Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Kolumbia si na MS verí: Falcao tvrdí, že ovládnu Rusko

Radamel Falcao, archívne foto. Foto: TASR/AP

Tím skúseného argentínskeho trénera Joseho Pekermana môže byť čiernym koňom šampionátu a túži minimálne zopakovať štvrťfinálovú účasť spred štyroch rokov.

Saransk 19. júna (TASR) - V pozícii favorita nastúpi Kolumbia na svoj úvodný duel v H-skupine futbalových MS v Rusku v utorok proti Japonsku. Tím skúseného argentínskeho trénera Joseho Pekermana môže byť "čiernym koňom" šampionátu a túži minimálne zopakovať štvrťfinálovú účasť spred štyroch rokov.

"Ovládneme Rusko," vyhlásil pred turnajom útočník AS Monaco Radamel Falcao, ktorý absolvuje debut na MS. Pred štyrmi rokmi ho z hry vyradilo zranenie, na šampionáte ale vtedy v pozícii najlepšieho strelca zažiaril jeho krajan James Rodriguez. Toho po prílete do Ruska trápili svalové problémy a až cez víkend absolvoval plnú tréningovú záťaž.

Kolumbia v marci tohto roka dokázala šokovať Stade de France - domácich Francúzov zdolala 3:2. V záverečnej fáze prípravy na šampionát však "Los Cafeteros" zvlhol pušný prach, keď s Austráliou a Egyptom uhrali len bezgólové remízy. Pred štyrmi rokmi na MS prešli Kolumbijčania skupinovou fázou bez straty bodu, v osemfinále zdolali Uruguaj a až vo štvrťfinále sa skončila ich púť na inom juhoamerickom sokovi - domácej Brazílii (1:2).

"Musíme prevziať od začiatku iniciatívu. Aktívna hra charakterizuje náš tím. Potrebujeme byť sebavedomí smerom dopredu, zároveň ale nestratiť našu silu v obrane. Veríme si, no najhoršie by bolo Japoncov podceniť. Máme skvelý a talentovaný tím a to chceme ukázať aj na ihrisku," povedal stredopoliar Kolumbie Abel Aguilar.

Japonci sa medzi elitu dostali šiestykrát za sebou. "Modrí samuraji" potvrdili svoje kvality v náročnej ázijskej zóne kvalifikácie, keď vyhrali B-skupinu. Iba v apríli ale menili trénera, do funkcie namiesto Vahida Halilhodžiča vymenovali Akiru Nišina. "Celú našu prípravu sme zamerali na úvodný zápas s Kolumbiou. Ak by som bol ich tréner, iba veľmi ťažko by som na nás vedel ušiť správnu taktiku. Sú veci, ktoré sme ukázali, ale je veľa takých, ktorými prekvapíme," vyhlásil v hádankách kouč Nišino. Jeho tím sa naladil na MS triumfom v generálke nad Paragujaom 4:2, predtým ale prehral so Švajčiarskom i Ghanou.

V konkurencii Kolumbie, Poľska a Senegalu nedávajú Japoncom odborníci veľké šance na postup zo skupiny. Nelichotí im ani rebríček FIFA, v ktorom im patrí až 61. priečka, nižšie sa nachádzajú už len Saudská Arábia a Rusko. S Kolumbiou sa krajina "vychádzajúceho slnka" stretla aj na MS 2014 v Brazílii, kde podľahla v skupine 1:4. Vtedy to znamenalo koniec Japoncov na šampionáte. "Štyri roky nás tento zápas máta v hlavách. Teraz máme skúsenejšie mužstvo a na tom chceme stavať. Prvý zápas nikdy nie je ľahký, no budeme bojovať," zdôraznil brankár Eidži Kawašima, ktorý už bol aj na MS 2010 v JAR. V japonskom kádri je 11 hráčov z predchádzajúceho šampionátu, viacerí cestovali už na tretí za sebou.

Stretnutie má na štadióne v Saransku výkop v utorok o 14.00 SELČ po taktovkou skúseného Slovinca Damira Skominu. Priamy prenos vysiela RTVS na Dvojke.

H-skupina, 1. kolo:



KOLUMBIA - JAPONSKO, utorok 19. júna, 14.00 SELČ, Saransk (Mordovia Arena)

hlavný rozhodca: Damir Skomina (Slovin.)

predpokladané zostavy:

Kolumbia: Ospina - Arias, D. Sanchez, Mina, Mojica - C. Sanchez, Barrios - Cuadrado, James Rodriguez, Uribe - Falcao

Japonsko: Kawašima - Sakai, Jošida, Makino, Nagatomo - Hasebe, Jamaguči - Honda, Kagawa, Inui - Okazaki