Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Futbal

KVALIFIKÁCIA MS: Škóti zlomili malú krízu, Slovinci s bodom spokojní

Tréner futbalistov Škótska Gordon Strachan. Foto: TASR/AP

Škótski futbalisti vstúpili do kvalifikácie MS 2018 výhrou 5:1 na Malte. Ďalší súper Slovenska v F-skupine zo Slovinska vďaka gólu v nadstavenom čase ukoristil remízu 2:2 v Litve.

Ta'Qali/Vilnius 5. septembra (TASR) - Škótski futbalisti vstúpili do kvalifikácie MS 2018 výhrou 5:1 na Malte. Ďalší súper Slovenska v F-skupine zo Slovinska vďaka gólu v nadstavenom čase ukoristil remízu 2:2 v Litve.

Tréner Škótov Gordon Strachan sršal po súboji v Ta'Qali spokojnosťou, hoci priznal "krízu" v prvom polčase. Domáci na úvodný zásah hostí Roberta Snodgrassa z 10. minúty odpovedali o štyri minúty gólovou hlavičkou Alfreda Effionga. V druhom polčase dostal favorita do vedenia Chris Martin a duel potom rozhodla situácia v 59. minúte. Vtedy rozhodca kontroverzne nariadil penaltu a vylúčil Malťana Jonathana Caruanu za zákrok na Martina. Snodgrass z penalty zvýšil na 3:1, v 78. minúte oslabených domácich štvrtýkrát potrestal gólom striedajúci Steven Fletcher a v 85. minúte hetrik zavŕšil Snodgrass.

"Bol to úspešný večer, hoci v jednom momente stresujúci. Ale hráči za stavu 1:1 krízu prekonali. Chceli sme predviesť aj dobrý výkon, ale bolo to najmä o víťazstve. Začali sme dobre, darili sa nám prihrávky, ale po 20 minútach sme sa dostali do herného kŕču. Boli sme ďaleko od seba. Ale našťastie sa v druhom polčase ukázala mentálna sila našich hráčov," citovali Strachana škótske médiá.

Domáci prišli v nadstavenom čase aj o vylúčeného Luka Gambina, ktorý škaredo fauloval Snodgrassa. Tréner Malty Pietro Ghedin po zápase čelil otázke na penaltu slovami: "Myslím si, že rozhodca bol na nás príliš tvrdý." Ghedin tiež priznal, že súper bol lepší: "V prvom polčase sme hrali naozaj dobre, ale v druhom Škóti celý čas tlačili a my sme stratili koncentráciu. Musíme pracovať viac. Škóti tlačili celý čas. Neprekvapilo ma to, lebo majú v povahe hrať celých 90 minút naplno a hrali dobre."

Na umelej tráve v Litve sa domáci dostali v prvom polčase do vedenia 2:0. Najprv sa presadil peknou zakrytou strelou kapitán Fiodor Černych, po ňom prepálil brankára hostí z uhla aj mladík Vykintas Slivka. Zlom prinieslo nasadenie ofenzívneho stredopoliara hostí Josipa Iličiča do druhého polčasu. V ňom najprv v 77. minúte znížil René Krhin a v 90.+3 minúte hlavička kapitána Boštjana Cesara zapadla do domácej brány na 2:2.

Tréner hostí Srečko Katanec bol s bodom z Litvy napokon spokojný. "Výsledok je aký je. Po prvom polčase, v ktorom sa domáci nezaslúžene dostali do vedenia 2:0, sme začali v tom druhom tlačiť. Chlapci ukázali enormnú túžbu otočiť výsledok. Nanešťastie sme nedali tri góly, hoci sme na to mali dostatok šancí. Mužom zápasu bol pre mňa Iličič. Napokon je bod z Litvy pozitívny výsledok aj vzhľadom na množstvo našich chorých či zranených hráčov. S bodom som spokojný," citoval trénera Slovincov oficiálny web slovinského zväzu.

Aj v tábore domácich panovala relatívna spokojnosť. "Myslím si, že Slovinci mali v závere viac síl. Začiatok bol ťažký, potom to ale naši hráči vzali do svojich rúk. Hoci sme ešte pred koncom mali dve dobré šance a napokon sme získali len bod, na mojich hráčov som pyšný," zhodnotil domáci tréner Edgaras Jankauskas.