred) a hráč DAC Dunajskej Stredy Erik Pačinda bojujú o loptu počas zápasu 4. kola Fortuna ligy Slovan Bratislava - DAC 1904 Dunajská Streda v Bratislave 6. augusta 2016.
Foto: TASR/Martin Baumann


Na začiatku zaujala pekná kombinácia Lásika, Kubíka a Soumaha, aktívnejší domáci sa i s prispením priepustnej defenzívy Dunajskej Stredy dočkali vedúceho zásahu už v 10. minúte, keď Schet zužitkoval prihrávku Soumaha - 1:0. Aj po strelenom góle držali Bratislavčania opraty stretnutia, snažili sa predovšetkým o krídelné akcie. Hostia dokázali zahroziť hlavičkou Michalíka po rohovom kope, no v 21. minúte mohlo byť už 2:0, DAC zachránil brankár Tofiloski, ktorý zachytil prihrávku Kubíka na Priskina. Vzápätí sa opäť po ľavej strane presadil Burnet, Priskin tentoraz nedočiahol na loptu a "belasí" nič nevyťažili ani zo spätnej Schetovej prihrávky. Hostia sa spoliehali na protiútoky a jeden im vyšiel v 24. minúte, Štepanovský využil poskytnutú výhodu a vyrovnal - 1:1. Slovan sa zaslúžene vrátil do vedenia o tri minúty neskôr, Schet predĺžil loptu na Priskina, ktorý našiel v pokutovom území Soumaha, a ten už nemal ťažkosti skórovať - 2:1. Do konca prvého polčasu ubudli útočné výpady, mužstvá si vymenili po šanci zo štandardnej situácie. Keď sa už v 45. minúte schyľovalo k prestávke, Dunajská Streda zahrala dlhé autové vhadzovanie, lopta prepadla až k Šabalovi, ktorý nechránený vyrovnal - 2:2.

Do druhého dejstva vybehli hráči DAC posmelení streleným gólom do šatne. O navrátenie iniciatívy do radov domácich sa efektnou spoluprácou pokúsila dvojica Burnet - Soumah, finálna prihrávka však neprešla na Priskina. Futbal na Pasienkoch po zmene strán priniesol podstatne menej vyložených príležitostí, ale dostatok vzruchu alebo iskrenia v osobných súbojoch. V 75. minúte mohol nakloniť misky váh na hosťujúcu stranu Pačinda, s jeho hlavičkovým zakončením po dlhom pase si však poradil brankár Slovana Mucha. Následne si druhú žltú a tým pádom červenú kartu vykoledoval Štepanovský a oslabil DAC. Navyše, z vyplývajúceho priameho kopu vznikla skrumáž, strelecky sa v nej presadil dvojgólový muž sobotného zápasu Schet - 3:2. Tento okamih sa ukázal ako rozhodujúci. V nadstavenom čase ešte mohol prikrášliť triumf "belasých" Priskin, no nezvládol gólovo dotiahnuť Soumahov protiútok. Slovan si tak pripomenul domáce víťazstvo rovnakým pomerom nad Zlatými Moravcami v druhom kole.

Hlasy po zápase:
Vladimír Koník, tréner Slovana: "Do stretnutia sme išli s dvoma základnými cieľmi: zvíťaziť v domácom prostredí a využiť útočný potenciál mužstva. Za krátky čas sme potrebovali prebudiť krídelníkov, najmä v úvodnom dejstve sa nám to darilo. Druhý polčas bol o strelenom góle, z čoho vyplynulo mnoho nepresností. Ťažšie sme sa dostávali do ofenzívnej fázy, súper hral kompaktne pred vlastným pokutovým územím a hrozil rýchlymi protiútokmi. Dosiahli sme dôležitý úspech po zmene trénera, ktorá zakaždým doľahne na kabínu. Hráči nie sú spokojní s momentálnym statusom Slovana, s tímom sa dá pracovať. Sám som na seba kládol veľkú zodpovednosť, neviem, či ho ešte povediem v ďalšom zápase. Prípadná pokračujúca spolupráca je vec ponuky a dohody."


Krisztián Németh, tréner Dunajskej Stredy: "V porovnaní s predchádzajúcim vystúpením sme spravili zmeny v zostave. Vsadili sme na systém 4-4-2, pretože na triumf v Bratislave sa treba strelecky presadiť. S prechodovou činnosťou môžem vyjadriť spokojnosť, dali sme dva zásahy a mali sme možnosti na rozhodnutie stretnutia. Na ihrisku však boli aj futbalisti, ktorí neverili v úspech na Pasienkoch. Protivník nás ani tak nezlomil, dvakrát sme vyrovnali, až do konca sme napriek vylúčeniu išli aspoň za bodom. Mladíci sa musia naučiť hrať takéto špecifické zápasy. Sú to skúsenosti, aké musíme prežiť pri budovaní nového mužstva."


ŠK Slovan Bratislava - FC DAC 1904 Dunajská Streda 3:2 (2:2)
Góly: 10. a 78. Schet, 27. Soumah - 24. Štepanovský, 45. Šabala. Rozhodoval: Sedlák. ŽK: Sekulič, Kubík - Németh, Štepanovský, Černák, ČK: 76. Štepanovský (Dunajská Streda) po 2. ŽK, 1469 divákov.

Zostavy a striedania:
Slovan:
Mucha - Ligeon, Saláta, Sekulič, Burnet - Lásik (79. Savičevič), De Kamps - Schet, Soumah, Kubík (90. Oršula) - Priskin
Dunajská Streda: Tofiloski - Živkovič, Michalík, Kwin, Németh - Štepanovský, Ljubičič (32. Nagy), Ľupták, Pačinda - Šabala (82. Černák), Polievka (82. Vida)


Trenčín podľahol Podbrezovej 0:1

Hosťujúci tím bol jeden zo štvorice, ktorý v aktuálnom ročníku ešte ani raz neprehral. Trenčania mali v nohách náročný program z ostatných dní, no v úvode boli aktívnejším mužstvom. V 12. min mal domáci tím ideálnu šancu ujať sa vedenia. Kalu oklamal protihráča, prihral pred odkrytú bránu Lawrenceovi. Tomu lopta nesadla na kopačku a napálil iba na bránkovej čiare stojaceho obrancu. O tri minúty Trenčania podnikli peknú kombinačnú akciu. Lawrence prihrávkou našiel na hranici veľkého vápna nepokrytého Janča. Ten však trestuhodne namieril nad brvno Kuciakovej brány. V 20. min si obhodil Šuleka Peševski. Jeho strelu z hranice šestnástky Chovan vyrazil do bezpečia. Na opačnej strane mohol gólový účet zápasu otvoriť po individuálnej akcii Kalu. V 23. min Kalu obišiel Vajdu, ten ho fauloval a rozhodca Somoláni ukázal na biely bod. Pokutový kop Jangovi Kuciak vyrazil na brvno a dorážka pre atak na gólmana uznaná nebola. Aktivita bola aj naďalej na kopačkách dvojnásobného majstra. V predfinálnej a finálnej fáze akcii však domáci futbalisti zlyhávali. Paradoxne. Do kabín mohli odchádzať s vedením hostia. Ich priamy kop v 44. min nadvihla obrana na rohový kop a lopta takmer zaplachtila do siete.

Tréner Ševela cez prestávku vystriedal dvojicu hráčov. Podbrezová bola blízko ku gólu v 49. min. Rafael sa pošmykol a Viazanko sa rútil sám na Chovana. Domáci brankár mu včasným vybehnutím zmenšil strelecký uhol. V 55. min bol blízko k prvému gólu v seniorskom drese Prekop, keď sa vložil do Baézovho centra. A keď sa nedokázal presadiť Trenčín, udrela Podbrezová. Peševskiho center našiel v šestnástke nepokrytého Viazanka a ten strelou z prvej prestrelil Chovana – 0:1. Aktivita na domáci kopačkách stúpala, ale hosťujúci tím sa dokázal dobre brániť. Šesť minút pred koncom zápasu mohol gólovú bodku Podbrezovej pridať striedajúci Kochan. Obrana jeho pokus v poslednej chvíli jeho pokus zrazila na rohový kop. Záverečná snaha Trenčanov vytúžené vyrovnanie nepriniesla, keď sa lopta odrazila od brvna, a tak si železiari odviezli z Považia všetky body.

Hlasy po zápase:
Martin Ševela, tréner Trenčína:
"Šťastena sa od nás odvrátila. Do pätnástej minúty sme mali tri veľké šance, potom prišla neúspešná jedenástka. Ak by sme dali do polčasu tri góly, po prestávke by sme si zápas užívali. Mrzí ma, že sme neboli už štvrtý zápas za sebou efektívni. Pri konci sa nám ešte podarilo nastreliť konštrukciu brány. Musíme si nakloniť šťastenu na našu stranu a najmä byť opäť efektívni."

Marek Fabuľa, tréner Podbrezovej: "Náš zámer vstúpiť aktívne do zápasu nám vyšiel. Čo ma viac mrzelo bolo, že po dvadsiatich minútach sme zbytočne znervózneli a pustili Trenčín k tradičnej hre. Mali sme aj šťastie, pri jedenástke sme prežili klinickú smrť a aktívnou hrou sme dokázali domácim znepríjemňovať rozohrávku. Sme radi, že nám jedna situácia vyšla a dokázali sme s určitým šťastím získať tri body. Hráči si zaslúžia pochváliť za snahu pretaviť výkon do bodového konca."


AS Trenčín – ŽP Šport Podbrezová 0:1 (0:0)
Gól:
56. Viazanko. Rozhodoval: Somoláni, ŽK: Janga, Baéz - Peševski, Vajda, Kuzma, Kochan, Podio, 1839 divákov

Zostavy a striedania:
Trenčín:
Chovan – Šulek (46. Ket), Kleščík, Rafael, Holúbek – Baéz – Kalu, Jančo, Lawrence, Bala (69. Diks) – Janga (46. Prekop)
Podbrezová: Kuciak – Magda (59. Šafranko), Krivák, Kostelný, Turňa – Peševski (82. Breznaník), Podio, Vajda, Viazanko – Kuzma (59. Kochan) - Bernadina


Michalovčania remízovali so Zlatými Moravcami

V zápase mužstiev, ktoré v úvodných kolách získali skalp majstra sa hral v prvom polčase medzišestnástkový futbal. Lepšie začali domáci, ktorým vyšla úvodná päťminútovka, ale strelu Danka zneškodnil brankár Kováč. Ďalšie šance sa zrodili až v záverečnej deaťminútovke. Najskôr sa hosťujúci brankár zaskvel pri strele Kuncu, potom kryl aj Cipľakovu hlavičku a v 45. min mal Kováč aj šťastie, keď mu vypadla lopta po centri Pereza, ale Koscelník netrafil odkrytú bránku. Keď sa neujal ani Zofčákov priamy kop zo 17 m, tak sa prvý polčas skončil bezgólovou remízou.

V druhom polčase mali domáci síce viac loptu na svojich kopačkách, ale do vyložených šancí sa nedostávali. Keď sa strelecky nedokázali presadiť ani striedajúci hráči, zápas skončil bezgólovou remízou. Michalovčania tak neskórovali už v treťom zápase v rade.

MFK Zemplín Michalovce - ViOn Zlaté Moravce-Vráble 0:0
Rozhodoval:
Očenáš, ŽK: Sipľak - Boszorád, Pintér, Obročník. 2388 divákov.

Zostavy a striedania:
MFK Zemplín Michalovce:
Kira - Perez, T. Sedlák, Sipľak, Šimčák - Qose - Kunca, Daňko (87. Bellas), Žofčák, Koscelník (76. Leško) - Škutka (63. Kushta)

ViOn Zlaté Moravce-Vráble: Kováč - Boszorád, Hrnko, Kapor, Pintér - Bariš - Valovčan, Kostadinov (64. Gešnábel), Pastva (69. Obročník), Orávik (89. Rejdovian) - Pepe


Na kopaniciach zvíťazil Ružomberok nad Myjavou


Na kopaniciach sa hral od úvodu svižný futbal. Ako prvý v 4. minúte pohrozil domáci Machovec, s jeho tečovanou strelou si Macík poradil. Na opačnej strane hlavičkoval v 11. minúte nad bránu Gal-Andrezly. Aktívnejší hráči Myjavy sa v 19. minúte ujali vedenia, keď po rohovom kope zakončil presne Kóňa – 1:0. Už o chvíľu sa dostal do zakončenia Duga a Macík s námahou vyrazil loptu mimo brány. Ten istý mikrosúboj sa zopakoval aj o tri minúty, Macík tento raz loptu na dvakrát skrotil v rukaviciach. Ružomberčania dokázali v 40. minúte vyrovnať, k realizácií priameho kopu sa postavil Ján Maslo a umiestnenou strelou k žrdi rozvlnil sieť – 1:1.

V druhom dejstve hry sa bojovalo hlavne v strede poľa. V 56. minúte vystrelil zo strednej vzdialenosti Marček, lopta skončila mimo brány. Medzi tri žrde sa nezmestila ani strela Kóňu zo 69. minúty. Hostia gólovo udreli v 71. minúte, keď sa po štandardnej situácií gólovo presadil Gal-Andrezly – 1:2. V 78. minúte hlavičkoval vedľa domácej brány Chrien, podobne aj Gal-Andrezly v 83. minúte. O dve minúty podnikli hostia rýchly protiútok do otvorenej obrany, v čistej šanci bol Gal-Andrezly, ale minul. Kopaničiari mohli vyrovnať o minútu, Holišovo zakončenie vyrazil Macík. V samom závere vyšla Ružomberku kontra a Ďubek spečatil výhru hostí v pomere 3:1.

Spartak Myjava – MFK Ružomberok 1:3 (1:1)
Góly:
19. Kóňa - 40. J. Maslo, 71. Gal-Andrezly, 90.+Ďubek. Rozhodoval: Hrčka, ŽK: Bílovský – Lačný, Menich, 1890 divákov.
Mikuláš Radványi, tréner Myjavy: "Som sklamaný z výsledku. Chceli sme doma potvrdiť víťazstvo z vonku. Do zápasu sme vstúpili dobre, vyhrávali sme 1:0. Potom sme mali asi 10–15 minút, kedy sme mali pridať druhý gól, hrali sme dobre. Súper potom vyrovnal po štandardke. V druhom polčase som nabádal hráčov, aby hrali smelšie dopredu. Nebolo to ono, stratili sme veľa ľahkých lôpt. Prišla ďalšia štandardka, kde sme dostali druhý gól. Potom sme hru otvorili, mali sme v 87. minúte stopercentnú šancu na vyrovnanie, ale nevyrovnali sme. Keď sme hrali vabank, dal súper tretí gól."

Norbert Hrnčár, tréner Ružomberka: "Sme radi, že sme vyhrali. Prerušili sme sériu neinkasovaného gólu Myjavy na domácej pôde a otočili zápas z 1:0 na 1:3. Podali sme koncentrovaný, disciplinovaný a odvážny výkon. Preto si odvážame víťazstvo a tešíme sa z neho."
Zostavy a striedania:
Myjava:
Solnička – Machovec, Ostojić, Pavlík, Beňo – Kóňa, Marček (61. Bílovský), Duga (80. Holiš) – Brigant, Kolár (71. Sabler), Kukoľ
Ružomberok: Macík – P. Maslo, J. Maslo, Kružliak, Kupec – Nagy – Daniel (88. Menich), Chrien, Mareš (77. Ďubek), Gal-Andrezly – Lačný (46. Sapara)