Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Futbal

Tréner KOZÁK po triumfe nad Španielmi: Donútili sme ich k maximu

Na snímke tréneri vpravo Ján Kozák (Slovensko) a vľavo v pozadí Vicente Del Bosque (Španielsko) počas futbalového kvalifikačného zápasu na EURO 2016 v C-skupine medzi Slovenskom a Španielskom 9. októbra 2014 v Žiline. Foto: TASR/Martin Baumann

"La Furia Roja" padla v kvalifikácii ME a MS prvýkrát za posledných osem rokov a po sérii 36 zápasov bez prehry. Na "svedomí" to majú Slovác.i


Bratislava 10. októbra (TASR) - Prvýkrát vo vzájomnom zápase dokázali reprezentanti Slovenska zdolať futbalovú svetovú veľmoc zo Španielska, keď vo štvrtkovom kvalifikačnom zápase EURO 2016 v Žiline odišiel úradujúci majster Európy s prehrou 1:2. "La Furia Roja" padla v kvalifikácii ME a MS prvýkrát za posledných osem rokov a po sérii 36 zápasov bez prehry. Výber trénera Jána Kozáka zopakoval maximálne bojovný a taktický výkon zo septembra, keď na úvod C-skupiny nečakane vyhral na Ukrajine 1:0, ba ešte k nemu proti obrovskej kvalite súpera pridal čo-to navyše, takže sa po úvodných dvoch kolách boja o finálový turnaj vo Francúzsku vyhrieva na čele tabuľky s plným počtom šiestich bodov.

Kozák - majster svojho remesla

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák počas futbalového kvalifikačného zápasu na EURO 2016 v C-skupine medzi Slovenskom a Španielskom 9. októbra 2014 v Žiline.
Foto: TASR/Martin Baumann
Kozák opäť dokázal, že trénerskému remeslu maximálne rozumie. Na Ukrajine zaskočil kolegu Michajla Fomenka nasadením strelca rozhodujúceho gólu Róberta Maka. Vo štvrtok pod Dubňom nastúpil proti tímu trénera majstrov sveta z 2010 Vicenteho del Bosqueho bez klasického útočníka, s vystuženým stredom poľa a jasnou taktikou s rýchlym prechodom do kontraatakov. A Slovákom to v piatom vzájomnom súboji s favoritom (všetky v kvalifikácii-pozn.), keď dovtedy proti nim uhrali len bod za jednu remízu, vyšlo dokonale.

Diváci v eufórii

Takmer 10-tisícová kulisa domácich neustále podporovala a vlievala im síl, ktorých rýchlo ubúdalo. Kozákovci vyhrali po góloch Juraja Kucku z priameho kopu a hlavičke Miroslava Stocha po rýchlom brejku. Trojnásobný európsky šampión a majster sveta z 2010 síce vyrovnal po zásahu Paca Alcacera, ale domáci si nečakaný, no za obetavosť a bojovnosť zaslúžený triumf nenechali utiecť medzi prsty.





Hodnotenie lodivoda reprezentácie:

"Dobre sme sa na Španielsko pripravili. Kým sme mali dostatok síl, perfektne sme bránili a presúvali sa. Z toho sme po získaní lopty dokázali ísť aj do protiútokov a dokázali sme byť nebezpeční pre bránu súpera. Veľkú šancu mal Mak, no brankár súpera to krásne chytil. Dali sme gól, ktorý nám veľmi pomohol. S pribúdajúcim časom ich tlak narastal, mali po štandardkách šance na strelenie gólu, no do polčasu sme to ustáli".

Na snímke sprava Juraj Kucka, brankár Matúš Kozáčik (Slovensko) a Gerard Piqué (Španielsko) počas futbalového kvalifikačného zápasu na EURO 2016 v C-skupine medzi Slovenskom a Španielskom 9. októbra 2014 v Žiline.
Foto: TASR/Martin Baumann
"Najkritickejšie obdobie sme mali na začiatku druhého polčasu, ale podržal nás Matúš Kozáčik perfektnými zákrokmi. Proti takémuto silnému súperovi a za takého stavu, mali najviac sťaženú situáciu Marek Hamšík, ktorý nedávno dobral antibiotiká, napriek tomu odovzdal pre mužstvo maximum, a Robo Mak s Vladkom Weissom. Pretože krajní obrancovia Španielska boli vysoko útočne ladení a naši museli okrem defenzívy ísť aj do protiútokov."

"Sily tak ubúdali a preto prišli aj ich striedania. Stav nám nahrával, hoci nás súper svojou kvalitou zatlačil do hlbokej defenzívy. Dostali sme gól, ale v tom čase som už prestriedal dvoch hráčov a súper išiel do maximálneho rizika. V závere zápasu mali prakticky jedného obrancu Piqueho, zvyšok boli všetko útočné typy a na to doplatili, lebo nevedeli brániť v tých priestoroch. Preto sa Ďuriš dostal do brejku a Miňo Stoch fantasticky zakončil. Dali sme gól a vyhrali, tešme sa z toho," hodnotil duel tréner SR.

Ani sa nám nesnívalo

Na snímke radosť slovenských futbalistov po víťazstve 2:1 nad Španielskom vo futbalovom kvalifikačnom zápase na EURO 2016 v C-skupine medzi Slovenskom a Španielskom 9. októbra 2014 v Žiline.
Foto: TASR/Martin Baumann
Slovensko je lídrom skupiny a o tom sa len málokomu snívalo. I Kozák pri prvom pohľade na vyžrebovanie a časový itinerár skupiny nebol nadšený: "Keď som na začiatku videl to rozlosovanie, že začíname na Ukrajine, potom hráme doma so Španielskom a potom ideme do Bieloruska a Macedónska, mal som všelijaké pocity. Ale futbal je taký, aký je. Treba poctivo robiť, urobiť dobrú partiu. Máme dobrých hráčov a som rád, že sa tešia na zrazy a zápasy reprezentácie. Poctivo makajú a sú dobrý kolektív. V zápase na Ukrajine sme si viac dovolili, hrali iným spôsobom a zaslúžene vyhrali. Teraz bol tento súper kvalitnejší, opäť sme vyhrali a mať šesť bodov je fantastický pocit nielen pre mňa, ale aj pre všetkých ľudí, ktorí majú radi futbal na Slovensku."

Hrotový Hamšík

Na snímke vpravo Marek Hamšík (Slovensko) a vľavo Sergio Busquets (Španielsko) počas futbalového kvalifikačného zápasu na EURO 2016 v C-skupine medzi Slovenskom a Španielskom 9. októbra 2014 v Žiline.
Foto: TASR/Martin Baumann
Na hrote útoku dostal dôveru Marek Hamšík, bolo to však zapríčinené okolnosťami, resp. taktickým plánom na Španielov. Hoci špílmachra SSC Neapol trápila choroba, na jeho výkone to poznať nebolo a tak ako v Kyjeve, opäť odovzdal maximum pre dobro tímu. No to bol aj prípad všetkých ostatných, najmä od opäť výborného brankára Matúša Kozáčika či krídiel Róberta Maka a Vladimíra Weissa: "Hamšík by hral na tomto poste, aj keby bol na 100 percent pripravený a úplne zdravý. Bolo jednoznačne potrebné prehustiť priestor v strede pred obrannou štvoricou, a to sa nám vďaka obetavým výkonom Vladka Weissa a Maka, ktorí skutočne veľa nabehali, aj podarilo. Marek, ktorý mal ešte aj v defenzíve brániť Busquetsa, tam hral aj preto, aby sme mali pri získaní lopty ísť cez koho do protiútokov. On tam mal voľnosť, prvý polčas hral fantasticky, v druhom polčase už aj jemu došli sily, ale vydržal. Mali sme tam situáciu, že traja naši hráči mali kŕče, a ja som mal len jedno striedanie."

Radosť sa nedala skryť

Na snímke radosť slovenských futbalistov po víťazstve 2:1 nad Španielskom vo futbalovom kvalifikačnom zápase na EURO 2016 v C-skupine medzi Slovenskom a Španielskom 9. októbra 2014 v Žiline.
Foto: TASR/Martin Baumann
Kozák hodnotil duel bezprostredne po zápase veľmi triezvo, obrovskú radosť z veľkého výsledku však neskrýval. Odmietol akékoľvek tvrdenia, že by Španieli domácich podcenili, naopak, poukázal na fakt, že hostia si museli proti húževnatým domácim siahnuť na dno síl: "Človeka to poteší. Vyhrali sme nad silným Španielskom, v ktorom čo hráč, to vysoká trieda. Donútili sme ich ísť do maxima. Ak si niekto myslí, že ich hráči sa tu prechádzali, tak to veru nie. Naši hráči ich poctivou defenzívou donútili siahnuť na dno síl. To ma teší. Už som počul, že nás podcenili, no to nie je pravda a je to zavádzajúce. Naši poctivým a oduševneným výkonom, a keď nás aj podržal brankár, ktorý tam ale práve preto je, si to šťastie priklonili na svoju stranu. Naši oň bojovali a hrali tak, ako sa má futbal hrať."

Španieli sú pod tlakom

Na otázku španielskych médií ku hre kolegu Vicente del Bosqueho Kozák konštatoval: "Dostali sa po MS do situácie, keď ani verejnosť nebola spokojná s ich vystúpením. Sú pod väčším tlakom. Nehrajú tak uvoľnene ako v minulosti. Ich organizácia hry už nie je taká, po odchode zohratých hráčov ako Xavi či Xabiho Alonsa, nastala obmena, už tam nie sú tak obrovsky silní. Sú samozrejme veľmi kvalitní, ale tá súčinnosť ako v minulosti tam nie je".

Už v nedeľu sa Slováci predstavia v ich treťom súboji v boji o postup na finálový turnaj ME do Francúzska na pôde nebezpečného Bieloruska. V Borisove im bude chýbať pre trest za karty Juraj Kucka. V tabuľke majú Kozákovci po septembrovej úvodnej výhre na Ukrajine (1:0) šesť bodov a sú lídrom skupiny.