Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Futbal

Futbalisti Argentíny porazili Nigériu 3:2, hrdinom bol Messi

Argentínsky futbalista Lionel Messi (tretí zľava) strieľa prvý gól v zápase F-skupiny futbalových majstrovstiev sveta Nigéria - Argentína na štadióne Beira-Rio v brazílskom meste Porto Alegre 25. júna 2014. Foto: TASR/AP

Lionel Messi sa dvoma zásahmi podpísal pod triumf Juhoameričanov a v tabuľke strelcov šampionátu sa vyrovnal štvorgólovému Neymarovi z Brazílie.

Porto Alegre 25. júna (TASR) - Víťazom F-skupiny na futbalových MS v Brazílii sa s plným počtom 9 bodov stala reprezentácia Argentíny, ktorá v stredajšom zápase v Porto Alegre zvíťazila nad Nigériou 3:2.

Hrdinom duelu v Porto Alegre bol útočník Lionel Messi, ktorý sa dvoma zásahmi podpísal pod triumf Juhoameričanov a v tabuľke strelcov šampionátu sa vyrovnal štvorgólovému Neymarovi z Brazílie.

Spolu s Argentínou sa do osemfinále prebojoval z 2. miesta aj africký šampión z Nigérie na úkor Iránu, ktorý v paralelne hranom súboji prehral s Bosnou a Hercegovinou 1:3 a s jedným bodom na konte obsadil poslednú priečku. Bosna pri svojej prvej účasti na MS získala tri body a skončila tretia.

V osemfinále nastúpi Argentína v utorok 1. júla o 18.00 SELČ v Sao Paule proti druhému tímu z E-skupiny, ktorej vyvrcholenie bolo na programe večer od 22.00 SELČ. Nigériu čaká konfrontácia s víťazom E-skupiny v pondelok 30. júna o 18.00 SELČ v Brasilii.

Fotogaléria: MS vo futbale: Nigéria - Argentína


Priebeh zápasu

Argentínčan Lionel Messi (druhý zľava) strieľa svoj druhý gól z priameho kopu v zápase F-skupiny futbalových majstrovstiev sveta Nigéria - Argentína na štadióne Beira-Rio v brazílskom meste Porto Alegre 25. júna 2014.
Foto: TASR/AP
Argentína vstupovala do zápasu s Nigériou s istotou postupu a ziskom čo i len bodu by si zaistila prvé miesto v skupine. "Super orlom" rovnako nerozhodný výsledok stačil na zabezpečenie prvého postupu do osemfinále od šampionátu v roku 1998 vo Francúzsku, mimo hry by tak zostal Irán.

Bez úvodných oťukávačiek začali obe mužstvá zostra, vedenia sa už v 3. minúte ujal juhoamerický favorit. Po strele Di Mariu zazvonila za Enyeamom žrď, loptu však sledoval dobiehajúci Messi a "vešiakom" pod brvno nedal nigérijskému brankárovi šancu zasiahnuť - 0:1. Enyeama inkasoval vôbec prvý gól na šampionáte. Nigérijčania však okamžite po rozohratí vyrovnali po tom, ako Musa bravúrne obstrelil Romera a lopta uviazla presne pri jeho ľavej žrdi - 1:1.

Ku koncu chýbal väčší pokoj

Radosť argentínskej hviezdy Lionela Messiho po strelení druhého gólu v zápase F-skupiny futbalových majstrovstiev sveta Nigéria - Argentína na štadióne Beira-Rio v brazílskom meste Porto Alegre 25. júna 2014.
Foto: TASR/AP
Argentína v prvom polčase herne dominovala, súpera nepustila do ničoho vážneho, ale v koncovke chýbal jej hráčom v mnohých prípadoch väčší pokoj a presnosť. Po hodine hry ďalekonosná strela Di Mariu mierila k žrdi, Enyeama však dobre zasiahol a bol z toho iba roh pre Argentínu. V závere polčasu rozohral Messi dva priame kopy spoza šestnástky. Prvý mu gólman Nigérie zneškodnil, druhý už v nadstavenom čase poslal útočník FC Barcelona exportne cez múr k žrdi - 1:2.

Nigéria v 47. minúte vyrovnala, keď Musa zoči-voči Romerovi nezaváhal - 2:2. Odpoveď na seba nenechala dlho čakať, striedajúci Lavezzi našiel z rohu hlavu Roja a Argentína opäť viedla - 2:3. Deň otvorených dverí v defenzívach oboch mužstiev priniesol päťgólovú smršť. Nigérii hral do kariet vývoj v paralelnom súboji a tak sa priebeh jej zápasu s Argentínou ustálil. V 78. minúte po vtipnom signáli pohrozil Lavezzi, ale Enyeama bol pozorný. V závere už si Argentína ustrážila víťazstvo.

Hlasy (zdroj: L'Equipe):

Alejandro Sabella, tréner Argentíny: "Postúpili sme z prvého miesta s 9 bodmi, cieľ sme teda splnili. Dnes sme boli na rozdiel od zápasu s Iránom efektívni, zato sme však boli miestami až príliš benevolentní v obrane. Oddýchneme si a pripravíme sa na osemfinále."

Stephen Keshi, tréner Nigérie: "Po zmene strán už nám chýbali sily, aby sme ešte viac potrápili Argentínu. Prehrali sme, no ja som spokojný, strelili sme dva góly a hrali dôstojnú rolu proti jednému z favoritov na celkové prvenstvo."

Lionel Messi, útočník Argentíny a autor dvoch gólov: "Musíme zostať pokojní. Všetci cítimi podporu od našich fanúšikov a snívame náš spoločný veľký sen. Ale opakujem, musíme sa držať pri zemi."


F-skupina, 3. kolo:
Nigéria - Argentína 2:3 (1:2)
Góly:
4. a 47. Musa - 3. a 45.+1 Messi, 50. Rojo. ŽK: Omeruo, Oshaniwa. Rozhodovali: Rizzoli - Faverani, Stefani (všetci Tal.), 44.000 divákov.

Nigéria: Enyeama - Ambrose, Omeruo, Yobo, Oshaniwa - Musa, Onazi, Obi Mikel, Babatunde (65. Uchebo) - Odemwingie (80. Nwofor), Emenike

Argentína: Romero - Zabaleta, F. Fernandez, Garay, Rojo - Gago, Mascherano, Di Maria - Messi (63. Alvarez), Agüero (38. Lavezzi), Higuain (90.+1 Biglia)

Tabuľka F-skupiny:
1. Argentína 3 3 0 0 6:3 9
2. Nigéria 3 1 1 1 3:3 4
---------------------------------------------
3. Bosna a Hercegovina 3 1 0 2 4:4 3
4. Irán 3 0 1 2 1:4 1

Program osemfinále MS:

sobota 28. júna
Brazília - Chile, 18.00, Belo Horizonte
Kolumbia - Uruguaj, 22.00 Rio de Janeiro

nedeľa 29. júna
Holandsko - Mexiko, 18.00, Fortaleza
Kostarika - Grécko, 22.00, Recife

pondelok 30. júna
1E - Nigéria, 18.00, Brasilia
1G - 2H, 22.00, Porto Alegre

utorok 1. júla
Argentína - 2E, 18.00, Sao Paulo
1H - 2G, 22.00, Salvador