Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Futbal

Nemci sú po triumfe 3:2 v Škótsku krok od ME

Na snímke vpravo nemecký útočník Thomas Müller strieľa gól Foto: TASR/AP

Úradujúci majstri sveta sa výrazne priblížili k zisku miestenky na budúcoročný kontinentálny šampionát do Francúzska.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Nemecká futbalová reprezentácia zvíťazila v pondelňajšom šlágri D-skupiny kvalifikácie EURO 2016 v Glasgowe nad domácimi Škótmi 3:2 (2:2).

Úradujúci majstri sveta sa výrazne priblížili k zisku miestenky na budúcoročný kontinentálny šampionát do Francúzska, keď im dve kolá pred koncom kvalifikačného cyklu patrí pozícia na čele tabuľky s 19 bodmi. V glasgowskom Hampden Parku viedli hostia v prvom polčase po dvoch góloch Thomasa Müllera, ale húževnatí Škóti dokázali na zásahy útočníka Bayernu Mníchov nájsť odpoveď. O plnom bodovom zisku favorita rozhodol v 54. minúte Ilkay Gündogan. Nemecko môže spečatiť postup 8. októbra v Írsku, stačí mu aj remíza."Momentálne sa mi strelecky darí. Cítim sa dobre, lopty sa ku mne odrážajú a vždy sa viem v správnom čase správne rozhodnúť," pochvaľoval si 25-ročný kanonier Thomas Müller, ktorý v zápase strelil dva góly.

Fackovací panák Gibraltár, ktorý hrá svoju prvú kvalifikáciu, prehral vo Varšave s Poľskom vysoko 1:8. Popri nule v kolónke bodov má tím z juhu Pyrenejského polostrova katastrofálne skóre 2:46. Naopak, "orlica" si posilnila postupové vyhliadky, v tabuľke D-skupiny patrí Poľsku druhá priečka za Nemeckom so ziskom 17 bodov. Tretie Írsko zdolalo Gruzínsko 1:0 a stále môže zaútočiť na priamy postup. Štvrté Škótsko na ostrovného rivala stráca už štyri body. Ak chcú dosiahnuť na barážovú priečku, musia zdolať v októbri v Glasgowe Poliakov, o tri dni neskôr vyhrať aj nad Gibraltárom a dúfať, že Íri ešte zakopnú. "Počas svojej kariéry som viackrát zažil chvíle smútku či hnevu, teraz som však na svojich hráčov hrdý, ako dokázali potrápiť úradujúceho svetového šampióna. Za žiadneho stavu sa nevzdávali. Napriek situácii v tabuľke si myslím, že sme stále v hre," vyslovil sa tréner Škótska Gordon Strachan.

Grécko bolo s dvoma bodmi na konte obrovským sklamaním doterajšieho priebehu kvalifikácie. Tentoraz si však "Hellas" čiastočne napravili pošramotené renomé a na pôde druhého tímu F-skupiny Rumunska remizovali 0:0. Gréci odolali veľkému tlaku a šanciam súpera a získali tretí bod v kvalifikácii, stále im to však na vyhrabanie sa z poslednej priečky nestačí. Prvýkrát sa na finálový turnaj ME túži prebojovať reprezentácia Severného Írska, ktorá mohla spraviť rozhodujúci krok pred vlastnými fanúšikmi v Belfaste, lenže s Maďarskom iba remizovala 1:1. Pričom futbalisti Maďarska boli v pondelok blizúčko k zisku cenného víťazstva na pôde Severného Írska, ktoré by ich vrátilo do hry o priamy postup na EURO 2016. V Belfaste viedli od 74. minúty zásluhou gólu Richárda Guzmicsa, ktorý využil kiks brankára Michaela McGoverna, navyše od 83. minúty mali početnú výhodu po tom, čo pod sprchy predčasne zamieril domáci Chris Baird. Presilovku však absolútne nezvládli. Vo štvrtej minúte nadstaveného času dorazil zblízka loptu do siete so siedmimi gólmi najlepší strelec ostrovného tímu v kvalifikácii Kyle Lafferty a zariadil konečnú deľbu bodov.

V Belfaste nastúpil v 68. minúte v drese hostí útočník Slovana Bratislava Tamás Priskin, ktorý videl v 85. minúte žltú kartu za nešportové správanie. Hostia prišli o víťazstvo v 94. minúte, keď vyrovnal Kyle Lafferty. Severní Íri sa udržali na čele skupiny so 17 bodmi, 16 ich má druhé Rumunsko, trinásť Maďari.

Futbalisti Dánska iba remizovali s domácim Arménskom 0:0. Tím z Jutského polostrova má na konte 12 bodov, lenže v zostávajúcom priebehu I-skupiny odohrá už len jeden zápas. Portugalsko sa dlho trápilo v Albánsku, vyslobodil ho až gól Miguela Velosa v druhej minúte nadstaveného času. S 15 bodmi si Portugalsko upevnilo postavenie na čele tabuľky, tretie Albánsko ich má 11, oba tímy ešte čakajú dva októbrové zápasy.

V poradí 15. európsky šampionát sa uskutoční v termíne 10. júna - 10. júla 2016 vo Francúzsku, premiérovo sa na ňom predstaví 24 účastníkov namiesto doterajších šestnástich. Z celkového počtu 53 tímov, ktoré bojujú v kvalifikácii, si účasť na turnaji vybojuje 23 tímov. Okrem deviatich víťazov skupín postúpia aj mužstvá na druhých miestach a jeden najlepší tím z tretej priečky plus štyria úspešní z baráže. Domáci "Les Bleus" majú ako organizátor účasť automatickú. Zápasy EURO 2016 sa budú hrať v desiatich mestách (Paríž, Saint-Denis, Lille, Lens, Lyon, Saint Etienne, Bordeaux, Toulouse, Marseille, Nice).

V utorok sú na programe ďalšie zápasy, medzi nimi aj šláger C-skupiny medzi Slovenskom a Ukrajinou. V prípade víťazstva sa tím trénera Jána Kozáka pripojí k už istým postupujúcim Islandu, Česku a Anglicku.

kvalifikácia EURO 2016:

Sumáre - pondelok:

I-skupina:

Jerevan
Arménsko - Dánsko 0:0

Elbasan
Albánsko - Portugalsko 0:1 (0:0)
Gól: 90.+2 Veloso

tabuľka:
1. Severné Írsko 8 5 2 1 12:6 17
2. Rumunsko 8 4 4 0 7:1 16
3. Maďarsko 8 3 4 1 6:4 13
4. Fínsko 8 3 1 4 7:8 10
5. Faerské ostrovy 8 2 0 6 5:12 6
6. Grécko 8 0 3 5 2:8 3

D-skupina:

Glasgow
Škótsko - Nemecko 2:3 (2:2)
Góly: 28. Hummels (vlastný), 43. McArthur - 18. a 34. Müller, 54. Gündogan

Varšava

Poľsko - Gibraltár 8:1 (4:0)
Góly: 8. a 15. Grosicki, 19. a 29. Lewandowski, 56. a 72. Milik, 58. Blaszczykowski, 74. Kapustka - 87. Gosling

Dublin
Írsko - Gruzínsko 1:0 (0:0)
Gól: 69. Walters

tabuľka:
1. Nemecko 8 6 1 1 22:7 19
2. Poľsko 8 5 2 1 29:7 17
3. Írsko 8 4 3 1 17:5 15
4. Škótsko 8 3 2 3 14:10 11
5. Gruzínsko 8 2 0 6 5:14 6
6. Gibraltár 8 0 0 8 2:46 0

F-skupina:

Belfast
Severné Írsko - Maďarsko 1:1 (0:0)
Góly: 90.+4 Lafferty - 74. Guzmics, ČK: 83. Baird (S. Ír.)

Bukurešť
Rumunsko - Grécko 0:0

Helsinki
Fínsko - Faerské ostrovy 1:0 (1:0)
Gól: 23. Pohjanpalo

tabuľka:
1. Portugalsko 6 5 0 1 8:4 15
2. Dánsko 7 3 3 1 8:4 12
3. Albánsko 6 3 2 1 7:3 11
4. Arménsko 7 0 2 5 5:11 2
5. Srbsko 6 1 1 4 5:11 1



Futbalisti Maďarska boli v pondelok blizúčko k zisku cenného víťazstva na pôde Severného Írska, ktoré by ich vrátilo do hry o priamy postup na EURO 2016. V Belfaste viedli od 74. minúty zásluhou gólu Richárda Guzmicsa, ktorý využil kiks brankára Michaela McGoverna, navyše od 83. minúty mali početnú výhodu po tom, čo pod sprchy predčasne zamieril domáci Chris Baird. Presilovku však absolútne nezvládli. Vo štvrtej minúte nadstaveného času dorazil zblízka loptu do siete so siedmimi gólmi najlepší strelec ostrovného tímu v kvalifikácii Kyle Lafferty a zariadil konečnú deľbu bodov.

Severní Íri si mohli víťazstvom zaistiť letenky do Francúzska a prvýkrát v histórii sa prebojovať na finálový turnaj ME, vzhľadom na priebeh stretnutia boli radi aj za bod. Zostávajú tak stále na čele F-skupiny o bod pred druhým Rumunskom, ktoré doma iba remizovalo 0:0 s poslednými Grékmi. Tretí Maďari strácajú na lídra štyri body. "Fanúšikovia sem prišli na párty, no šampanské musíme naďalej nechať chladiť," vyslovil sa Lafferty, ktorý v závere potrestal ďalšie zaváhanie brankára, tentoraz maďarského veterána Gábora Királya. "Máme do konca kvalifikácie ešte dva zápasy a potrebujeme ešte raz uspieť. Náš tím bude bojovať až do konca," dodal útočník Norwichu, ktorý ale bude svojmu mužstvu chýbať pre karty v ďalšom dueli proti Grécku.

Domáci hráči mali po zápase ťažké srdce na tureckého rozhodcu Cuneyta Cakira. Ten kontroverzne vylúčil sedem minút pred koncom riadneho hracieho času Chrisa Bairda. Stredopoliar Derby County dostal v priebehu niekoľkých sekúnd dve žlté karty, pričom po prvej arbiter hru neprerušil a po druhej mu rovno ukázal červenú. Podľa trénera domácich Michaela O'Neilla, ak by Baird vedel, že za prvý faul dostane žlté napomenutie, tak by do druhého súboja už tak ostro nešiel. "Ešte som nevidel, aby hráč dostal dve karty za jeden incident. To je pre mňa absolútna novinka," poznamenal kouč Severného Írska. "Povedal som rozhodcovi, že s ním nesúhlasím. Chris by druhý faul nespravil, ak by vedel, že za prvý bude napomínaný. Je to bizarná situácia, nič podobné som ešte nezažil."

V Belfaste nastúpil v 68. minúte v drese hostí aj útočník Slovana Bratislava Tamás Priskin, ktorý videl v 85. minúte žltú kartu za nešportové správanie.