Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Futbal

Borussia Dortmund ukončila spoluprácu s trénerom Tuchelom

Tréner Borusie Dortmund Thomas Tuchel (vpravo). Foto: TASR/AP

Tuchel priviedol Dortmund k tretiemu miestu bundesligy a kvalifikoval sa s ním do hlavnej fázy Ligy majstrov.

Dortmund 30. mája (TASR) - Nemecký futbalový klub Borussia Dortmund rozviazal spoluprácu s trénerom Thomasom Tuchelom iba tri dni po triumfe v Nemeckom pohári. Tuchel túto informáciu potvrdil prostredníctvom svojho účtu na sociálnej sieti Twitter.

"Som vďačný za dva krásne, zaujímavé a vzrušujúce roky," uviedol dnes už bývalý tréner Borussie. Podľa denníka Bild dostane odstupné vo výške 2,9 milióna eur. Tuchel prevzal trénerské kormidlo v Dortmunde pred sezónou 2015-2016 od Jürgena Kloppa, zmluvu podpísal do konca júna 2018.

Tuchel priviedol Dortmund k tretiemu miestu bundesligy a kvalifikoval sa s ním do hlavnej fázy Ligy majstrov, no nesadol si s vedením klubu vrátane generálneho riaditeľa Hansa-Joachima Waltzkeho.

"Ukončeniu spolupráce s Thomasom Tuchelom predchádzala utorňajšia diskusia medzi výkonným riaditeľom Joachimom Watzkem, športovým riaditeľom Michaelom Zorcom a poradcom trénera Olafom Meinkingom. Nebudeme komentovať dôvody nášho rozhodnutia, ktoré schválili poprední kluboví funkcionári a považujeme ho za konečné. Zdôrazňujeme, že žiadne nezhody alebo nesúlad nemali na tomto rozhodnutí žiadny vplyv. Išlo o výsledok dlhodobejšieho procesu," uviedol v stanovisku vestfálsky klub.

Tuchel na začiatku mesiaca priznal, že s Watzkem mali rozdielne názory na situáciu pred štvrťfinálovým duelom Ligy majstrov proti AS Monaco. Po bombovom útoku na autobus s hráčmi Borussie, pri ktorom sa zranil španielsky obranca Marc Bartra, vedenie dortmundského klubu súhlasilo s posunom zápasu o 24 hodín. "Stále budem tvrdiť, že to bolo nešťastné rozhodnutie. Museli sme hrať deň po útoku. Ako sa mali hráči sústrediť na futbal? Malo sa to riešiť ináč," vyjadril sa vtedy Tuchel.

BVB zatiaľ nemá za Tuchela nástupcu, médiá však najviac skloňujú meno 59-ročného Švajčiara Luciena Favreho. Ten v uplynulej sezóne doviedol OGC Nice k tretiemu miestu vo francúzskej Ligue 1 a miestenke v predkole Ligy majstrov. V minulosti pôsobil v nemeckej bundeslige v tímoch Borussie Mönchengladbach a Herthy Berlín.