Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Futbal

Futbalová hystéria naberá na obrátkach, zápas roka prichádza

Na snímke Marek Hamšík Foto: TASR/Martin Baumann

Súboj Dávida s Goliášom. Slovensko versus Španielsko. Hamšík proti Iniestovi. Pozornosť športových nadšencov sa upiera na Žilinu. Futbalové divadlo vypukne o 20:45.

Bratislava 9. októbra (Teraz.sk) - Slováci šport milujú. Fanúšikovia dokážu počas majstrovstiev sveta v hokeji zabrzdiť ekonomiku len aby videli hrať náš národný tím. Počas leta hokejový fenomén strieda cyklista, kde Peter Sagan a Peter Velits predvádzajú stíhacie jazdy na renomovaných pretekoch. Slovenský fanúšik drží palce aj tenistom. Ťaženie Dominiky Cibulkovej s tradičným "POME" už pozná každý. V poslednom období nám znova robí radosť aj najpopulárnejšia hra na svete, futbal.

Odkedy je pri tíme lodivod Ján Kozák, nálada fanúšikov, ako aj výsledky stúpajú. Pod jeho vedením je mužstvo konsolidovanejšie a v hernom prejave je vidieť obetavosť i tímového ducha. Po nelichotivej bezgólovej remíze s futbalovým trpaslíkom z Gibraltaru prišli presvedčivé a vyrovnané výkony. Výhra s Izraelom 3:1 naznačila ofenzívny potenciál mužstva. Zlepšený výkon stavia aj na pevnej defenzíve. Jeden inkasovaný gól z posledných štyroch zápasov svedčí o pozornej obrane, dirigovanej kapitánom Martinom Škrteľom.

Dnes našu družinu čaká súper z najvyššej kategórie. Úradujúci majster Európy a dvojnásobný majster sveta preverí pripravenosť Kozákovcov. Tréner španielskych futbalových majstrov Európy Vicente del Bosque očakáva náročný boj, slovenských futbalistov pozná a rešpektuje. Káder Španielska je nabitý hviezdami ako Iniesta, Diego Costa, Iker Casillas. Práve kanonier Diego Costa si chce strelecký účet otvoriť už proti Slovensku. V minulej sezóne strelil 36 gólov za Atletico Madrid a po prestupe do Anglicka dal deväť gólov v deviatich zápasoch za Chelsea. Na hrote by ho mal podporiť tvorca hry a spoluhráč z Chelsea Cesc Fabregas.

Slováci aj s Hamšíkom

Dobrou správou pre slovenský tím je zaradenie kľúčového hráča, Mareka Hamšíka. Po chorobe už trénuje a fanúšikovia aj tréneri veria, že zopakuje svoj výborný výkon za Neapol v dueli Európskej ligy proti Slovanu. Pred Hamšíkom majú rešpekt aj samotní Španieli. "Dúfajme, že nebude mať svoj deň", hovorili počas tlačovej konferencie. Na zápas s úradujúcimi majstrami Európy Španielmi sa teší aj stredopoliar FC Janov Juraj Kucka. Dobre si uvedomuje, že Slovákov čaká súper z kategórie najsilnejších. "Predsa sú to Španieli, každý ich pozná a vie, že je to kvalitné mužstvo. Sú nepríjemní. To, že prešli obmenou, nehrá žiadnu rolu. Hráčov majú kvalitných všetkých. Najviac sa asi musíme báť Costu, ktorému to v anglickej lige padá. Plus s Fabregasom sú zohratí z klubu. Na nich si budeme musieť dať veľký pozor," dodal.

Pre fanúšikov ale aj hráčov pôjde dnes o zápas roka. Mať "La Furia Roja" na domácom trávniku je splnením sna. Dnes si ho užije Žilina a s ňou celé futbalové Slovensko. Kto bude mať po 90 minútach dôvod na radosť?

Držíme našim palce, tak ako v každom športe. SLOVENSKO, DO TOHO!