Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Futbal

Real vyhral v La Coruni 6:2, Barcelona rozdrvila Osasunu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mascherano strelil za Barcelonu vôbec prvý gól v súťažnom zápase, v klube pôsobí od sezóny 2010/11.

Madrid 27. apríla (TASR) - V súboji o španielsky titul uspeli v 34. kole La Ligy obaja giganti. Líder a obhajca trofeje FC Barcelona rozstrieľal na Camp Nou posledný tím tabuľky Osasunu Pamplona 7:1 a nadeľovali aj futbalisti Realu Madrid, ktorí v La Coruni triumfovali presvedčivo 6:2. Na čele tabuľky sa tak nič nezmenilo, "Barca" i Real vedú so 78 bodmi, Madridčania však majú k dobru dohrávku so Celtou Vigo.

Úradujúci šampióni, ktorí v nedeľňajšom El Clasicu zdolali úhlavného rivala 3:2, nastúpili proti Osasune bez niekoľkých hráčov tradičnej základnej zostavy. Z obávaného útočného trojzáprahu hral iba Lionel Messi, Luisa Suareza nechal tréner Luis Enriue oddychovať a Neymar nemohol nastúpiť pre trest. Napriek tomu domáci hráči poľahky dokráčali k víťazstvu. Dva góly dosiahli Andre Gomes, Messi i Paco Alcacer a jeden Javier Mascherano (z 11 m). Mascherano strelil za Barcelonu vôbec prvý gól v súťažnom zápase, v klube pôsobí od sezóny 2010/11.

"Je pravda, že Javier až doteraz neskóroval za Barcelonu. Fanúšikovia na tribúnach ho spevom vyprovokovali, aby sa odhodlal kopať penaltu. Je špičkový hráč a nikdy nikto nespochybňoval jeho výkonnosť, je to súťaživý typ, ktorý vie urobiť svojich spoluhráčov lepšími," povedal na adresu Mascherana tréner "blaugranas" Luis Enrique. "Veľmi sa mi do toho nechcelo. Chcel som sa z toho nejako vyvliecť, ale bolo ťažké povedať nie spoluhráčom a fanúšikom. Na pokutový kop sú určení iní, toto nie je moja práca," vyslovil sa skúsený stopér, ktorý sa strelecky presadil až vo svojom 319. zápase v drese FCB.

Messi zaznamenal v tejto sezóne už svoj 11. dvojgólový zápas v La Lige. Jeho strelecká forma v závere sezóny graduje, v uplynulých 11 ligových dueloch rozvlnil sieť 16-krát. "Všetci dobre poznáme Messiho kvality, vieme, čo dokáže priniesť pre tím. Je radosť hrať po jeho boku. Je to unikátny hráč a iba málo z futbalistov má tú možnosť nastupovať s ním," povedal Alcacer na adresu argentínskeho kanoniera, ktorého pochválil aj kouč Barcelony. "S Messim je všetko jednoduchšie," poznamenal Enrique. "Barca" prvý polčas vyhrala 2:0, na začiatku druhého polčasu však inkasovala po peknej strele Roberta Torresa z priameho kopu. Domáci ale outsiderovi zdramatizovať súboj nedovolili a nasledovala päťgólová kanonáda v ich podaní. "Zápas sme odštartovali správnym spôsobom, nebolo to ľahké proti súperovi, ktorý hral systémom 4-5-1. Boli sme trpezliví a Leo využil prvú šancu, do ktorej sa dostal," citovala Enriqueho agentúra dpa.

Úlohu favorita potvrdil aj Real, ktorý nadelil domácej La Coruni poltucet. V stretnutí bohatom na góly sa v drese víťazov dvakrát strelecky presadil James Rodriguez. Tréner "bieleho baletu" Zinedine Zidane si mohol dovoliť nechať odpočívať Cristiana Ronalda, absentovali aj potrestaný Sergio Ramos a zranený Gareth Bale. "Máme v tíme 23 hráčov a všetci z nich si zaslúžia byť v základnej jedenástke. Keď ich zrotujeme v zostave, na našom výkone to ani nikto nepotrehne. Máme jeden z najlepších kádrov na svete. Každý hráč si zaslúži dostať šancu," povedal Isco, autor piateho gólu hostí. "Bude ťažké v ďalšom stretnutí nepostaviť hráča, ktorý dnes hral výborne. Napríklad Isco podal excelentný výkon, je úžasné, čo si dovolí s loptou," komentoval pretlak v mužstve kouč Zidane.

Trénerovi Deportiva Pepe Melovi sa ťažko hodnotil duel, v ktorom jeho zverenci nedokázali otupiť útočné ostrie Realu. "Určite nám proti Madridu nepomôže, ak inkasujete hneď v prvej minúte. Rád by som vyzdvihol, ako sme dokázali zareagovať, no súperove góly v druhom polčase nás 'zabili'," smutne konštatoval.

La Liga - 34. kolo:

FC Barcelona - Osasuna Pamplona 7:1 (2:0)
Góly: 12. a 61. Messi, 30. a 56. Gomes, 64. a 86. Alcacer, 67. Mascherano (z 11 m) - 48. Torres

Leganes - Las Palmas 3:0 (0:0)
Góly: 55. Luciano, 59. Guerrero, 61. Luciano (11 m)

Valencia - Real Sociedad 2:3 (0:2)
Góly: 68. Nani (11 m), 72. Zaza - 1. Alves (vlastný), 30. Willian Jose, 65. Oyarzabal

Deportivo La Coruňa - Real Madrid 2:6 (1:3)
Góly: 35. Andone, 84. Joselu - 1. Morata, 14. J. Rodriguez, 44. Lucas, 66. J. Rodriguez, 77. Isco, 87. Casemiro