Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Futbal

Kozák po zdolaní majstrov Európy: Fantastické, máme 6 bodov

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák počas futbalového kvalifikačného zápasu na EURO 2016 v C-skupine medzi Slovenskom a Španielskom 9. októbra 2014 v Žiline. Foto: TASR/Martin Baumann

V skvelej žilinskej kulise pred 9784 divákmi rozhodli o triumfe výberu slovenského trénera Jána Kozáka góly Juraja Kucku a Miroslava Stocha.

Žilina 9. októbra (TASR) - Zápas roka 2014 slovenskej futbalovej reprezentácie v Žiline skončil nad všetky očakávania, Slováci pokorili úradujúceho majstra Európy zo Španielska v Žiline 2:1. Sú tak nečakaným lídrom C-skupiny kvalifikácie EURO 2016, keď v septembri vyhrali v Kyjeve nad Ukrajinou 1:0 a teraz sa im musela pokloniť aj futbalová veľmoc "La Furia Roja".

V skvelej žilinskej kulise pred 9784 divákmi rozhodli o triumfe výberu slovenského trénera Jána Kozáka góly Juraja Kucku a Miroslava Stocha. Trojnásobný európsky šampión a majster sveta z 2010 síce vyrovnal po zásahu Paca Alcacera, ale o nečakanom triumfe nad favoritom rozhodla hlavička striedajúceho nevysokého ofenzívneho stredopoliara Stocha.

Domáci podali nadšený, oduševnený výkon. Bojovali tak ako na Ukrajine do posledných zvyškov síl, dobre si vypomáhali a udržali na uzde obrovskú kvalitu favorita. Tréner Kozák bol po zápase nadšený, no hodnotil triezvo: "Dobre sme sa na zápas pripravili. Dokázali sme dať prvý gól, a mali sme ešte aj pred tým obrovskú šancu, keď mohol skórovať Mak. Hoci sme postupom času čelili veľkému tlaku súpera, polčas sme dobre ustáli. Perfektnými zákrokmi nás podržal aj Matúš Kozáčik. Kritické chvíle prišli vtedy, keď súper išiel do maximálneho rizika. Podarilo sa mu vyrovnať, no my sme dokázali ešte raz skórovať, keď čerství hráči Stoch s Ďurišom zariadili víťazný gól. Súper vtedy riskoval, hral na jedného obrancu Piqueho a to sme využili. Veľmi sa tomu tešíme. Máme šesť bodov po dvoch takýchto zápasoch s takýmito súpermi a to je fantastické."

Už v nedeľu sa zverenci trénera Jána Kozáka predstavia v ich treťom súboji v boji o postup na finálový turnaj ME do Francúzska na pôde nebezpečného Bieloruska v Borisove. V tabuľke majú Kozákovci po septembrovej úvodnej výhre na Ukrajine (1:0) šesť bodov a sú lídrom skupiny.

Tréner hostí bol po prehre pod Dubňom zjavne sklamaný, športovo priznal kvality Slovenska, no nechcel špekulovať, či sa Slovensko stalo teraz favoritom skupiny: "Je to iba druhý zápas v skupine a situácia ešte zďaleka nie je rozhodnutá. Pravda však je, že Slovensko má na konte šesť bodov a je lídrom skupiny. Bol to zaujímavý zápas a musíme sa z neho poučiť."