Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Futbal

Blažek: Snažíme sa odbremeniť rodičov od platenia poplatkov

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Mesačné členstvo v FK Senica preto predstavuje symbolickú čiastku 5 eur na dieťa.

Senica 3. októbra (TASR) - Jednou z hlavných priorít fortunaligového klubu FK Senica je okrem pravidelného útoku na umiestnenie zaručujúce účasť v európskych pohároch aj výchova talentovaných futbalistov v rozvinutej sieti mládežníckych oddielov. Prezident klubu zo Záhoria Viktor Blažek v rozhovore pre TASR uviedol, že klub sa snaží odbremeniť rodičov od platenia vysokých poplatkov, mesačné členstvo v FK Senica preto predstavuje symbolickú čiastku 5 eur na dieťa.

Počas rozvíjajúcej sa futbalovej kariéry mladého chlapca majú jeho rodičia aj ďalšie výdavky s ňou spojené a vedenie FK Senica si to plne uvedomuje. Vyššie členské poplatky by mohli spôsobiť, že sociálne slabšie rodiny by si len ťažko mohli dovoliť nechať svojho potomka venovať sa tejto záujmovej činnosti. "Suma 5 eur ani zďaleka nemôže pokryť náklady spojené s výchovou hráča, preto klub významnou mierou financuje rozvoj mládeže z vlastných zdrojov. Zabezpečujeme tréningový proces, lekársku starostlivosť, komunikáciu so školami, účasť na medzinárodných turnajoch, hráčske stáže, ubytovací, dopravný systém." V Senici chcú, aby pre mladých chlapcov nielen zo Záhoria, bolo lákadlom zahrať si v budúcnosti najvyššiu domácu súťaž v ich mužstve. FK do mládeže už dlhodobo "nalieva" sumu 400.000 eur ročne.

"V klube máme dvanásť družstiev od výberu do sedem rokov až po tím do 19 rokov. Okrem toho v Čáčove pôsobia tri rezervné tímy (starší žiaci, mladší žiaci, prípravka - pozn.) a taktiež máme družstvo žiačok, ktoré trénuje v Kopčanoch. V Senici a okolí máme k dispozícii 9 trávnatých ihrísk, umelý trávnik a unikátnu nafukovaciu halu," priblížil Blažek podmienky pre mládež. "Cieľom je pripravovať našich hráčov pre profesionálny futbal. Popísať systém výchovy je zložité, ale máme vypracovanú vlastnú metodiku pre každú kategóriu." Z ekonomického hľadiska je výchova mladého hráča výhodnejšia ako kúpa "hotového". V Senici takýmito postupnými krokmi prešlo viacero hráčov, ktorí už zaklopali na dvere kabíny A-mužstva či mládežníckych reprezentácií - Denis Ventúra, Jakub Kosorin, Denis Baumgartner, Erik Otrísal a Michal Šulla.

Mládežnícki tréneri chodia pravidelne na stáže do zahraničia, inšpiráciu a poznatky čerpajú predovšetkým v Holandsku a Taliansku. "Takisto posielame jednotlivé kategórie na kvalitne obsadené turnaje, kde sme už dosiahli niekoľko vynikajúcich výsledkov vrátane víťazstiev na prestížnych záležitostiach ako Wojtyla cup, či Benevento – Shalom cup. Aktuálne napríklad naša 17-ka hrá dlhodobý turnaj FUTURE TALANTS CUP."

V realizačnom tíme "áčka" pracuje bývalý mládežnícky tréner, ktorý má na starosti koordináciu a situáciu v jednotlivých juniorských kategóriách. Mládežnícki tréneri navyše často komunikujú s rodičmi svojich zverencov. "Funguje to na báze pravidelných stretnutí a samozrejme aj individuálne. Dôležitý je v tomto prípade trojuholník – škola, rodičia, klub." Podľa Blažeka však existuje len málo rodičov, ktorí vedia objektívne zhodnotiť kvality svojho syna či dcéry. "Málo z nich má objektívny a reálny pohľad na výkonnosť a možnosti svojho syna a často je toto kameň úrazu v jeho ďalšom vývoji."