Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Futbal

Neymarov večer: Gól, dve asistencie, rozbitá hlava a stopka

Neymar/span> Foto: TASR/AP Photo

Kanonier Brazílie zaznamenal už 300. presný zásah v kariére a 49. v národnom drese, vďaka čomu sa definitívne zaradil medzi najväčšie futbalové hviezdy krajiny.

Natal 7. októbra (TASR) - Hrdinom piatkového zápasu juhoamerickej kvalifikácie MS 2018, v ktorom domáca Brazília rozdrvila Bolíviu 5:0, sa stal Neymar. Kanonier s bielymi vlasmi režíroval ofenzívu "kanárikov" a okrem gólu si do štatistík pripísal aj dve asistencie. Bol to už jeho 300. presný zásah v kariére a 49. v národnom drese. Definitívne sa tak zaradil medzi najväčšie futbalové hviezdy krajiny.

V historickom poradí sa osamostatnil na štvrtej priečke, keď nechal za sebou legendárneho Zica. Viac gólov v národnom tíme strelili iba Pelé (95), Ronaldo (67) a Romário (56). Neymar má pritom iba dvadsaťštyri rokov, takže je reálny predpoklad, že sa v rebríčku posunie ešte vyššie. Celkovo to bol jeho jubilejný 300. zásah v profesionálnej kariére, do štatistiky sa mu započítavajú tie z národného dresu i klubového pôsobenia v Santose a Barcelone.

Skóre otvoril už v 11. minúte po narážačke s Gabrielom Jesusom, to však nebolo všetko. V prvom polčase pridal aj dve asistencie a videl žltú kartu, druhú v druhom zápase po sebe, ktorá pre neho znamená automatickú stopku na utorkový duel s Venezuelou. Navyše, nakoniec skončil krvavý. Pri snahe dať jasličky Yasmanimu Dukovi ho bolívijský hráč trafil lakťom do hlavy, po čom Neymar zišiel z ihriska. Zranenie však nie je vážne.

Hlavný hrdina po zápase opustil národný tím a zamieril domov. "Rozprával som sa s naším kondičným trénerom a logicky aj s hlavným trénerom Titem a zhodli sme sa, že nie je nič lepšie ako to, aby išiel domov a oddýchol si. Je to už jeho desiaty zápas v rade, s olympijskými hrami dokonca šestnásty a takmer vo všetkých hral celých 90 minút," povedal pre denník O globo koordinátor Brazílskej futbalovej konfederácie (CBF) Edu Gaspar. Zároveň dôrazne odmietol debaty o tom, že Neymar sa "snažil" o žltú kartu, aby pauzoval v najbližšom zápase s Venezuelou a bol k dispozícii v derby s Argentínou. "V žiadnom prípade, vždy hráme fér," ubezpečil Gaspar.

Druhý hrdina duelu bol Adenor Bacchi, verejnosti známy pod prezývkou Tite. Ten je po dlhej dobe prvý tréner Brazílie, ktorý si užíva veľkú priazeň fanúšikov. "Kanárici" pod jeho vedením vyhrali všetky tri zápasy. Tite, ktorý nahradil na poste Dungu, dokázal výrazne oživiť brazílsku hru. Pred jeho príchodom podával päťnásobný svetový šampión kolísavé výkony, v tabuľke bol mimo prvých štyroch priečok zaručujúcich automatický postup na MS. Po jeho vymenovaní Brazílčania kráčajú v juhoamerickej kvalifikácii od jedného víťazstva k druhému a bojujú o prvé miesto. Nečudo, že v piatok na štadióne v Natale takmer všetci z 30.000 divákov skandovali: "Ole, ole, ole, ole... Tite! Tite!". "Cítime, že od Titeho príchodu na lavičku sa atmosféra v mužstve výrazne zlepšila," vyslovil sa obranca Dani Alves.

Brazília je po piatkovom triumfe na 2. priečke tabuľky s jednobodovým mankom na vedúci Uruguaj.