Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Duda prijímal gratulácie aj z Poľska, o P. Dubovskom: Bol fantastický

Na snímke zľava najlepší tréner za rok 2014 Ján Kozák, tretí v ankete futbalista roka 2014 Ján Ďurica, víťaz ankety Marek Hamšík, druhý v ankete Martin Škrtel a nositeľ ceny Petra Dubovského pre najlepšieho futbalistu za rok 2014 do 21 rokov Ondrej Duda pózujú pre fotografov po vyhlásení výsledkov 22. ročníka ankety Slovenského futbalového zväzu (SFZ) a denníka Pravda o najlepšieho futbalistu Slovenskej republiky za rok 2014 v Mestskom divadle v Žiline 28. marca 2015. Foto: TASR/Dušan Hein

V roku 2014 získal poľský futbalový titul, hral výborne v Európskej lige UEFA, o kúsok mu ušiel v baráži s Talianskom postup na ME do 21 rokov a zaznamenal 31-minútový debut v A-reprezentácii.

Žilina 29. marca (TASR) - V roku 2014 získal poľský futbalový titul, hral výborne v Európskej lige UEFA, o kúsok mu ušiel v baráži s Talianskom postup na ME do 21 rokov a zaznamenal 31-minútový debut v A-reprezentácii Slovenska proti Fínsku (18. november). Dvadsaťročný stredopoliar Legie Varšava Ondrej Duda si v sobotu v Mestskom divadle v Žiline prebral Cenu Petra Dubovského, určenú pre najlepšieho futbalistu SR do 21 rokov.

"Je to veľká česť a veľmi sa z ceny teším. Je to aj motivácia do ďalšej roboty. Som rád, že môžem nasávať skvelú atmosféru, ktorá momentálne panuje v seniorskom tíme. Odohral som aj nejaké zápasy v Európskej lige, to ma teší a posúva ďalej, keďže ten európsky futbal je niekde inde."


Laureát jednej z hlavných cien tradičnej ankety denníka Pravda a SFZ prebral zarámovaný dres Petra Dubovského tradične z rúk jeho otca Viliama Dubovského: "Petra Dubovského si samozrejme osobne nepamätám, ale ako povedal jeho otec pán Dubovský, bol to skvelý futbalista. Ja som videl jeho viacero videí a zostrihaných zápasov, malo to myslenie dopredu, bol to gólový hráč. Fantastický."



Sninský rodák je momentálne len na jeho druhom reprezentačnom zraze. Slováci v piatok zdolali v kvalifikačnej C-skupine EURO 2016 Luxembursko 3:0, v utorok nastúpia proti Čechom. Národný tím sa vezie na euforickej vlne, v boji o Francúzsko má v kvalifikačnom polčase plný počet 15 bodov a Duda si to užíva. "Myslím, že na reprezentačné minúty mám ešte čas. Som rád, že tu môžem byť, a že sa môžem učiť od takých hráčov ako je Marek, Jano, či Martin, alebo Miňo, Vladko či Ďuro Kucka, ale veď to môžem nakoniec vymenovať vlastne všetkých hráčov celej reprezentácie. Som rád, že ich vidím na tréningu, že sa môžem niečo podučiť a potom to v zápasoch zúročiť na ihrisku," povedal pre TASR a zdupľoval: "Tréner Kozák hovoril pravdu. Je tu skvelá atmosféra a sme ako jeho deti. Sme jeden tím, jedna rodina. Iba zopakujem, som rád, že som toho súčasťou."

V Poľsku je Duda napriek mladému veku rešpektovaný hráč, takže aj tam jeho ocenenie zarezonuje: "Jasné. Z klubu mi už poslali sms-ku, že mi gratulujú, a že som si to zaslúžil. Som rád, že to sledujú. A poľské médiá tiež o tom budú písať."

Pred slovenským tímom stojí jeden veľký, doteraz nenaplnený sen - postup na finálový turnaj ME. Slováci si už zahrali raz na MS, na "Európe" ale ešte nikdy. Duda by rád zažil niečo podobné, hoci s nadhľadom hovoril o prípadných šanciach zahrať si na tomto fóre: "Dôležité je, aby sme tam postúpili. Všetci v to veríme. Ja budem robiť určite všetko preto, aby som sa tam dostal. O tom je ale predčasné ešte hovoriť."