Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Futbal

Ondrej Duda rakúske prostredie dobre pozná, konkurenciu mladíkov víta

Na snímke futbalista Ondrej Duda poskytuje rozhovor počas zrazu slovenskej futbalovej reprezentácie 19. mája 2016 v Senci. Foto: TASR - Michal Svítok

Slováci už v piatok odchádzajú do rakúskeho Windischgarstenu, kde budú ladiť formu pred domácou generálkou na EURO so Severným Írskom v Trnave 4. júna, resp. samotným kontinentálnym šampionátom.

Senec 19. mája (TASR) - Vo výbornej nálade po zisku poľského double prišiel na štvrtkový zraz slovenskej futbalovej reprezentácie Ondrej Duda z Legie Varšava. Mladý stredopoliar má za sebou úspešnú sezónu, teší sa na sústredenie v Rakúsku pred dvojicou prípravných zápasov s Gruzínskom a Nemeckom a víta konkurenciu, ktorá mu pribudla do tímu trénera Jána Kozáka v podobe bývalých spoluhráčov z tímu SR 21 Matúša Bera, Adama Zreľáka a Milana Škriniara.

Duda sa v Legii postupne etabloval na dôležitú súčasť tímu. Hoci podľa jeho slov mohla byť o kúsok úspešnejšia z hľadiska lepších gólových štatistík: "Sezóna bola úspešná z pohľadu, že sme získali titul aj pohár. Odohral som dosť zápasov, mal som aj malé zranenie a čo sa týka osobných štatistík, tie mohli byť trošku lepšie," povedal na zraze v Senci.

Slováci už v piatok odchádzajú do rakúskeho Windischgarstenu, kde budú ladiť formu pred domácou generálkou na EURO so Severným Írskom v Trnave 4. júna, resp. samotným kontinentálnym šampionátom. Počas sústredenia odohrajú dva oficiálne zápasy - v rakúskom Welse v piatok 27. mája s Gruzínskom, ktoré vedie bývalý tréner reprezentácie SR Vladimír Weiss, resp. v Augsburgu v nedeľu 29. mája s nemeckými majstrami sveta. "Hlavné je, aby sme sa dobre naladili pred EURO. Bude to výborná previerka pred majstrovstvami Európy. Samozrejme, nemožno brať tieto zápasy na ľahkú váhu. Bude to o nás, ako k tomu pristúpime," povedal pre TASR.

Na celé sústredenie sa bývalý hráč Košíc teší, najmä, keď jeho miesto dobre pozná: "Teším sa. Neočakávam nič špeciálne. Je to normálna príprava na to vyvrcholenie, ktorými sú majstrovstvá Európy. V tom komplexe som už bol, ešte za trénera Kozáka v Košiciach. Dobre to poznám, je to tam pekné."

Príchod nových mladých tvárí do A-tímu prijal s radosťou, hoci najmä Matúš Bero, ktorý obhájil s AS Trenčín slovenské double, by mohol byť pre neho konkurenciou: "Je to konkurencia nielen pre mňa, ale pre všetkých. Sú to chlapci v mojom veku, od niektorých som aj mladší. Vnímam to pozitívne. Sú tu, aby bojovali o miesto a dodali pozitívnu energiu mužstvu," dodal Duda.

Škriniar prišiel nasať atmosféru a získať skúsenosti

Úplným nováčikom v kádri slovenskej futbalovej reprezentácie je obranca Milan Škriniar, ktorého tréner Ján Kozák zaradil do 27-člennej nominácie na kemp v Rakúsku. Obranca Sampdorie Janov strávil jesennú časť sezóny v MŠK Žilina, počas ktorej jeho kvalitné výkony neunikli pozornosti skautov Sampdorie. Do Talianska zamieril 21-ročný stopér koncom januára a stal sa spoluhráčom krajana Dávida Ivana.

Na šancu v A-tíme tradičného účastníka Serie A si Škriniar musel počkať až do záveru sezóny. Napriek iba trom odohratým stretnutiam však svoje pôsobenie na Apeninskom polostrove hodnotil pozitívne. "Začiatok môjho angažmánu v Sampdorii nebol ideálny. Nehrával som, čakal som na šancu na lavičke náhradníkov. Dočkal som sa až v závere. Odohral som tri zápasy a hoci v tom poslednom proti Juventusu Turín som inkasoval červenú kartu, nemám dôvod hodnotiť sezónu ako neúspešnú. Napriek vylúčeniu mi nikto v klube nič nevyčítal, skôr sa ma snažili povzbudiť. Každý mi hovoril, že prídu ďalšie zápasy a nemám si to veľmi pripúšťať. Škoda, na duel s Juventusom som sa tešil, ale už v 14. minúte ma rozhodca vylúčil. Musel som to rýchlo hodiť za hlavu, teraz sa už sústredím na reprezentáciu. A po nej na novú sezónu. Dúfam, že tých odohratých zápasov v nej bude viac. Zatiaľ sú so mnou v klube spokojní, takže očakávam, že dostanem viac príležitostí," povedal Škriniar.

Z reprezentačnej pozvánky mal Škriniar obrovskú radosť. Naskytá sa mu jedinečná šanca vybojovať si miesto v tíme, ktorý v júni čaká historické vystúpenie na európskom šampionáte vo Francúzsku. "Vnímam veľmi pozitívne, že som dostal šancu ukázať, čo je vo mne. Som rád, že som tu, a že sa mi otvorili prvé dvere do reprezentačného áčka. Teším sa, že na kempe v Rakúsku získam nové skúsenosti. Nad tým, či sa dostanem do konečnej nominácie, v tejto chvíli nerozmýšľam," povedal na štvrtkovom zraze Škriniar, ktorý sa v národnom tíme najlepšie pozná so spoluhráčmi z dvadsaťjednotky, z klubového pôsobenia v Žiline zasa s Viktorom Pečovským.

Slovenská reprezentácia sa už v piatok presúva na kemp do rakúskeho Windischgarstenu. V rámci neho odohrá prípravné zápasy s Gruzínskom a Nemeckom. Pre Škriniara je už samotná pozvánka do "nároďáku" odmenou a bude rád za každú šancu, ktorú od trénera dostane. "Je to na ňom, či mi dá šancu a na koľko minút ma využije. Ja sa budem v tréningoch snažiť ísť na maximum," dodal Škriniar.

Ďuriša odchod Krejčího zaskočil, teší sa na EURO aj Bakoša

Slovenský futbalový útočník Michal Ďuriš prispel 16 gólmi v 25 zápasoch k obhajobe majstrovského titulu Viktorie Plzeň. Dlho ašpiroval na post najlepšieho kanoniera Synot ligy, ale podľa jeho slov bola dôležitejšia obhajoba. K majstrovskému hetriku však už "Viktoriánov" nepovedie tréner Karel Krejčí, ktorý vo štvrtok abdikoval, čo Ďuriša dosť prekvapilo.

Dvadsaťsedemročný bývalý hráč Banskej Bystrice by práve na EURO vo Francúzsku mohol najvyššie držať slovenskú ofenzívnu zástavu. Žiadny tlak však z tejto zodpovednosti necíti. "Nepripúšťam si to, a nijak to veľmi neriešim. Hlavne dúfam, že budem zdravotne v poriadku. A potom môže prísť nejaký pekný výsledok," povedal na štvrtkovom zraze reprezentácie v Senci a poukázal tak na jeho zranenie, ktoré mu v závere sezóny komplikovalo život. Padli slová aj o ohrození štartu na historickom turnaji pre Slovensko. Napriek tomu v snahe bojovať o najlepšieho strelca v ČR nastúpil, dokonca aj skóroval, potom si ale zranený členok v rozcvičke opäť podvrtol a vynechal tak aj posledný ligový zápas: "Keby som sa necítil dobre, tak nenastúpim. Rehabilitácia prebiehala dobre. Ale nejaké dva týždne potom som si to podvrtol znova a už som nechcel viac riskovať. Tak som si dal voľno," vysvetlil Ďuriš, ktorý je v otázke jeho zdravotného stavu optimistom: "Týždeň som mal voľno, rehabilitoval som, členok dostal odpočinok a verím, že to bude dobré."

Boj o honor najlepšieho strelca Synot ligy v tejto sezóne, ktorý napokon skončil lepšie pre Sparťana Davida Lafatu (20 gólov), bral s nadhľadom: "Stále som tvrdil, že najdôležitejší je titul. A ten sa podaril. Ak by vyšiel aj najlepší strelec, bolo by to niečo navyše. Nakoniec ma to trošku zamrzelo, ale bol som dlho zranený a to všetko ovplyvnilo."

Plzeň si záver sezóny pokazila a hanebná prehra 0:5 na Slavii v poslednom kole viedla klub k udeleniu pokút hráčom. "K tomu by som sa nechcel vyjadrovať, to je na klube, ako sa rozhodne. Na poslednom zápase som ani nebol prítomný, už som bol na Slovensku. Nerád by som to príliš rozoberal," skonštatoval autor troch gólov za Slovensko v 23 dueloch, ktorý v deň reprezentačného zrazu SR prišiel aj o klubového trénera. Krejčí rezignoval, čo zdôvodnil stratou energie a túžbe viac času venovať rodine. "Ja som sa to dočítal iba teraz na internete a som z toho prekvapený. Spraví s nami titul a odíde. Sám som zvedavý, aký bude nástupca a ako to celé bude pokračovať."

Dobrou správou je pre Ďuriša návrat krajana Mareka Bakoša do Plzne z Liberca. "Bol som s Marekom skoro dennodenne v kontakte a vedel som o všetkom. Aj sme to riešili spolu. Som rád, že sa vrátil," uzavrel Ďuriš.