Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Futbal

Benfica chce vo finále zlomiť kliatbu, Sevilla sa nehodlá len prizerať

Hráč Benficy Lisabon Rodrigo Foto: TASR/AP

Tréner Sevilly Unai Emery naznačil, že jeho mužstvo je pred finále outsiderom.

Turín 13. mája (TASR) - Futbalisti FC Sevilla a Benficy Lisabon nastúpia v stredu 14. mája na štadióne Juventusu Turín v "bitke o Pyreneje" vo finále Európskej ligy UEFA 2013/2014. Slávny portugalský klub sa pokúsi získať európsku trofej po dlhých 52 rokoch, resp. po minuloročnej finálovej prehre s Chelsea Londýn zasadnúť na vytúžený trón. Sevilla je vo finále európskych pohárov zatiaľ stopercentná, no na rozdiel od deviatich lisabonských ich hrala "len" dva.

Pred rokom "orli" pod vedením terajšieho trénera Jorgeho Jesusa trpko padli v amsterdamskej aréne, keď ich do kolien zrazil gól Branislava Ivanoviča v tretej minúte nadstaveného času. Na poslednú chvíľu stratili aj portugalský majstrovský titul na úkor rivala FC Porto a nezískali ani Portugalský pohár. V tejto sezóne je to inak, Benfica nedávno získala 33-krát portugalský titul, vyhrala Ligový pohár a aj vo finále EL by mohla zavŕšiť zatiaľ úspešnú sezónu. A to je v hre aj o unikátny "quadruple", keď 18. mája hrá proti Rio Ave finále národného pohára.

"Sme motivovaní trofejami a titulmi, ktoré sme už dosiahli. Snažíme sa tvoriť históriu, ale musíme sa ešte pobiť o dva tituly, na ktoré verím, že dosiahneme," povedal tréner Jesus. Benfica hodlá konečne prelomiť prekliatie finálových zápasov, keď v posledných siedmich v pohárovej Európe za sebou neuspela. Naposledy sa jej to podarilo pod vedením legendárneho Maďara Belu Guttmanna v roku 1962 vo finále EPM. "Benfica bola v deviatich európskych finále a vyhrala len dvakrát. Teraz prichádza desiate. Hráči aj tréneri robia futbal pre tieto momenty. Verím, že môžeme byť vo finále lepší a zdoláme Sevillu. Sme tu druhý rok za sebou, a vieme lepšie, čo nás čaká," dodal Jesus. Proti Lisabonu je aj ďalší štatistický ukazovateľ, Benfica nevyhrala už 14 posledných zápasov v pohárovej Európe proti súperovi zo Španielska, naposledy v roku 1982 nad Betisom Sevilla.

Nebudeme sa len prizerať


Tréner Sevilly Unai Emery naznačil, že jeho mužstvo je pred finále outsiderom. "Všetci sme si mysleli, že tento rok vyhrá EL Juventus Turín. Teraz ale všetci vieme, že Benfica má obrovský potenciál. Vyradila Juventus aj Tottenham. Vieme ale o nej všetko," povedal kormidelník Sevilly, ktorá vyhrala Pohár UEFA v rokoch 2006 aj 2007. Los Rojiblancos v EL majú v tejto sezóne za sebou už 18 zápasov, mimoriadne náročných. Cestu súťažou začali 1. augusta minulého roku proti čiernohorskej Mladosti Podgorica, hoci mohli proti Senici, ktorá s Čiernohorcami vypadla nešťastne v 2. predkole. V osemfinále prežili penaltový rozstrel s mestským rivalom Betisom, ktorý v tejto sezóne ale vypadol z La Ligy. V semifinále uspeli len vďaka gólu Stéphane Mbiu v 90.+4 minúte odvety. No vo finále sú jej odhodlaní. "Nejdeme do Turína len na to, aby sme si pozreli hráčov Benficy. Máme za sebou skvelú sezónu v EL, ktorá ale nebola ľahká. Sme teda mentálne veľmi silní," povedal 27-ročný francúzsky útočník Kevin Gameiro, autor piatich gólov v EL v tejto sezóne.

finále EL 2013/2014, streda 14. mája, Turín, 20.45 SELČ:

FC Sevilla - Benfica Lisabon

/rozhoduje: Felix Brych (Nem.)/