Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Slovan vstúpil do futbalovej Európy výhrou, New Saints zdolal 1:0

Na snímke gólová radosť futbalistov Slovana Bratislava v prvom zápase 2. predkola futbalovej Ligy majstrov 2014/2015 Slovan Bratislava - The New Saints (Wales) v Bratislave v utorok 15. júla 2014. Foto: TASR/Martin Baumann

Jediný a víťazný gól strelil na Pasienkoch v úvodnom zápase 2. predkola Ligy majstrov Erik Čikoš.

Bratislava 15. júla (TASR) - Futbalisti slovenského majstra Slovana Bratislava zvíťazili v utorok v 1. zápase 2. predkola Ligy majstrov 2014/2015 nad waleským šampiónom The New Saints tesne 1:0. Na bratislavských Pasienkoch pred návštevou 4838 divákov sa zverenci českého trénera Františka Straku nedokázali presadiť v prvom polčase, v druhom o výsledku rozhodol gól Erika Čikoša.

Slovan začal náporom, v prvých sekundách predviedol Soumah dlhý individuálny prienik, ale v závere si loptu zabudol za sebou. V 3. minúte išla Halenárova strela nad. Hostia odpovedal rovnako, v 5. minúte Finley napálil nad.

Strelecká prevaha

Na snímke vpravo stredopoliar Erik Grendel (Slovan) a vpravo stredopoliar Sam Finley (New Saints) v prvom zápase 2. predkola futbalovej Ligy majstrov 2014/2015 Slovan Bratislava - The New Saints (Wales) v Bratislave v utorok 15. júla 2014.
Foto: TASR/Martin Baumann
TNS prišli s jasnou taktikou hrať v defenzíve bez chyby, no dokázali využiť každý otvorenejší priestor a rýchlo zakombinovať. Okolo desiatej minúty si vypracovali dve zaujímavejšie situácie, no neujali sa. Potom opäť prebral opraty Slovan, po sérii rohov v 15. minúte tvrdo zakončil Fořt, ale Harrison výborne zlikvidoval a následne predviedol aj krásnu robinsonádu po strele Milinkoviča. V 27. minúte mohol otvoriť skóre Hudák, ku ktorému sa na päťke po zmätku v obrane TNS po štandardke dostala lopta, ale ani to ku gólu neviedlo. A ani o minútu tvrdá strela Halenára spoza 16-ky. Gól nepriniesla ani v 33. minúte akcia Soumaha so zakončením Halenára. Obraz hry sa nemenil, Slovan útočil, TNS úporne bránil a tak divákov do polčasu zaujala už len v 42. minúte strela Milinkoviča do náruče dobrého Harrisona.

Čikošov gól

Na snímke vľavo obranca Erik Čikoš (Slovan) a vpravo Matthew William (New Saints) v prvom zápase 2. predkola futbalovej Ligy majstrov 2014/2015 Slovan Bratislava - FC New Saints (Wales) v Bratislave v utorok 15. júla 2014.
Foto: TASR/Martin Baumann
V druhom dejstve pohrozil ako prvý už v úvodných sekundách Wilde, no loptu v pokutovom území nespracoval. Gól mal na kopačke v 49. minúte Halenár, ktorý si do pozície narazil zo Žofčákom, ale pálil nad. O pár okamihov nepotrestal hrubú chybu v obrane hostí Milinkovič, ktorý mohol aj zakončiť, ale chcel ešte prihrať a lopta nenašla adresáta. Ale už o pár sekúnd odklial bránu Harrisona Čikoš tiahlou strelou po zemi presne k pravej tyčke v 52. minúte. Slovan ožil, druhý gól mohol pridať Jablonský v 57. minúte, ale po kombinácii do 16-ky sa dostal príliš blízko k brankárovi hostí a ten odvrátil na roh. V 63. minúte musel Harrison opäť na zem po strele Halenára, rovnaký hráč to nepresne skúsil aj o minútu neskôr. V 68. minúte mohol domácich zmraziť striedajúci Darlington, jeho strela ale presvišťala tesne vedľa Pernišovej brány. O štyri minútky zblokoval múr hostí priamy kop Halenára v dobrej pozícii nariadený po faule na prenikajúceho Milinkoviča. "Belasí" sa snažili pridať druhý gól, búšili do hradieb protivníka, ale nedarilo sa im nájsť gólový kľúč. V 83. minúte to nedokázal v päťke Fořt, v 86. ani strelou nad Milinkovič. A v nadstavenom čase po zmätkoch Perniša s obrancami hostia mohli dokonca vyrovnať. Napokon ale domáci uhrali zaslúženú tesnú výhru, no v odvete musia zabrať.

.
1. zápas 2. predkola LM 2014/2015:
Slovan Bratislava - The New Saints 1:0 (0:0)
Gól:
52. Čikoš,
ŽK: Darlington (TNS), rozhodovali: Radovanovič - Radunovič, Ražnatovič (všetci ČH), 4838 divákov.

zostavy a striedania:
Slovan Bratislava: Perniš - Čikoš, Hudák, Niňaj, Jablonský - Lásik - Milinkovič, Halenár (89. Grendel), Soumah, Žofčák (70. Peltier) - Fořt
The New Saints: Harrison - Spender, Rawlinson, K. Edwards, Marriott - Seargeant, A. Edwards (84. Draper) - Fraughan (46. Darlington), Finley (89. Ruscoe), Williams - Wilde

Hlasy po zápase:
František Straka, tréner Slovana: "Vyhrali sme zaslúžene, hoci iba 1:0. Úvod vyznel pre nás dobre, no Soumah to v prvej minúte zbytočne viezol veľmi dlho. Futbal sa hrá na góly, my sme šancí mali dosť, ale riešili sme to zle. Už v prvom polčase sme sa pripravili o góly. Vedeli sme, že TNS vedia dobre kombinovať. S výsledkom musím byť spokojný, výhra 1:0 je lepšia ako 2:1. Som pozitívny, vyhliadky do odvety vidím dobre. Hoci nás čaká nepríjemných 90 minút. Oni sú spolu už dlho, takže nás čaká náročná odveta, ale myslím, že na waleskej pôde dokážeme uspieť."



Erik Čikoš, obranca a strelec gólu Slovana: "S víťazstvom sme spokojní viac ako s výsledkom. Na začiatku bolo cítiť nervozitu. Aj tak sme si vypracovali dve-tri pološance, ale škoda, že sme ich nepremenili. Oni hrali nepríjemne cez brankára a rozťahovali nás. Nevedeli sme sa dostať do tempa. V druhom polčase to už bolo lepšie. Pred odvetou je to dobrý výsledok."

Craig Harrison, tréner The New Saints: "Boli sme prekvapení, ako dlho sme boli v zápase. Myslím si, že sme Slovan zaskočili. Vytvorili sme si niekoľko pološancí, ale čistú sa nám vyrobiť nepodarilo. Myslím si, že sme sa súperovi vyrovnali v tempe hry. Odveta bude určite veľmi zaujímavá."



Pavel Fořt, útočník Slovana: "Vedeli sme, že to nebude ľahké. Snažili sme sa dlho o gól, našťastie prišiel. Musíme si zo zápasu vziať to pozitívne, šance sme si vypracovali, horšie to bolo s ich využitím. Ale sme vo vedení, je to dvojzápas a verím, že v odvete gól určite strelíme a postúpime."

Ďalšie výsledky:
FC Valletta - FK Karabach 0:1 (0:1)
Gól:
18. Chumbinho, ČK: 84. Camilleri (Valletta)

Šerif Tiraspoľ - FK Sutjeska Nikšič 2:0 (0:0)
Góly:
71. Muresan, 87. Isa

BATE Borisov - KS Skenderbeu Korce 0:0

HSK Zrinjski Mostar - NK Maribor 0:0
ČK: 90.+1 Muminovič

FK Rabotnički Skopje - HJK Helsinki 0:0

FC Santa Coloma - Maccabi Tel Aviv 0:1 (0:0)
Gól:
64. Prica