Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

VIDEO: Kozák sa spolieha na zohratosť, Hamšík v Ta'Qali s fanklubom

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák počas tlačovej konferencie pred zápasom kvalifikácie MS 2018 vo futbale Malta – Slovensko v Ta'Qali na Malte 25. marca 2017. Foto: TASR/Pavol Neubauer

Tréner má deň pred súbojom ešte niekoľko otáznikov v základnej zostave, na ktoré chcel nájsť odpoveď ešte na predzápasovom tréningu.


Ta'Qali 25. marca (TASR) - Rešpekt pred súperom, no len víťazné očakávania. Na sobotňajšej tlačovej konferencii pred nedeľňajším kvalifikačným zápasom MS 2018 s Maltou sa v týchto slovách zhodli tréner futbalistov Slovenska Ján Kozák aj špílmacher Marek Hamšík.

Hoci sa pred súbojom na pôde outsidera F-skupiny veľa hovorilo o absencii stopéra Jána Ďurica, na očakávané víťazstvo bude treba aj góly v ofenzíve. Podľa Kozáka je jeho tím natoľko zohraný, že by to mal zvládnuť. "Robíme spolu štyri roky a viem, čoho sú hráči schopní. Chcel som najmä v príprave na zápas vidieť, v akom stave sú. Dnes je futbal o tom, ako sú hráči zohratí. Myslím, že to máme celkom slušne poriešené. Máme dostatok hráčov, ktorí sú kreatívni, a ktorí o sebe vedia," povedal 62-ročný kouč osemfinalistu minuloročných EURO vo Francúzsku.

Slováci mali svoje zdravotné problémy, doliečoval sa napríklad stredopoliar Vladimír Weiss, obranca Tomáš Hubočan sa rozohrával v rezerve Olympique Marseille, Ďurica vypadol definitívne. Kozák má deň pred súbojom ešte niekoľko otáznikov v základnej zostave, na ktoré chcel nájsť odpoveď ešte na predzápasovom tréningu. Veril pritom, že mu do plánov už negatívne nezasiahnu zdravotné otázky. "Vo futbale sa stále môže niečo vyskytnúť. Takže stále som v týchto veciach opatrný," uviedol Kozák, ktorý sa samozrejme vyjadril aj o kvalite Malťanov: "Ja aj hráči sme si pozreli dva posledné zápasy Malty so Slovinskom a Litvou. A hrali sme s nimi v Žiline v príprave. Posun v ich hre je jasný. Majú organizovanú hru a vedia využiť každú príležitosť na ohrozenie súpera. Vedia ho potrápiť a aj viacerých už potrápili. Očakávam náročný zápas, ale to sú všetky kvalifikačné."

Za hráčsku kabínu dostal priestor na tlačovke kreatívny stredopoliar SSC Neapol, ktorý sa môže v Ta'Qali spoľahnúť aj na podporu tribún. "Na Maltu ma prišiel povzbudiť neapolský fanklub (vyše 50 ľudí-pozn.). Dúfam, že mám fanúšikov aj na Malte a podporia ma," povedal 29-ročný šesťnásobný Futbalista SR a na jeho predzápasové očakávania reagoval: "Na papieri sme favorit, ale ako spomínal pán tréner čaká náš ťažký súper. Ale nič iné ako víťazstvo si nepripúšťame. Súpera samozrejme rešpektujeme."

Zápas Malta - Slovensko, ktorý odvysiela v priamom prenose RTVS na Jednotke, má výkop v nedeľu 26. marca o 20.45 SELČ na národnom štadióne v Ta'Qali s kapacitou 17.797 miest. Európska futbalová únia (UEFA) zverila píšťalku do rúk tureckému rozhodcovi Alimu Palabiyikovi, ktorému budú na čiarach pomáhať krajania Cem Satman a Serkan Olguncan. Pôjde o siedmy vzájomný súboj oboch tímov, Slováci doposiaľ päťkrát vyhrali a raz sa zrodila remíza. Naposledy sa oba tímy stretli 4. septembra 2014 v prípravnom meraní síl v Žiline, triumf Slovákov 1:0 zariadil Adam Nemec.