Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Pre trénera Straku je Bern nenápadný súper, no o to nebezpečnejší

Na snímke tréner Slovana František Straka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovanu nevyšla ligová generálka na YB, keď v Žiline prehral 0:3. Straka verí, že nič podobné sa už nebude opakovať.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Futbalisti Slovana Bratislava vo štvrtok otvoria boje v základnej I-skupine Európskej ligy UEFA 2014/2015 na pôde švajčiarskeho Young Boys Bern. Na bernskom Stade de Suisse Wankdorf s umelou trávou a kapacitou 32.000 miest čaká zverencov českého trénera Františka Straku prvý súboj v skupine, v ktorej im ešte budú súpermi taliansky SSC Neapol a postfederálny rival Sparta Praha.

Osemnásobný slovenský šampión je prvým klubom spod Tatier, ktorý si zahrá skupinovú fázu EL druhýkrát. Prvý raz "belasí" hrali skupinu európskeho pohára číslo dva v sezóne 2011/2012, keď pod vedením Vladimíra Weissa vyradili v play off AS Rím so španielskym koučom Luisom Enriquem. V F-skupine potom v konkurencii Athletica Bilbao, Parížu St. Germain a Red Bull Salzburg získal iba bod.

Slovan sa do Bernu presunul v stredu dopoludnia z bratislavského letiska M.R. Štefánika. So spoluhráčmi neletel zranený český obranca Tomáš Jablonský. Straka nemôže v Berne počítať pre rekonvalescenciu ani s útočníkom Róbertom Vittekom a suspendovaným Guinejčanom Seydoubom Soumahom. "Máme určité zdravotné problémy, okrem Roba Vitteka nemôže s nami cestovať ani Tomáš Jablonský. Chýbať bude pre karty aj Soumah. Ale musíme sa s tým nejakým spôsobom vyrovnať. A chceme zaznamenať dobrý vstup, aby sme šance v skupine živili ďalej," povedal pre TASR Straka, ktorého ale teší prítomnosť dôležitého stredopoliara Marka Milinkoviča: "Marko je s nami, to je veľmi pozitívne. Je pre tím nesmierne dôležitý, rozdielový hráč. Vieme, že to nie je ešte na celých 90 minút, ale je schopný odohrať časť zápasu a uvidíme, ako sa bude duel vyzerať."

Komu pomože umelá tráva?

Kormidelník Slovana síce považuje fakt, že sa bude hrať na umelom povrchu za nevýhodu hostí, ale ako alibi to neberie: "Trénovali sme na umelej tráve, vieme, o čo ide. Dá sa povedať, že keďže my na umelej tráve nehrávame, je to určitý hendikep. Aj v tom poslednom zápase Young Boys s Luzernom bolo vidieť, že sú zvyknutí hrať na umelej tráve. Ten pohyb je úplne iný, lopta odskakuje inak, má inú rýchlosť. To sú všetko aspekty, ktoré hrajú proti nám, ale my sa s tým vyrovnáme," reagoval na tento fakt Straka, ktorý spolu s realizačným tímom videl hrať "žlto-čiernych" vo viacerých súbojoch: "Je to dobrý, nepríjemný tím, ktorý nemá extraveľké hviezdy a pracuje kolektívne. Ukázal to nielen v súboji s Luzernom, ale aj v baráži v Európskej ligy s Debrecínom, ktorý doma zdolali 3:1. Ťaží z podmienok, ktoré má doma na umelej tráve, to si musíme jasne povedať. No dokáže pritvrdiť, a má dobrých, vcelku nenápadných hráčov, o ktorých sa veľmi nehovorí. O to je to viac nebezpečnejšie. Sú kvalitní a budú nepríjemní pre všetkých."

Slovanu nevyšla ligová generálka na YB, keď v Žiline prehral 0:3. Straka verí, že nič podobné sa už nebude opakovať:"Nemá cenu nič ospravedlňovať, sami dobre vieme, čo sme 'spackali'. Ako trénera ma to nesmierne mrzí. Ale aj toto sa stáva. No nesmie sa to opakovať. Chceme ukázať silu, a keď budeme pracovať kolektívne a organizovane, a najmä ukážeme srdce, a ja som spájaný so srdiečkom, čo je preferencia číslo jeden, keďže treba bojovať so cťou za klub a fanúšikov, tak to sa už nezopakuje."

Kubík s ambíciou na víťazstvo

František Kubík
Foto: TASR/Michal Svítok
Ambície "belasých" jasne pomenoval aj nový muž v kádri majstra František Kubík. Dvadsaťpäťročný krídelník prišiel na Pasienky z AS Trenčín, aby pomohol Slovanu v hlavnej fáze EL k čo najlepším výsledkom. "Ideme tam s hlavou nastavenou na víťazstvo. Sme pripravení, že to bude veľmi ťažký zápas. Ideme tam bojovať a priniesť čo najlepší výsledok. Na zápasy sa teším, je to pre mňa výzva. Určite aj pre Slovan je dobre, že sa tak ďaleko dostal. Pozreli sme si video, akým spôsobom hrajú. Vieme, že to nebude nič ľahké. Bude sa rozhodovať na ihrisku, začíname od nula nula a sme pripravení na to, rozdať si to s nimi a zobrať si domov víťazstvo. Sú agresívni, po strate lopty napádajú a berú si ju rýchlo späť. A majú dobré individuality." Hráč so skúsenosťami z Holandska, Grécka, Ruska či Ukrajiny má práve z Trenčína bohaté skúsenosti s hrou na umelom povrchu: "Pre mňa to môže byť len výhoda ako nevýhoda. Na večernom tréningu si to omrkneme, aká je to tráva a budeme mať čas sa na to trošku prispôsobiť."

Mužstvo domáceho kouča Uliho Forteho je v tabuľke švajčiarskej ligy na priebežnej štvrtej priečke, z 8 zápasov má 12 bodov. Jedenásťnásobný majster krajiny naposledy zdolal v lige doma Luzern 3:2.

Zápas v Berne, na štadióne ktorého sa hrali aj tri zápasy EURO 2008 (vtedy na prírodnej tráve-pozn.) má výkop o 21.05 SELČ, rozhodovať ho bude hlavný arbiter Arťom Kučin z Kazachstanu. Súboj v priamom prenose vysiela RTVS.

I-skupina EL 2014/2015, štvrtok 18. septembra, 21.05 SELČ:

Young Boys Bern - Slovan Bratislava

/rozhoduje: Kučin (Kazach.)/