Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Futbalisti tmavej pleti sú pojedači banánov

Mario Balotelli Foto:

Kandidát na šéfa talianskeho zväzu sa prezentoval týmto slovami na adresu futbalistov čiernej pleti.

Rím 26. júla (TASR) - Favorit na nového šéfa Talianskej futbalovej federácie (FICG) Carlo Tavecchio sa prezentoval kontroverzným výrokom s rasistickým podtónom. Na výročnom zhromaždení zástupcov talianskych amatérskych líg vo svojom prejave hovoril o afrických hráčoch ako o "pojedačoch banánov".

Príliv legionárov do domácich súťaží je v Taliansku kritizovanou horúcou témou po vypadnutí národného tímu už v základnej skupine svetového šampionátu v Brazílii. Sedemdesiatjedenročný Tavecchio navrhol, aby jeho krajina nasledovala príklad Anglicka, kde sú v platnosti prísne podmienky pre prestupy hráčov mimo Európskej únie.

"V Anglicku identifikujú hráčov, ktorí prichádzajú a ak sú profesionáli, môžu tam hrať. Tu naopak príde akýsi 'Opti Poba', ktorý doteraz jedol banány a zrazu je členom základnej zostavy Lazia. Takto to u nás funguje, V Anglicku musíte preukázať svoj pôvod a to, čo máte v životopise," uviedol pred delegátmi Tavecchio.

Keď sa ho novinári neskôr pýtali na jeho kontroverzné vyjadrenia, Tavecchio tvrdil, že si presne nepamätá, čo v prejave hovoril. "Nespomínam si, či som použil slovo 'banán', ale mal som na mysli životopis a profesionalizmus, ktorý vyžadujú v anglickom futbale od hráčov prichádzajúcich z Afriky, či iných krajín. Ak niekto moju reč interpretuje ako urážlivú, ponúkam svoje ospravedlnenie," povedal Tavecchio.

Šéf talianskeho amatérskeho futbalu je favoritom na post prezidenta FICG vo voľbách 11. júna. Očakáva sa, že zdolá svojho protikandidáta, bývalého stredopoliara AC Miláno a talianskej reprezentácie Demetria Albertiniho. Doterajší prezident Giancarlo Abete rezignoval po nevydarenom vystúpení Talianska na MS.