Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Španieli túžia po odplate s Oranjes, Angličania budú v Turíne skúšať

Tréner španielskej futbalovej reprezentácie Vicente del Bosque Foto: TASR/AP

Okrem derby súboja futbalistov Slovenska s Českom sa v utorok odohrá ďalší blok prípravných stretnutí.

Bratislava 30. marca (TASR) - Okrem derby súboja futbalistov Slovenska s Českom sa v utorok odohrá ďalší blok prípravných zápasov, v ktorých sa do akcie dostanú aj majstri Európy Španieli, Angličania, Taliani či Holanďania. Hrať sa bude aj jedna kvalifikačná dohrávka, keď Izrael v Jeruzaleme v súboji B-skupiny hostí Belgičanov.

Španieli sa v Amsterdame predstavia proti bronzovým z minuloročných MS Holandsku. Ďalší súper SR v boji o EURO 2016 z Ukrajiny nastúpi doma proti Lotyšom. Bielorusi už v pondelok hrajú doma s Gabonom, rovnako tak Macedónci, ktorí hostia Austráliu. Luxemburčania v utorok tiež doma privítajú Turecko.

"La Furia Roja" po cennej domácej kvalifikačnej výhre nad Ukrajinou si proti "Oranjes" zopakuje skupinový zápas na svetovom šampionáte. Vtedy obhajca titulu ľahol popolom 1:5. Hosťom bude chýbať obranca FC Barcelona Jordi Alba, ktorý sa zranil proti Ukrajine. Dvere sa tak otvárajú pre Juana Bernata z Bayernu Mníchov. Ten duel vníma aj ako odvetu za Brazíliu. "Áno, chceme odplatu. Ja som síce v Brazílii nebol, ale všímam si, ako sa chlapci chcú pomstiť za tú trpkú prehru 1:5. Mrzí ma zranenie Jordiho, ale chcem chytiť šancu oboma rukami," citovala Bernata agentúra DPA. Tréner Vicente del Bosque môže poslať do ohňa aj ďalších mladíkov - brankára Sergia Asenju z Villarrealu, obrancu Mikela San Joseho z Athletica Bilbao či útočníka Juanmiho z Malagy.

Holanďania v poslednej chvíli v kvalifikácii doma s Turkami ratovali bod. Ich kouč Guus Hiddink bude bez Arjena Robbena z Bayernu Mníchov, no môže využiť v dobrej forme hrajúceho Basa Dosta z Wolfsburgu. Pre toho by to bol len druhý reprezentačný štart.

Ťahákom bude duel Talianska s Anglickom v Turíne. Výber Roya Hodgsona je spolu so Slovenskom jediným tímom, ktorý v kvalifikácii ešte nestratil ani bod. Po výhre s Litvou 4:0 dá šancu ďalším hráčom, najmä keď mu vypadlo viacero reprezentantov pre zranenia. "Hrať budú tí, ktorí zvyčajne nenastupujú pravidelne. Chýba mi strašne veľa hráčov, na ktorých som sa v minulosti spoliehal. Ale je to aj šanca pre ďalších, ktorí môžu dokázať, že som ich do mužstva vybral právom," povedal tréner Angličanov. Hrať by mal aj Harry Kane, 21-ročný útočník, ktorý Litve strelil gól už 79 sekúnd po príchode na ihrisko ako striedajúci hráč. A nastúpiť by prvýkrát mohol v základe, keďže po sobote z tímu odišli Danny Welbeck a Raheem Sterling.

Tréner Talianov Antonio Conte tiež plánuje experimentovať. "V Turíne vyskúšam viacero hráčov, ktorých som povolal, aby som ich videl v ostrom teste," povedal.