Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Futbal

Šéf Espanyolu hrozí štrajkom, dôvodom je neférový predaj TV práv

Futbalista FC Barcelona Lionel Messi (tretí vľavo) strieľa gól v 168. ligovom El Clasicu na pôde Realu Madrid Foto: TASR/AP

Predstavitelia Espanyolu Barcelona, Valencie a FC Sevilla nesúhlasia so súčasným modelom.

Madrid 11. februára (TASR) - Kluby najvyššej španielskej futbalovej súťaže hrozia štrajkom a tlačia na vládu, aby odsúhlasila zákon o vyváženom prerozdelení financií za predaj televíznych práv. Predstavitelia Espanyolu Barcelona, Valencie a FC Sevilla nesúhlasia so súčasným modelom, ktorý podľa nich zvýhodňuje bohaté kluby na čele s FC Barcelona a Realom Madrid.

"Sme pripravení nepokračovať v súťaži, pokiaľ vláda do dvoch, maximálne troch týždňov neodsúhlasí navrhovaný zákon o férovej kolektívnej zmluve," vyhlásil prezident Espanyolu Barcelona Joan Collet.

Majiteľom televíznych práv Primera Division je barcelonský mediálny dom Mediapro. Španielska liga je pritom jedinou "veľkou" súťažou v Európe, v ktorej o predaji televíznych práv rozhodujú samotné kluby.

Real Madrid a Barcelona ročne zinkasujú približne polovicu z celkového balíka za predaj televíznych práv, druhú polovicu si medzi seba rozdelí zvyšných osemnásť klubov súťaže. "Súčasná situácia absolútne nerešpektuje naše záujmy. Barcelona a Real Madrid dostávajú za televízne práva obrovské sumy ako žiadny iný klub v Európe, na čo doplácame my ostatní," dodal Collet.