Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Futbal

Rooney sa stal historicky najlepším strelcom Anglicka

Anglický futbalový reprezentant Wayne Rooney a jeho radosť z gólov. Foto: TASR/AP

Prekonal tak legendárneho Bobbyho Charltona.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Rakúski futbalisti postúpili na záverečný turnaj EURO 2016. V utorňajšom šlágri G-skupiny triumfovali vo Švédsku 4:1 a v doterajšom priebehu kvalifikácie im na istú miestenku na šampionát vo Francúzsku stačilo nazbierať 22 bodov za sedem víťazstiev a jednu remízu. Blízko k postupu sú aj Španieli, ktorí vďaka vlastnému gólu brankára Tomeho Pačovského vyhrali v Macedónsku 1:0. V tabuľke C-skupiny majú dvojbodový náskok pred druhým Slovenskom, ktoré v utorok remizovalo s priebežne treťou Ukrajinou 0:0. Historický míľník dosiahol Wayne Rooney, ktorý sa premenou penaltou v zápase Anglicka proti Švajčiarsku (2:0) stal s 50 gólmi historicky najlepším kanonierom Albionu.

Na štadióne Filipa II. Macedónskeho v Skopje to medzi Macedónskom a Španielskom bolo o očakávanej kombinačnej prevahe hostí. Úradujúcim európskym šampiónom pomohol k hernej pohode aj rýchly gól, ktorý padol v 8. minúte. Matov priamy kop domáca defenzíva odvrátila späť len ku krídelníkovi Manchestru United a jeho následný center sprava si nešťastne zrazil pri ľavej spojnici za chrbát brankár Pačovski. Španieli boli naďalej aktívnejší, no do výrazných gólových šancí sa nedostali. Naopak, v 17. minúte mohol z ničoho nič vyrovnať Petrovič, jeho delovka však letela nad bránu De Geu. Až v závere polčasu skúsil šťastie Carvajal a jeho padajúci center skončil prekvapivo na brvne.

V druhom dejstve mohlo gólovo zahrmieť na oboch stranách. Najskôr sa neujala Iscova strela, ktorá letela tesne vedľa ľavej žrde a následne neuspel ani domáci Hasani. Pred ním v poslednom momente po výbornej prihrávke Askovského zasiahol Busquets. Do konca zápasu už gól nepadol a Španieli sa tesným triumfom priblížili k postupu.

Duel Bielorusko - Luxembursko mal jasného favorita. Domáci hráči potvrdzovali túto rolu od úvodných sekúnd a viackrát boli blízko ku gólu. Luxemburská obrana založila svoju hru na skalopevnej defenzíve a odkopávaných loptách, no do polčasu sa neubránila. Po dobrom sóle Kornilenka v 34. minúte neodkopla loptu do bezpečia, Gordejčukovi sa napriek problémom podarilo zorientovať a tvrdým projektilom prestrelil Jouberta. V závere polčasu mohol hráč BATE Borisov pridať aj druhý gól, ale milimetrovú kolmicu klubového spoluhráča Hleba nezužitkoval. Po hodine sa Bielorusom podarilo pridať druhý gól. Kisľak elegantne vysunul Gordejčuka, ktorý po sóle z pravej strany opäť prekonal Jouberta.

Istý postup majú aj Rakúšania
Istý lístok na záverečný šampionát do Francúzsku už majú vo vrecku Rakúšania. V utorok im stačil na postup v šlágri G-skupiny na pôde Švédska aj jeden bod, no ešte v prvom polčase potvrdili hostia svoju kvalifikačnú dominanciu dvoma gólmi a prakticky rozhodli zápas. Brankár severanov Andreas Isaksson čelil viacerým gólovým možnostiam, no prikrátky bol v 5. minúte na "panenkovskú" penaltu Davida Alabu či na doklepnutie Martina Harnika na zadnej tyči o polhodinu neskôr. Ani v druhom dejstve nedokázali Švédi vedení elitným kanonierom Zlatanom Ibrahimovičom nájsť recept na rakúsku defenzívu, naopak v 77. minúte im uštedril K.O. úder tretím gólom Marc Janko. Štvrtý gól pridal Harnik a odpoveď Ibrahimoviča na konečných 1:4 už bola len kozmetickou úpravou. "Tre kronor" si tak výrazne skomplikovali možnosť postúpiť na ME. Druhé miesto v G-skupine prepustili Rusom, ktorí zdolali outsidera z Lichtenštajnska 7:0 a na rozdiel jediného bodu sa dotiahla aj štvrtá Čierna Hora po triumfe 2:0 v Moldavsku.

Anglický futbal má po utorku nového najlepšieho kanoniera v histórii. Legendárneho Bobbyho Charltona prekonal Wayne Rooney, ktorý v dueli Albionu proti Švajčiarsku poistil v 84. minúte premenenou penaltou triumf domácich v pomere 2:0. Zaknihol tak svoj 50. gól v národnom drese. Angličania si už v uplynulom kvalifikačnom kole predčasne zaistili postup na záverečný šampionát ME.
C-skupina
Macedónsko - Španielsko 0:1 (0:1)
Góly: 8. Pacovski (vl.). Rozhodoval: Tagliavento (Tal.). ŽK: Petrovič - Costa, Busquets.
zostavy a striedania:
Macedónsko: Pačovski - Brdarovski, Šikov, Ristevski, Žuta - Gligorov, Petrovič - Radeski (85. Ibraimi), Hasani, Askovski (77. Bardi) - Ivanovski (69. Trajkovski)
Španielsko: De Gea - Carvajal, Pique, Ramos, Bernat - Busquets - Cazorla (68. Koke), Isco (78. Iniesta) - Mata, Costa (61. Paco), Silva
Bielorusko - Luxembursko 2:0 (1:0)
Góly: 34. a 62. Gordejčuk. Rozhodoval: Vinčič (Slov.), ŽK: Philipps (Luxembursko).
zostavy a striedania:
Bielorusko: Ževnov - Šitov, Filipenko, Sivakov, Bordačev - Drahun - Gordejčuk (75. Kalačev), Hleb (58. Kisľak), Bressan, Nechajčik - Kornilenko (84. Signevič)
Luxembursko: Joubert - Jänisch, Schnell, Chanot, Philipps - Jans, Payal (46. Da Mota), Mutsch, Gerson, Deville (69. Turpel) - Joachim (46. Bensi)
E-skupina:
Anglicko - Švajčiarsko 2:0 (0:0)
Gól: 67. Kane, 84. Rooney (z 11 m)
Litva - San Maríno 2:1 (1:0)
Góly: 7. Černych, 90.+2 Spalvis - 55. Vitaioli. ČK: 50. Arlauskis - 88. Chiaruzzi
Slovinsko - Estónsko 1:0 (0:0)
Gól: 63. Berič
G-skupina
Švédsko - Rakúsko 1:4 (0:2)
Góly: 90.+1 Ibrahimovič - 9. Alaba (z 11 m), 38. a 88. Harnik
Moldavsko - Čierna Hora 0:2 (0:1)
Góly: 9. Savič, 65. Beqiraj
Lichtenštajnsko - Rusko 0:7 (0:3)
Góly: 21., 45. a 73., 90. Dziuba, 40. Kokorin (z 11 m), 77. Smolov, 85. Dzagojev. ČK: 40. Kaufmann (Lichtenštajnsko)