Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Futbal

Plzeň v prvom osemfinále v Lyone bez Kozáčika, Hamšík zavíta do Porta

Hráči Viktorie Plzeň oslavujú víťazstvo. Foto: TASR/AP

Plzeň je v osemfinále európskeho pohára číslo dva druhýkrát za sebou, v minulej sezóne v rovnakej fáze stroskotala na Fenerbahce Istanbul.

Bratislava 12. marca (TASR) - Futbalisti Viktorie Plzeň majú pred sebou ďalšiu výzvu. Úradujúci český majster v kádri so štyrmi slovenskými legionármi nastúpi vo štvrtok na prvý zápas osemfinále Európskej ligy na ihrisku Olympique Lyon s cieľom uchovať si pred odvetou nádej na postup medzi najlepšiu osmičku.

Plzeň je v osemfinále európskeho pohára číslo dva druhýkrát za sebou, v minulej sezóne v rovnakej fáze stroskotala na Fenerbahce Istanbul. "Uvidíme, či nám pomôže, že sme sa vlani dostali tiež takto ďaleko," povedal pre klubový web stredopoliar Daniel Kolář. "Je to odmena za postup cez Šachtar. Tešíme sa na to."

"Súper je silný. Ale zasa by som nepovedal, že to bude ťažšie ako proti Šachtaru Doneck. Lyon bude hrať útočne, ale my tiež chceme dať gól," cituje portál idnes.cz slová trénera Dušana Uhrina mladšieho. Ten sa znova bude musieť zaobísť bez zraneného slovenského brankára Matúša Kozáčika, ktorý s tímom do Francúzska ani neodletel. Generálka na EL Viktorke nevyšla, keď cez víkend po nevýraznom výkone prehrala v ligovom šlágri na ihrisku pražskej Sparty 0:1.

Lepšie sa na európsku scénu naladili hráči SSC Neapol. Tím slovenského stredopoliara Mareka Hamšíka zdolal v nedeľu v sledovanom dueli AS Rím 1:0 a vo štvrtok ho čaká "horúca pôda" na ihrisku FC Porto. "Sme veľmi radi, že sme sa dokázali v závere presadiť a pripísali sme si veľmi dôležité tri body. Teraz už myslíme na súboj Európskej ligy v Porte," povedal Hamšík pre svoju oficiálnu stránku.

Slovenský reprezentant Dušan Švento v službách Red Bull Salzburg sa teší na konfrontáciu so švajčiarskym šampiónom FC Bazilej, prekvapenie sezóny Ludogorec Razgrad z Bulharska privíta v prvom osemfinále španielskeho giganta FC Valencia. Iný tím z Pyrenejského polostrova FC Sevilla privíta v očakávanom 108. mestskom derby v lige sa trápiaci Betis. Rivalita oboch tímov je obrovská. "Keď vyhrá jeden, pre druhého je to vždy tragédia a naopak...," zdôraznil stredopoliar FC Jose Antonio Reyes.

Ďalšiu lokálnu konfrontáciu tímov z jednej krajiny uvidia diváci v súboji Juventus Turín - AC Fiorentina. Uplynulý víkend Juventus zdolal v lige Fiorentinu 1:0. "Fiorentina na obed chutila," nadnesene napísal po zápase turínsky klub na oficiálnom účte na Twitteri. "Uvidíme sa opäť o štyri dni, na večeri." Piaty tím anglickej ligy Tottenham Hotspur narazí na lídra portugalskej najvyššej súťaže Benficu Lisabon.

Odvety osemfinále sú na programe 20. marca. Finále EL sa uskutoční 14. mája v Turíne na štadióne Juventusu. Úradujúcim víťazom európskej pohárovej súťaže číslo dva je Chelsea Londýn, ktorá však účinkuje v osemfinále Ligy majstrov.


Program prvých zápasov osemfinále Európskej ligy - štvrtok 13. marca:

19.00 FC Bazilej - Red Bull Salzburg /rozhoduje: Ovidiu Hategan (Rum.)/

19.00 FC Porto - SSC Neapol /Pavel Královec (ČR)/

19.00 Ludogorec Razgrad - FC Valencia /Clement Turpin (Fr.)/

21.05 AZ Alkmaar - Anži Machačkala /Daniele Orsato (Tal.)/

21.05 FC Sevilla - Betis Sevilla /Cüneyt Cakir (Tur.)/

21.05 Juventus Turín - AC Fiorentina /Björn Kuipers (Hol.)/

21.05 Olympique Lyon - Viktoria Plzeň /Antonio Mateu Lahoz (Šp.)/

21.05 Tottenham Hotspur - Benfica Lisabon /Jonas Eriksson (Švéd.)/