Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Fortunaliga

Trnava sa lúčila s Ďurišom, Struhár chce do Michaloviec päť hráčov

Na snímke hráč Trnavy Michal Ďuriš počas zápasu 18. kola Niké ligy vo futbale mužov medzi FC Spartak Trnava a MFK Zemplín Michalovce v Trnave v nedeľu 17. decembra 2023. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Ďuriš prišiel do Trnavy po tom, ako sa mužstvo kvalifikovalo do skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy.

Trnava 18. decembra (TASR) - Zápas 18. kola Niké ligy medzi Spartakom Trnava a Michalovcami mal viacero zaujímavých motívov. Ten hlavný dopadol úspešne v prospech domácich, ktorí vyhrali 1:0 a upevnili si tretiu priečku tabuľky. Pred zimnou pauzou odskočili prenasledovateľom v tabuľke na sedem bodov.

Pozornosť sa upierala tiež na útočníka andelov Michala Ďuriša. Pred stretnutím sa s ním oficiálne rozlúčili predstavitelia trnavského klubu, z tribún sa ozývalo skandovanie hráčovho mena. Bývalý slovenský reprezentant sa po hosťovaní v slovenskom Ríme vracia späť na Cyprus do klubu Othellos Athienou.

"Pocity mám zmiešané, na jednej strane som rád, že som tu mohol byť v takomto čase. Teší ma, že ľudia v klube a fanúšikovia si ma vážia, za to si ich veľmi cením. Ťažko sa mi hľadajú slová, za tie tri mesiace som tu našiel veľa dobrých ľudí. Uvidíme, čo bude v budúcnosti, musím však povedať, že Trnava mi prirástla k srdcu. Zostanú mi len najlepšie spomienky," uviedol Ďuriš. "Snažil som sa robiť to, čo viem a najlepšie ako viem. Som rád, že to ľudia ocenili. Pocítil som, že futbal v Trnave je pomaly náboženstvom, ľudia tu ním žijú." Dodal, že svoj dres z duelu s Michalovcami si nechá na pamiatku na pôsobenie v Spartaku.

Ďuriš prišiel do Trnavy po tom, ako sa mužstvo kvalifikovalo do skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy. Počas svojho pobytu v tíme strelil osem gólov. Pred spartakovcami teraz stojí dilema, či v zimnej prestávke opäť hľadať nového kanoniera, alebo sa spoľahnúť na aktuálnu šírku kádra, v ktorom sa ponúkajú možnosti na hrot útoku. "Ťažká otázka, je to dosť aj o financiách. Máme tu Marca Djuričina, ktorému verím, že pomôže zimná prestávka. Nie je to lacný hráč. Takisto máme v kádri hrotového útočníka Milana Ristovského a tiež je z tých drahších hráčov. Samozrejme, je tu ešte na túto pozíciu Jakub Paur. Uvidíme, čo si môžeme dovoliť. Tento post je otvorený, viem, že Mišo Ďuriš sa musí vrátiť na Cyprus, s tým sme vyrozumení, uvidíme, čo bude od leta, keď budeme určite útočníka potrebovať. Ak by sa to podarilo už teraz, bude to plus, pretože by sme si mohli chystať hráča pre budúcu sezónu. Zatiaľ ale predbiehame, máme rozpracované aj iné veci. Samozrejme, každý by chcel gólového hráča, môže ním ale byť Djuričin, ak bude fyzicky pripravený a ak zostane Risto, treba aj s ním počítať," vyjadril sa k téme tréner Spartaka Michal Gašparík.

Červeno-čierni postupne uvažujú aj nad ďalšími zmenami v kádri. "Nachádzame sa v situácii, že po dvojročnom cykle skončia v lete zmluvy 19 hráčom. Teraz pokračuje aj Bernát, ktorý je tu na hosťovaní a končí jedine Ďuriš. Uvidíme, či niekto bude chcieť zmeniť mužstvo, no hráči pod zmluvou sa z Trnavy nehrnú, majú tu vytvorené solídne podmienky. Navyše, atmosféra okolo klubu je fajn. Kalkulovať môžeme s tým, že by o niekoho bol záujem na prestupovom trhu. Hovorilo sa o Zeljkovičovi, ale nepredpokladám, že by sa to udialo už v zime. Možno o naše krídla bude záujem. Určite by sme sa chceli posilniť do ofenzívy aj defenzívy. Zišlo by sa nám jedno krídlo, či už ako náhrada, alebo ako štvrté do kádra. Samozrejme, je tam otázka hrotového útočníka, na môj pocit by sme mohli priniesť ofenzívnejšieho stredového hráča, typickú desinku, čo tiež nie je jednoduché a ani lacné. Stále sme nezohnali ľavonohého stopéra, pomohlo by nám to vo výstavbe útoku. Viem si predstaviť oživenie aj na krajoch obrany, kde by sme chceli dodať tímu drajv. Máme zdvojené pozície, ale keď chceme posunúť mužstvo dopredu, potrebujeme priniesť niečo nadštandardné. Uvidíme, ako to vypáli, ale myslím si, že v lete príde k výraznejšej obmene kádra. Teraz je prestávka krátka, potrebujeme káder stabilizovať, mierne doplniť, aby neboli v lete zmeny nárazové," priblížil zámery trnavský kouč.

Na zmeny sa pripravujú aj v Michalovciach, ktoré sú v tabuľke predposledné, navyše, za jeseň získali len šesť bodov, no ani raz nevyhrali. Mužstvu v tomto ukazovateli nepomohla ani trénerská zmena, keď Mareka Petruša v priebehu sezóny nahradil Peter Struhár. "Boli sme blízko k výhram, ale vždy nám niečo chýbalo. To je aj odpoveďou na otázku k zmenám v kádri. Určite budeme potrebovať štyroch až piatich rozdielových hráčov, ktorí nám dajú kvalitu na to, aby sme zápasy, ktoré sa lámu, dotiahli do víťazného konca. Viem, že nejakým hráčom končia zmluvy, s nejakými sa aj rozlúčime. Chcem im poďakovať za odvedenú prácu a zapriať všetko dobré do kariéry," povedal Struhár.

"Michalovi Jeřábekovi sa končí zmluva, uvidíme, či sa dohodneme. Pravdepodobne skončí Christián Steinhübel, ktorý bol často zranený a povedal, že by nás chcel opustiť. Budeme riešiť aj brankársku pozíciu, s Matúšom Ružinským sme sa dohodli, aby si hľadal nový klub," upresnil možné hráčske presuny.

Výsledok nedeľného zápasu bol pre oboch trénerov špecifický. Gašparík totiž prvýkrát v kariére ligového trénera zdolal Struhára. Ten predtým viedol Ružomberok, ktorý zostáva jediným tímom, ktorý ešte trnavský kouč po prebratí trénerského žezla s Trnavou nezdolal. "Prvýkrát som vyhral nad Peťom, ešte nikdy nie nad Ružomberkom, ten nás čaká ešte v prvom jarnom kole, uvidíme, ako to dopadne. Trochu mi to pripomínalo staré súboje, keď pôsobil v Ružomberku, vytvárali sme si gólové situácie a nepremieňali ich a oni napokon boli vtedy efektívni. Trochu som mal v podvedomí, aby aj tento zápas neskončil rovnako. Nakoniec svoje situácie nepremenili a my sme dali rozhodujúci gól," skonštatoval Gašparík.

"Sme v prvom rade veľmi dobrí kamaráti, nedoberáme sa ohľadne sérií. Michal zápas veľmi dobre zhodnotil, duel sa podobal našim predošlým meraniam síl. Videl som však, že naši hráči tentoraz neboli až tak dobre nastavení a tým pádom Spartak o gól vyhral. Nie je to o hernom štýle trénera, každý si robí analýzy súpera, vie s akými hráčmi pracujú, akými vecami sa dá cez nich presadiť. Musím ale poznamenať, že súčasná Trnava je skúsenejšia o európske zápasy a potvrdzuje to v sezóne. Aj o tom to bolo, že tentoraz vyhrali," dodal Struhár.