Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Slovenskú ´21´preveria českí rovesníci, Galád očakáva dobrý výsledok

Na ilustračnej snímke tréner slovenských futbalistov do 21 rokov Ivan Galád so zverencami Foto: TASR/Michal Svítok

Pre Slovákov je duel s Českom súčasťou prípravy na septembrové pokračovanie kvalifikácie ME 2015.

Senec 13. mája (TASR) - Slovenskú reprezentáciu do 21 rokov čaká v stredu na štadióne NTC v Senci už tradičná jarná previerka proti rovesníkom z Česka. Tri uplynulé vzájomné merania síl v príprave priniesli mladým Slovákom v prechádzajúcich rokoch dve prehry a jednu remízu a tak sa zverenci trénera Ivana Galáda pokúsia pretrhnúť negatívnu sériu s rivalom. Duel má výkop o 17.00 h, v priamom prenose ho vysiela TV Digi Sport.

"V zostave má tréner súpera Dovalil hráčov, ktorí pravidelne hrávajú Gambrinus ligu, podobne ako naši. Verím, že toto meranie síl bude veľmi zaujímavé a my sa pokúsime o dobrý výsledok," povedal v rozhovore pre oficiálnu stránku Slovenského futbalového zväzu kouč slovenskej ekipy Galád. Ten musel po zraze riešiť vynútené zmeny v nominácii. "Zraneného Bukatu nahradil Lalkovič a Teixera prišiel s nálezom zo Stoke. Keďže je pred vážnym prestupom, na jeho pozíciu pripravujeme Hudáka."

Pre Slovákov je duel s Českom súčasťou prípravy na septembrové pokračovanie kvalifikácie ME 2015. Aktuálne sú na čele 3. kvalifikačnej skupiny s 13 bodmi, druhí Holanďania zaostávajú o tri body, no majú o dva zápasy menej. Šampionát sa na budúci rok uskutoční práve v Česku. "Treba sa dostať aspoň do baráže a v nej sa pokúsiť o 'nemožné' a zúčastniť sa na majstrovstvách Európy. A vrchol tejto generácie sú olympijské hry, čo je pre nás zatiaľ iba sen, ale sny sú na to, aby sa realizovali. Takže verím, že v Čechách o rok budeme hrať," načrtol ambície svojej družiny slovenský kouč.

Po dlhej dobe je káder spolu


Za hráčsky káder doplnil trénera pred prípravným duelom s Českom Lukáš Pauschek: "Do zápasu určite ideme vyhrať. Sme po dlhšej dobe spolu, tak bude dôležité zohrať sa pred kvalifikáciou, aby to bolo dobré." V tomto roku má dvadsaťjednotka za sebou zatiaľ dve vystúpenia - vo februári prehrala v portugalskom stredisku Marinha Grande s o rok mladším domácim výberom 0:2, v marci remizovala v Sanliurfe s tureckou "B"-reprezentáciou 4:4.

V českom výbere je jediný hráč pôsobiaci v zahraničí - brankár Lukáš Zima z talianskeho klubu AC Reggiana Calcio, kde momentálne hosťuje. "Zápas proti Slovensku je pokračovaním myšlienky spred približne štyroch rokov. Vtedy sme sa dohodli, že na úrovni dvadsaťjednotiek odohráme prípravné zápasy, ktoré rozšíria bohaté futbalové vzťahy oboch bratských národov. Zatiaľ sa nám to darí plniť napriek nabitej termínovej listine. Teraz je rad na Slovákoch, budeme hrať u nich v tréningovom centre v Senci. Doteraz sa nám výsledkovo darilo, ale tentoraz to bude obzvlášť náročné," vyjadril sa český kouč Jakub Dovalil.

Prípravný zápas /streda 14. mája o 17.00 h v NTC Senec/:

Slovensko "21" - Česko "21"

Nominácia SR 21 na prípravný duel s Českom:

brankári: Dobrivoj Rusov (FC Spartak Trnava), Patrik Le Giang (MŠK Žilina)

obrancovia: Michal Pintér (FC ViOn Zlaté Moravce), Lukáš Pauschek (Bohemians Praha 1905), Martin Vrablec (ŠK Slovan Bratislava), Branislav Niňaj, Dávid Hudák (obaja ŠK Slovan Bratislava),

stredopoliari: Ivan Schranz (FC Spartak Trnava), Patrik Hrošovský (FC Viktoria Plzeň), Richard Lásik (Brescia Calcio), Stanislav Lobotka (AFC Ajax Amsterdam), Martin Chrien (FK Dukla Banská Bystrica), Erik Ujlaky (FK DAC 1904 Dunajská Streda), Michal Škvarka (MŠK Žilina), Karol Mészáros (ŠK Slovan Bratislava)

útočnici: Adam Zreľák (MFK Ružomberok), Tomáš Malec (AS Trenčín), Milan Lalkovič (Walsall FC)