Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Raul Gonzalez ukončí v novembri profesionálnu hráčsku kariéru

Španielsky futbalový útočník Raul Gonzalez Foto: TASR/AP

Tridsaťosemročný Raul sa preslávil v Reale Madrid.

Madrid 16. októbra (TASR) - Španielsky futbalista Raul Gonzalez ukončí v novembri profesionálnu hráčsku kariéru. Posledným pôsobiskom bývalého reprezentačného kanoniera bude klub New York Cosmos zo severoamerickej NASL.

Tridsaťosemročný Raul sa preslávil v Reale Madrid. Trikrát sa s ním tešil z triumfu v Lige majstrov, ďalších šesť titulov pridal v Primera Division. Stal sa legendou, ktorej historické štatistiky 323 gólov a 741 dueloch dobehla až novodobá klubová ikona Cristiano Ronaldo. Poslednou zastávkou pre Raula je severoamerická súťaž NASL. "Keď som sa v decembri dohodol na spolupráci s New York Cosmos, povedal som si, že uvidím ako sa budem cítiť na konci sezóny a či budem pokračovať. Teraz som sa rozhodol skončiť. Plne sa však stále sústredím na dokončenie sezóny," citovala agentúra Reuters z hráčovho stanoviska.

Raul má za sebou aj bohatú dekádu na medzinárodnej scéne v drese španielskej reprezentácie. Od debutu v roku 1996 za ňu nastúpil na 102 stretnutí, v ktorých strelil 44 gólov. "Som vďačný všetkým, ktorí ma podporovali počas celej kariéry. Teším sa na posledné zápasy s drese svojho súčasného klubu," dodal. NY Cosmos bojuje o triumf v NASL, o čom svedčí aj jeho výsledková bilancia. V uplynulých 18-tich mesiacoch prehral iba jediný domáci zápas.

Rozhodnutie hráča, ktorý obliekal aj dresy bundesligového Schalke 04 Gelsenkirchen a katarského Al Sadd SC, poriadne zarezonovalo a spustilo lavínu reakcií.

"On prišiel na trávnik a ohromoval. Bolo to niečo úžasné," napísal na sociálnej sieti jeho bývalý protihráč a najmä spoluhráč Luis Figo z Portugalska.

"Je to skutočný víťaz. Patrí nezmazateľne do klubových dejín Realu, je jeho dedičstvom," vyjadril sa jeho bývalý tréner Fabio Capello z Talianska.

"Všetci veľmi dobre vieme, čo reprezentuje Raul. A nielen pre jeho tím, ale aj pre celý futbal," tweetoval bývalý francúzsky reprezentačný útočník David Trezeguet.

"Sme pyšní, že si obliekal náš dres," napísalo na sociálnu sieť Schalke.

"Raul je jeden z najikonickejších hráčov sveta. Vedel som, keď sme s ním podpísali zmluvu, že na ihrisko prenesie všetko jeho poznanie, vášeň, profesionalizmus a prístup. Ale aj tak to všetko prekonalo moje očakávania. Za menej ako rok sa stal obrovskou súčasťou tohto mužstva a vždy zostane časťou rodiny Cosmosu," uviedol jeho terajší tréner v New Yorku Giovanni Savarese.