Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Futbal

Rekordéra Lewandowského nahnevalo vyrovnanie a tak rozhodol

Poľský futbalista Robert Lewandowski (druhý sprava). Foto: TASR/AP

V nedeľu sa plskí futbalisti kvalifikovali na budúcoročný šampionát po domácej výhre 4:2 nad Čiernou Horou ako víťaz E-skupiny a nadviaže na jeho poslednú účasť na mundiale z roku 2006 v Nemecku.

Varšava 9. októbra (TASR) - Poľsko si zahrá na finálovom turnaji futbalových MS opäť po dvanástich rokoch. V nedeľu sa výber trénera Adama Nawalku kvalifikoval na budúcoročný šampionát do Ruska po domácej výhre 4:2 nad Čiernou Horou ako víťaz E-skupiny a nadviaže na jeho poslednú účasť na mundiale z roku 2006 v Nemecku.

Poľsko sa stalo šiestym európskym účastníkom záverečného turnaja po Belgicku, Nemecku, Anglicku, Španielsku a Rusku (ako organizátor automatická účasť). Na spečatenie postupu mu stačilo doma uhrať bod s Čiernou Horou, no domáci nenechali nič na náhodu. Už do 16. minúty viedli 2:0, no súper v druhom polčase vyrovnal. Poliaci však na konci strhli víťazstvo na svoju stranu. Dánsko sa z tejto skupiny dostalo do baráže, do tabuľky druhých tímov sa po remíze 1:1 s Rumunskom zaradilo so štrnástimi bodmi.

"Máme za sebou veľmi náročnú kvalifikáciu. V každom zápase sme na úspech museli preliať litre potu. Súper nám to dnes veľmi sťažil, ale nepokazil. Cieľ sme dosiahli, teraz je čas na oslavy. Stále je tu však priestor na zlepšenie," citovali poľské médiá Nawalku. Poliaci, pre ktorých to bude historicky ôsma účasť na MS, vyhrali skupinu s 25 bodmi, keď z desiatich duelov len jeden remizovali a jeden prehrali.

V 85. minúte strelil víťazný gól kanonier Bayernu Robert Lewandowski. Bol to už jeho 51. gól v 91. zápase v najcennejšom drese. V kvalifikácii MS 2018 bol rekordný šestnásty, čím sa stal prvý európskym hráčom, ktorý prekonal v jednej kvalifikácii métu 15 gólov. Už v utorok ho ale môže o rekord pripraviť Cristiano Ronaldo, kanonier portugalských majstrov Európy má na konte 15 gólov a dôležitý domáci súboj proti Švajčiarsku k dobru.

"Po ich vyrovnaní som bol nahnevaný. Nemôže sa stať, že doma vyhrávame 2:0 a dovolíme im vyrovnať. Museli sme dať na 3:2, aby sme sa upokojili. Postup je skvelý, ale je pred nami ešte veľa práce," povedal Lewandowski.