Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Futbal

Trenčín si priemiérovo zahrá o Slovenský pohár, vo finále vyzve Senicu

Na snímke radosť hráčov Senice po postupe do finále po odvetnom zápase semifinále Slovenského pohára Slovnaft Cup-u proti Dunajskej Strede 21. apríla 2015 v Senici. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

To sa bude hrať 1. mája v NTC Poprad.

Senica 21. apríla (TASR) - Vo finále 46. ročníka futbalového Slovenského pohára Slovnaft Cupu 2014/2015 sa stretnú AS Trenčín a FK Senica. Trenčín potvrdil domáce prvé semifinálové víťazstvo (2:0) nad Banskou Bystricou výhrou v odvete na pôde Dukly 1:0. Záhoráci v utorňajšej odvete vyhrali 1:0 nad DAC Dunajská Streda a vyrovnali tak manko 0:1 z prvého súboja, v následnom rozstrele zo značky 11 m dominovali 6:5 a postúpili do finále. To sa bude hrať 1. mája v NTC Poprad.

Prvý polčas nepriniesol pekný futbal, hostia pozorne bránili, dopredu sa veľmi netlačili a Záhorákom sa v prehustenej obrane ťažko presadzovalo. Navyše v ich hre absentovala väčšia aktivita a pohyb. Do zakončenia sa dostali iba Záhoráci, no Majtán ani Pillár úspešní neboli a tak polčas nemohol skončiť inak ako bez gólov. Druhý polčas priniesol oveľa lepší zápas najmä zo strany domácich, ktorí väčším pohybom a aktivitou boli pánmi na ihrisku.

Vylúčenie brankára

Už v 49. minúte bol po prihrávke Majtána vo veľke gólovej šanci Kalabiška, jeho strela zo 16-tky našla iba pripraveného brankára a onedlho Majtán prehadzoval vybehnutého Polačeka a lopta skončila tesne vedľa. Záhoráci sa tlačili dopredu, mali hru v moci. V 59. minúte Kóňa zakončoval prvýkrát v zápase hlavou, tentoraz mieril ešte tesne vedľa. Všetko si vynahradil v 66. minúte, keď po ďalšom rohu Hlohovského si pekne nabehol a krásnou hlavičkou otvoril skóre zápasu. Zápas sa ešte viac otvoril, Záhoráci mohli rozhodnúť v 74. minúte, keď prenikajúceho Kalabišku mimo 16-tky zastavil nedovolene brankár Polaček a videl ČK. V bránke ho nahradil Pernecký, domáci však presilovku nedokázali pretaviť v postupový gól.

Penaltová dráma

Najväčšiu možnosť mal v nastavenom čase Pavlík, no jeho hlavička letela vysoko nad. A tak prišli na rad pokutové kopy. Veľká dráma v rozstrele našla rozhodnutie až v ôsmej sérii, keď Kóňa svoju penaltu premenil a hrdinom Záhorákov sa stal brankár Michal Šulla, ktorý zneškodnil penaltu Turňovi. Seničania sa tak tešia zo svojho druhého postupu do finále SP.

Na snímke brankár Dunajskej Stredy Andrej Pernecký pri kopaní pokutových kopov v odvetnom zápase semifinále Slovenského pohára Slovnaft Cup-u proti Senici 21. apríla 2015 v Senici.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj
.
odveta semifinále Slovenského pohára - Slovnaft Cupu:

FK Senica - FK DAC 1904 Dunajská Streda 1:0 (0:0), 6:5 rozstrel z 11 m
Gól:
66. Kóňa. Rozhodoval: Samotný, ŽK: Pittner, Opiela, Majtán - Štepanovský, Szarka, Majerník, Pernecký, Michalík, ČK: 74. Polaček (DAC), 1685 divákov.

rozstrel: Majtán 1:0, Szabo 1:1, Dolný 2:1, Brašeň 2:2, Kalabiška 3:2, Horváth 3:3, Opiela 4:3, Michalík nepremenil, Hlohovský nepremenil, Szarka 4:4, Hušek nepremenil, Ljubičič nepremenil, Pillár 5:4, Sesar 5:5, Kóňa 6:5, Turňa nepremenil

zostavy a striedania:

Senica: Šulla – Pittner, Pavlík, Pillár, Opiela - Hušek, Kóňa – Dolný, Hlohovský, Kalabiška – Majtán

DAC: Polaček – Turňa, Michalík, Kwin (46. Majerník), Szabó – Ljubičič - Štepanovský (76. Pernecký), Sarr (67. Sesar), Horváth, Brašeň - Szarka

/do finále postúpila Senica/

Hlasy po zápase:

Tomislav Marič, tréner DAC Dunajská Streda: "Sme sklamaní. Do Senice sme si mali priviezť vyššie víťazstvo. Doma sme zvíťazili len 1:0. Dnes nemám čo vyčítať svojmu mužstvu. Dalo do toho všetko. Zápas sa lámal až v penaltovom rozstrele a ten je lotéria. Gratulujem Senici k postupu do finále."

Jozef Kostelník, tréner FK Senice: "V prvom polčase bolo vidieť, že súper je na nás veľmi dobre pripravený. Držali sme loptu, ale do šancí sme sa nedostávali. Po zmene strán sme zmenili štýl hry a dostali sme sa do troch dobrých príležitostí. Podarilo sa nám streliť dôležitý gól a zvíťaziť na penalty. Som hrdý na svojich chlapcov a ďakujem takisto fanúšikom za podporu."


Trenčín vyhral aj na Štiavničkách


Futbalisti AS Trenčín po víťazstve 1:0 nad Duklou Banská Bystrica v semifinálovej odvete postúpili do finále Slovnaft Cupu - Slovenského pohára a môžu sa tešiť na premiérovú účasť klubu v boji o Slovenský pohár. Na banskobystrické Štiavničky si do odvety preniesli po domácom víťazstve dvojgólový náskok a keď strelil Jairo po polhodine hry ďalší, bolo jasné, kto postúpi do pohárového záveru na popradskom štadióne.

Zápas posledného s prvým v tabuľke Fortuna ligy mal jednoznačného favorita. Trenčania sa nemuseli ponáhľať, vzhľadom na dvojgólovú výhodu mohli hrať pokojne a snažiť sa nejaký gól pridať, aby si zabezpečili fijnálovú poistku. Pred mizernou diváckou kulisou sa scenár aj presne dodržiaval. Domáci sa do otvoreného boja nepúšťali, nemohli si ho dovoliť a čakali najmä na rýchle kontry. Aj preto vyzeral úvod zápasy i väčšina z ďalších minút rovnako, v držaní lopty bola trenčianska légia jasne lepšia, paradoxne však prvú gólovú šancu si vypracoval jej súper, keď v 7. min najskôr Klačan netrafil loptu a vzápätí z uhla strelu Balka zlikvidoval Šemrinec. V útoku chýbalo hosťom hlavne dôraznejšie zakončenie a aj lepšia finálna nahrávka. V 21. min sa z diaľky pokúšal brankára Ďurča v bránke prekvapiť Van Kessel, ten sa natiahol aký bol dlhý a loptu vyrazil. Aj pokus Bera v 27. min bol mimoriadne nebezpečný a skončil tesne vedľa žrde. V 29. min opäť Van Kessel zakončil rýchly protiútok nepresne, aby o pár sekúnd na to po chybe málo dôraznej domácej obrany umiestenou strelou otvoril Jairo skóre. Brankár Ďurčo sa snažil ako mohol, v 32. min kryl strelu Bera a udržiaval skóre pre Duklu vcelku milosrdné.

Na snímke zľava Maroš Balko (Banská Bystrica) a Stanislav Lobotka (Trenčín) v odvetnom zápase semifinále Slovenského pohára Slovnaft Cup-u FK Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín, 21. apríla 2015 v Banskej Bystrici.
Foto: TASR/Branislav Račko


Po zmene strán skúšala Dukla pritlačiť a občas sa jej to aj podarilo. V 57. min si diváci zakričali aj gól, asi z 22 metrov Faško skvele vypálil, lopta síce zatriasla sieťou, no len vďaka napínacej žŕdke za bránkou. V 74. min si ďalekonosnú strelu Faško zopakoval počas rýchlej akcie a prinútil Šemrinca na zriedkavý vážny zásah. Trenčanom ku koncu stačilo párkrát viac prehustiť obranný priestor, aby zápas poľahky dotiahli do víťazného konca, a to mohol ešte v 80. min Van Kessel výsledok prikrášliť.

Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín 0:1 (0:1)
Gól:
30. Jairo. Rozhodca Sedlák, bez kariet, 186 divákov. Prvý zápas 0:2, do finále postúpil Trenčín.

Dukla B. Bystrica: Ďurčo - Gálik, Vajda (46. Willwéber), Had, Savič - Balko, Faško, Kapor, Hric - Šovčík (69. Neušel), Klačan (65. Fajčík)

AS Trenčín: Šemrinec - Kleščík, Ramon, Rundič, Lawrence - Koolwijk - Guba (60. Holúbek), Rabiu (73. Mondek), Bero (60. Lobotka), Van Kessel - Jairo

Hlasy po zápase:

Štefan Rusnák, tréner B. Bystrice: "Sme v inej situácii ako hostia, msueli sme nahradzovať štyroch hráčov, navyše Vajda nastúpiť zranený. Výsledok je pre nás prijateľný, dobre sme bránili, paradoxne sme mali aj v úvode šancu. Kvalita bola na strane súpera, snažili sme sa priestor prehusťovať, som rád, že hráči aspoň spoznali, kde sa majú posúvať, nesklamali ma, bojovali až do konca."



Martin Ševela, tréner Trenčína: "Neukázali sme našu povestnú kvalitu, ktorá nás zdobí. Bolo to spôsobené aj nekvalitou terénu, s cieľom postúpiť a zvíťaziť som však spokojný. Výkon na postup stačí, mne však nie, budeme musieť pracovať na niektorých veciach, to je pre nás výzva."

Matúš Bero, stredopoliar Trenčína: "My o nejakom víťaznom double v pohári a lige nehovoríme, vieme, čo chceme, snažiť sa hlavne vyhrávať. Po úvode so šancou súpera sme sa prebrali, mohli sme streliť aj viac gólov, ja napríklad dva, no terén bol dosť ťažký. Teší nás, že sme neinkasovali ani gól v semifinále, to vždy znamená, že nemôžete prehrať. Sily sme nešetrili, po góle vedomí si náskoku sme sa nemuseli naháňať, vyhrali sme, sme šťastní."

Michal Faško, stredopoliar B. Bystrice: "Mal som šance, neviem prečo sa mi viac darí do nich dostávať v pohári. Len nech strelí hocikto gól, to je podstatné. Sme mladý tím, hráme pre seba, bojujeme aj za klub, môžeme sa ukázať. Škoda, že som po trestnom kope netrafil sieť namiesto napínacej žrde, vyšla mi, na tréningu mi to padá, teraz to nevyšlo."
.

Na snímke Ján Ďurčo (Banská Bystrica) v odvetnom zápase semifinále Slovenského pohára Slovnaft Cup-u FK Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín, 21. apríla 2015 v Banskej Bystrici.
Foto: TASR/Branislav Račko


Na snímke sprava Michal Faško (Banská Bystrica) a Peter Kleščík (Trenčín) v odvetnom zápase semifinále Slovenského pohára Slovnaft Cup-u FK Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín, 21. apríla 2015 v Banskej Bystrici.
Foto: TASR/Branislav Račko


Na snímke sprava Marián Had (Banská Bystrica) a Ibrahim Rabiu (Trenčín) v odvetnom zápase semifinále Slovenského pohára Slovnaft Cup-u FK Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín, 21. apríla 2015 v Banskej Bystrici.
Foto: TASR/Branislav Račko