Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Futbal

Inter získal 20. taliansky titul, Inzaghi: Zásluha mnohých ľudí

Futbalisti Interu Miláno sa tešia zo zisku jubilejného 20. majstrovského titulu po milánskom derby v talianskej Serie A AC Miláno - Inter Miláno v pondelok 22. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Oslavy mali o to sladšiu príchuť, že definitívu scudetta získali po triumfe proti mestskému rivalovi AC, ktorého v pondelok na San Sire zdolali 2:1.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Miláno 23. apríla (TASR) - Fanúšikovia Interu Miláno po troch rokoch opäť oslávili titul vo futbalovej Serie A. Oslavy mali o to sladšiu príchuť, že definitívu scudetta získali po triumfe proti mestskému rivalovi AC, ktorého v pondelok na San Sire zdolali 2:1. Navyše sa od "červeno-čiernych" odpútali aj v historickej tabuľke, na konte majú 20 titulov o jeden viac ako AC. Najúspešnejším talianskym klubom je Juventus, ktorý má na konte 36 primátov.

Inter večer za chladného a vlhkého počasia zvládol, keď v 18. minúte skóroval Francesco Acerbi a tesne po zmene strán ho napodobnil Marcus Thuram. Zverenci trénera Stefana Pioliho ešte duel zdramatizovali, keď desať minút pred koncom rozvlnil sieť Fikayo Tomori, no ani to napokon nič nezmenilo na celkovom prvenstve Interu už päť kôl pred koncom súťaže.

Simone Inzaghi získal prvý titul ako tréner, v hráčskom drese sa už tešil v roku 2000, keď s Laziom Rím vyhral dokonca domáce double. Pre Inter však vybojoval už šiestu trofej, dvakrát uspel v Talianskom pohári a trikrát v Superpohári. Klub pod jeho taktovkou nepoznal v Serie A trpkosť prehry od 27. septembra, keď doma nestačil na Sassuolo. Veľkú fazónu mali "modro-čierni" najmä od začiatku januára do polovice marca, keď si pripísali v domácej súťaži desať triumfov za sebou. V kalendárnom roku 2024 zaznamenali v Serie A 13 víťazstiev a dve remízy. "Podarilo sa nám niečo neskutočné. Veľa ľudí má zásluhu na tomto úspechu. V prvom rade hráči, ale aj vedenie na čele s prezidentom Stephenom Zhangom, keďže sme na našej ceste za titulom dostali všetko, čo bolo treba. Spomínam si na to, ako som tu začínal. V Lige majstrov sme narazili na Real Madrid a FC Liverpool, obaja súperi sa v tú sezónu dostali až do finále. Už v tých zápasoch som získal istotu, že v tomto tíme je na čom stavať a že môžeme získavať trofeje," zaspomínal si pre DAZN Inzaghi, ktorý v roku 2021 nahradil na lavičke Antonia Conteho.

Inzaghiho prínos vyzdvihol športový riaditeľ klubu Beppe Marotta. "Dokázal, že nie je iba výborný kouč, ale je aj víťazný typ. Každý tréner má svoje metódy a jazyk, Inzaghi je perfektný v odovzdávaní informácií hráčom, ktorí sa pri ňom cítia uvoľnene. Ľudský element je dôležitý, môžete mať skvelých hráčov, no ak nie sú zároveň aj dobrí muži, ťažko z nich zostavíte kvalitný tím."

Jediné, čo môže "interistov" mrzieť je, že dobrú formu nezužitkovali na európskej scéne, keď vypadli v osemfinále Ligy majstrov s Atleticom Madrid po jedenástkovom rozstrele. V Coppa Italia skončili taktiež v osemfinále, ďalej ich nepustila Bologna. Inter však preukázal schopnosť rýchlo napredovať aj po obmene kádru. V lete prišlo do mužstva 12 nových hráčov, ktorí nahradili dovtedajšie opory, akými boli Romelu Lukaku, Andre Onana, Marcelo Brozovič, či slovenský reprezentačný obranca Milan Škriniar. "Myslíme na ekonomickú a finančnú udržateľnosť. Máme biznis model, ktorý je úspešný a budeme v ňom pokračovať," prezradil Marotta.