Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Futbal

Zatknutie Villara oživilo korupčné aféry FIFA i UEFA

Ángel María Villar (vpravo). Foto: TASR/AP

Polícia Guardia Civil vykonala v rámci operácie SOULE prehliadky hlavného sídla Kráľovskej španielskej futbalovej federácie (RFEF) v Madride, regionálnych kancelárií, ako aj súkromných príbytkov.

Madrid 18. júna (TASR) - Angel Maria Villar Llona sa stal najnovším predstaviteľom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) alebo Európskej futbalovej únie (UEFA) podozrivým z korupčného správania a po Josephovi Blatterovi a Michelovi Platinim ďalším prominentným európskym. Zatkli ho v utorok ráno pre podozrenia z falšovania dokumentov, korupcie medzi jednotlivcami a sprenevery.

Polícia Guardia Civil vykonala v rámci operácie SOULE prehliadky hlavného sídla Kráľovskej španielskej futbalovej federácie (RFEF) v Madride, regionálnych kancelárií, ako aj súkromných príbytkov. Vyšetrovanie spustila začiatkom minulého roka. Operácia je pod dohľadom sudcu národného trestného a správneho súdu Santiaga Pedraza. Okrem prezidenta španielskej federácie zadržali tiež jej viceprezidenta pre ekonomické záležitosti a šéfa Futbalovej federácie Tenerife (FTF) Juana Padrona, generálneho sekretára FTF Ramona Hernandeza Baussoua a Villarovho syna Gorku. Ten bol vplyvným členom Juhoamerickej futbalovej konfederácie (CONMEBOL), kde pracoval od decembra 2014 do júla 2016 ako generálny riaditeľ.

S CONMEBOL sa spája veľká korupčná aféra riadiacej organizácie svetového futbalu, ktorá prepukla v máji 2015 a vyústila do Blatterovho odstúpenia z čela FIFA. Tá síce považuje prípad za vnútornú záležitosť španielskej federácie a chce si počkať na ďalší vývoj, ale Villar bol v minulosti spojencom práve Blattera. Vo výkonnom výbore, resp. Rade FIFA pôsobí uplynulých devätnásť rokov a v exekutíve UEFA od roku 1992. V novembri 2015 ho napomenula a pokutovala etická komisia FIFA, lebo nespolupracoval s jej vtedajším vyšetrovateľom Michaelom Garciom. Ten sa zaoberal kontroverzným pridelením majstrovstiev sveta 2018 a 2022 Rusku, resp. Kataru. Neskôr prejavil ochotu spolupracovať. Šesťdesiatsedemročný Villar a Egypťan Hany Abo Rida sú poslední zostávajúci členovia výkonného výboru FIFA, ktorý v decembri 2010 zvolil tieto dejiská. Takisto UEFA odmietla komentovať situáciu.

Villar je prezident RFEF už 29 rokov, v máji ho bez protikandidáta zvolili do ôsmeho mandátu na ďalšie štyri roky na jej čele. Jeho zvýhodňovanie regionálnych šéfov z peňazí celonárodnej federácie má byť jeden z dôvodov vyšetrovania. Údajne si tým zháňal priazeň pre voľbu prezidenta. "Niektoré stretnutia reprezentácie mal naplánovať tak, aby vyplývajúce platby za služby a iné komerčné aktivity zvýhodnili jeho syna," povedal právnik špecializujúci sa na šport pre agentúru DPA.

"V Španielsku sa zákony uplatňujú. Sú rovnaké pre každého a nikto, nikto nie je nad zákonmi," vyhlásil minister školstva, kultúry a športu Inigo Mendez de Vigo v národnej televízii. Španielska vláda ubezpečila, že všetky futbalové súťaže pôjdu napriek okolnostiam normálne. Zatknutia a prehliadky prišli iba dva dni pred valným zhromaždením RFEF, kde bude na programe schvaľovanie termínov ligovej sezóny 2017/2018. Stanovy federácie umožňujú, aby sa zhromaždenie uskutočnilo s tým, že prezidenta zastúpi jeden z viceprezidentov, tajomník alebo najvyššie postavený člen.